vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Povestea fizicianului dispărut în mod misterios la vârsta de 32 de ani. Nu i-au găsit niciodată trupul

Ettore Majorana, fizician remarcabil, a fost elevul lui Enrico Fermi (laureat al premiului Nobel). A dispărut in circumstanțe misterioase, la doar 32 de ani.

S-a născut în Sicilia, în anul 1906 și a fost pasionat de matematică încă din copilărie. De aceea a urmat cursurile unei  facultatăți de inginerie și apoi s-a dedicat domeniului fizicii, alăturându-se grupului format de fizicianul Enrico Fermi. Acel grup, cunoscut sub numele de „Băieţii de pe strada Panisperna” lucra la primul reactor nuclear.

La doar 22 de ani, Ettore Majorana a publicat o lucrare care stă la baza teoriei modelului atomic, iar patru ani mai târziu a devenit unul dintre întemeietorii spectroscopiei atomice. Cu toate că avea o minte sclipitoare, nu i-a plăcut să iasă în evidenţă, astfel că în 1932 a refuzat să-şi susţină public teza despre o nouă particulă de sarcină neutră, în ciuda încurajărilor venite din partea lui Enrico Fermi.

La mai puțin de un an distanţă, descoperirea acelei particule – neutronul – i-a fost atribuită lui James Chadwick, care a și primit Premiul Nobel.

În lume există diverse categorii de oameni de ştiinţă, de-al doilea şi al treilea rang, ei îşi fac cel mai bine treaba, dar nu ajung departe. Există, de asemenea, oameni de ştiinţă de prim rang, de la care ne vin descoperirile de mare importanţă, fundamentale pentru dezvoltarea ştiinţei. Dar există apoi şi oameni geniali ca Galileo şi Newton. Ei bine Ettore Majorana a fost unul dintre ei”, declara Fermi.

În anii ’30, tânărul a călătorit la Berlin şi Copenhaga şi a lucrat cu Werner Heisenberg şi mai apoi cu Niels Bohr, contribuind la elaborarea teoriei simetrice a electronilor şi pozitronilor. Reîntors în Italia, cu sănătatea şubrezită, s-a izolat de lumea ştiinţifică. S-a mutat la Napoli, la hotelul Bologna, şi din cauza insomniilor, şi-a petrecut nopţile formulând ipoteze fizice şi matematice.

Foarte interesant și..  Romania nimanui. Satul în care mai trăiesc doar doi copii intr-o coliba

Tânărul fizician, pe fondul unor crize depresive, se transformă într-un pustnic, rupând atât legăturile cu familia, cât şi cu prietenii. A fost văzut pentru ultima dată în 25 martie 1938, pe un vas care pleca din Palermo spre Napoli. Își retrăsese din bancă toate economiile şi lăsase un bilet unui apropiat, în care spunea că a luat o decizie inevitabilă şi îşi cerea scuze pentru problemele pe care le-ar putea crea dispariţia lui bruscă.

Trupul lui Majorana nu a fost găsit niciodată, dar mesajul lăsat a dat de înțeles că s-a sinucis. Au apărut și alte supoziții: în timp ce unii erau de părere că fizicianul italian s-a retras la o mănăstire ori că ar fi fugit din ţară, alţii susţineau că ar fi fost asasinat, pentru a fi eliminat din grupul celor care putea realiza bomba nucleară. Sunt și persoane care afirmă că a reapărut după 20 de ani.

Sursa: adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.