marți, decembrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Românul care a intrat in istorie după ce a rezistat 1 267 de zile pe front și 2 117 de zile sub arme

Simion Gârlea este omul care a rezistat 1.267 de zile pe front. El s-a născut în anul 1918, anul în care a avut loc Unirea Transilvaniei cu România. Bărbatul s-a născut într-un sat mic din Basarabia. La vârsta de 18 ani a plecat în armată, unde a stat 6 ani.

Eroul celui de-al Doilea Război Mondial a rezistat 2.117 de zile sub arme și a petrecut 1.267 de zile pe front confruntându-se cu foamete, frig și pericol. Simion Gârlea este unic pentru curajul său. După ce s-a terminat războiul omul a mers singur acasă, a făcut 1000 de kilometrii pe jos, de la Cotul Donului până în România. În anul 1945 s-a mutat în Teleorman, după ce al doilea război mondial l-a lăsat teafăr. De mai bine de 70 de ani nu și-a mai văzut satul natal, România devenind casa lui.

A luptat pe front lângă Stalingrad, în una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Armatei Române. Numărul total al pierderilor de vieți umane este estimat la aproximativ 3 milioane în acel război. Atunci, țara noastră a suferit cel mai mare dezastru militar din istorie.Și-a văzut prietenii sfârtecați pe front, dar acest lucru l-a ambiționat mai tare să supraviețuiască. A scris 503 de scrisori cât a fost pleccat pe front.

Pe data de 1 septembrie 2018 Simion a sărbătorit 100 de ani de viață. O vârsta la care mulți oameni nici măcar nu visează. Bărbatul era înconjurat de copii, nepoți şi strănepoți care erau încântați de compania sa. El își nota într-un jurnal fiecare lucru important care se întâmpla în viața lui. Simion a primit trei decorații, de două ori medalia Bărbăție şi credință şi o dată medalia serviciul credincios. Și-a condus soția și fiul pe ultimul drum, dar totuși a găsit putere să meargă mai departe.

Foarte interesant și..  Istorii ciudate. Vlad Înecatul, domnitorul român care a căzut cu calul în Dâmboviţa după ce s-a îmbătat criţă

Din păcate, eroul nostru a plecat dintre noi la vârsta de 103 ani. Suntem mândri de românul care a făcut istorie și cinste neamului nostru. Oameni precum Simion Gârlea nu se vor mai naște.A fost o legendă vie a războiului antisovietic. Simion Gârlea a trăi vremuri diferite,la care noi nici nu ne putem gândi cum au fost.

A trăit sub domnia lui Ferdinand, Mihai, Carol al II-lea, iar Mihai, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, 10 ani cu Traian Băsescu și ultimii ani, Klaus Iohannis. A fost și va rămâne in istorie ca fiind eroul neamului românesc care a rezistat 1.267 de zile pe front.

Articole asemănătoare