Acasă Evenimente Povestea omului Arsenie Boca. Relatări din tinerețea marelui duhovnic

Povestea omului Arsenie Boca. Relatări din tinerețea marelui duhovnic

0

Despre minunile săvârșite de preotul Arsenie Boca știe multă lume, dar despre viața omului se știu puține lucruri

Părintele Arsenie Boca este  considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX.  El era diferit de ceilalți tineri încă din adolescență, fapt constatat de rude şi de apropiaţi.

Numele de botez al preotului era Zian.  Zoe Dăian, nepoata sa a povestit în mai multe interviuri viața tânărului Zian înainte de preoție, dar şi după ce a fost prigonit de securitate.

Zoe Daian

La 14 ani s-a mutat din casa mamei lui. După divorțul părinților, mama se recăsătorea, lucru cu care copilul Zian nu a fost de acord. S-a mutat de la Brad (Hunedoara) la  Buteni, (Arad).

Era în grija unui văr mai mare. Peste câţiva ani acolo s-a născut Zoe, nepoata preferată lui Arsenie Boca. Ea avea să povestească de cum au început minunile duhovnicului.

Zoe Dăian are 80 de ani și este de profesie psiholog pensionar. Ea îşi aminteşte cum domnişorul Zian îşi petrecea zilele în grădina casei citind, rugându-se şi pictând.

“Când nu citea, picta în grădina ori se ruga. Picta mai ales scene biblice. Nu ştiu să fi pictat portrete, de pildă. Şi îi plăcea să picta numai pe pânză. Şi citea mult, enorm de mult. Avea o valiză de cărţi! Îi cumpăra taică-meu. Se duceau la Arad sau veneau aici, la Timişoara, şi îi cumpăra taică-meu. Şi seara făceau un program aşa frumos! Tatăl meu cânta la pian şi la vioară. Şi, după ce am crescut, am intrat şi eu printre ei. Cântam eu la pian, şi lui i-a cumpărat tatăl meu un flaut, că el a vrut să cânte la flaut. Şi făceam seri de muzică. Aşa, frumoase…”, a declarat Zoe Dăian pentru site-ul arsenieboca.ro

S-a întâmplat ca într-o zi tânărul Zian să cânte la pian dumnezeieşte, fără să fi luat vreo lecţie de pian.

„Eu aveam un regim foarte sever când învățam să cânt la pian, iar tata, care știa să cânte la pian și la vioară, îmi aducea partituri dificile. Odată, îi spune lui Zian să cânte și el ceva la pian. ”Eu? Păi eu nu am pus mâna pe pian în viața mea, doar o ascult pe Zoe”, i-a răspuns Zian, dar tata a insistat, eu i-am adus partitura (”Într-o piață persană”, de Albert Ketelbey), o lucrare dificilă, el a urmărit cu degetul câteva portative și a început să cânte. Mama a venit în ușa sufrageriei să vadă cine cântă atât de bine, întrucât știa că eu încă nu o interpretam perfect, și-a făcut cruce când l-a zărit pe Zian și am fost toți consternați de ceea ce am văzut la el. Apoi, tata i-a dat vioara și a cântat și la vioară, la fel. Ne-am dat seama că este ceva nepământean în el”, a zis Zoe Dăian pentru agenția AGERPRES

Foarte interesant și..  Oficiali din Biserica Ortodoxă Română vor să mute trupul Părintelui Arsenie Boca la București

Tânărul Zian era altfel. El niciodată nu bea şi nu mergea la petrecerile din sat.

„Părinţii mei au cununat mulţi tineri în comună. Şi maică-mea îi spunea: Zian, sâmbătă sau duminică cununăm o familie de tineri. Vii şi tu! Te distrezi, dansezi, cunoşti fete… Era deja în ultimele clase de liceu sau poate chiar student. Şi o lăsa pe maică-mea să zică. Şi ea spunea: Ţi-am pregătit costumul să vii şi tu! El o lăsa să vorbească, iar pe urmă îi spunea: Mărioară, eu nu-s pentru asta! Eu nu-s pentru viaţa asta. Eu rămân să am grijă de Zoe!”a  mai specificat nepoata.

 

Ea ne spune de ce și-a schimbat numele. Mama ei la ocărât pe el când venea să-l viziteze.

„Numai căruţe cu oameni care veneau de la câmp am întâlnit. Şi ne zice cineva, la un moment dat: Mai aveţi trei ore de mers. Dar noi de mergeam şi patru şi tot n-ajungeam! Şi maică-mea l-a drăcuit de două ori de Părintele. A zis: Fir-ai al dracului, Zian! Unde te-ai dus?! N-ai putut să găseşti şi tu o mănăstire mai aproape de casă? Şi, când să ne apropiem, eu îi spun mamei: Mami, uite-l pe unchiul! Şi ea zice: Da’ de unde! Cum să vină spre noi, că doar nu ştie că venim?! Nu erau telefoane pe atunci… Dar se mai uită maică-mea mai atent şi zice: Da, uite! Ai dreptate! El e! Vine! Şi când ajunge Părintele aşa, în faţa noastră, zice: Mărioară, Mărioară, de două ori m-ai drăcuit pe drum! Şi aşa a fost!”, îşi aduce aminte nepoata preferată a părintelui.

Zoe a spus că a fost cea care l-a căutat în temniţe şi căreia i-a povestit cum gardienii nu l-au putut dezbrăca de straiele lui duhovnicești. El ştia tot despre oameni. Cei care se spovedeau la el își spuneau toate păcatele,  îi atenționa când le rămâneau nespuse. Cel mai mare păcat văzut în lume afirma că este avortul.

Chiar nepoata lui a făcut o întrerupere de sarcină, deşi unchiul a avertizat-o de dinainte.

„Tu trebuie să mai faci copii! Măcar unul! Să nu aud că ai făcut avort! Altfel, vei avea o operaţie foarte grea, care te va marca toată viaţa” (n.r.: i-a spus Arsenie Boca nepoatei sale)! Şi aşa s-a întâmplat… Stăteam cu chirie, aveam condiţii foarte grele de viaţă şi am făcut un avort. Şi, când m-am întâlnit cu el după asta, nici nu s-o uitat la mine şi îmi zice:  “Astea nu-s motive! Un mare păcat ai făcut! Am vrut să te feresc, n-ai vrut… Să suporţi!”povesteşte Zoe Dăian.

Sursa: .reteauadestiri.ro


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentMeniul unei mese de Crăciun a bogaților care au trăit între cele două Războire Mondiale
Articolul următorPadurea Hoia-Baciu din inima Ardealului în care mulți se tem să intre