miercuri, iunie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Despre prăbușirea disciplinei în școli și a calității actului educațional explicată de un psihiatru. Totul pleacă de la părinţi

Psihiatrul David Eberhard, tatăl a 8 copii, spune că stilul permisiv de a fi părinte creează o generație de tineri adulți fără empatie socială, fără norme și limite, care, după o copilărie de răsfăț, sfârșesc prin a fi dezamăgiți în viață: „A-i spune NU unui copil nu este același lucru cu a-l bate. Copilul trebuie să știe ce înseamnă limitele, trebuie să știe ce înseamnă refuzul și opoziția”.

„Am plecat de la a nu avea voie să le dăm o palmă la fund și am ajuns la a nu avea voie să le zicem nimic care să îi supere sau să îi deranjeze”, spune David Eberhard.

Psihiatrul susține că părinții au această fixație că trebuie să fie super-protectori cu copiii lor pentru a nu li se întâmpla nimic rău. „Efectul este nașterea unei generații de copii foarte fragili, cărora ne este aproape imposibil să le spunem ce să facă. Au devenit ca niște păpuși de porțelan. Noi nu mai avem curajul să îi corectăm sau să luăm măsuri pentru a-i îndrepta. În mod automat, acest lucru transformă copilul într-un viitor tânăr și adult fără repere, fără norme și limite”, spune Eberhard.

Acesta a constatat că actualele generații de părinți trăiesc cu sentimentul vinovăției față de propriii copii în ceea ce privește timpul tot mai puțin petrecut cu ei. „Părinții muncesc tot mai mult, își dau copiii la grădiniță și școală de la vârste tot mai mici, apoi încearcă să compenseze timpul pierdut departe de copii oferindu-le tot ce își doresc și lăsându-i să hotărască orice. În esență, acest lucru provoacă copiilor mai mult rău decât lipsa timpului petrecut alături de părinți.”

Foarte interesant și..  Planta care poate aduce 20.000 de euro la hectar. Era cultivată în trecut în România

În noua sa carte, „Copiii la putere”, psihiatrul suedez scrie despre educația liberală ca o metodă care renunță la constrângeri și pedepse și susține că vinovați sunt părinții care nu se comportă ca adulți responsabili. Acesta reclamă atitudinea părinților care încearcă să devină cei mai buni prieteni ai copilului.

„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”, susține psihiatrul.

Acesta arată că tocmai această relație permisivă părinte-copil a dus la prăbușirea disciplinei în școli și a calității actului educațional, dar și spre creșterea îngrijorătoare a tentativelor de sinucidere în rândul adolescenților și a consumului de droguri. Când copilul nu mai are teamă și respect pentru părinți, el nu mai are limite, busolă de orientare.

Sursa: constantadeazi.ro

Articole asemănătoare

9 COMENTARII

 1. Salut! Referitor la articolul DESPRE PRĂBUȘIREA DISCIPLINEI ÎN ȘCOLI ȘI A CALITĂȚII ACTULUI EDUCAȚIONAL EXPLICATĂ DE UN PSIHIATRU. Nu este realist! Punctul de vedere al dl psihiatru dovedeste ca nu s-a adaptat realitatilor acestei lumi noi, adica lumea copiilor nostri, ci a ramas ancorat in vechile mentalitati de educatie parentala. Acesti copii de care se vorbeste in articol, au nevoie DOAR de intelegerea noastra, de colaborarea noastra atunci cand Ei ne-o solicita!!! Ei nu accepta reguli, asa cum a fost in lumea noastra si care s-au dovedit de o eficienta minima, ci vor LIBERTATE DECIZIONALA, INDEPENDENTA! Astfel, ei vor fi dezamagiti ca nu gasesc in noi ADULTII un sprijin si drept raspuns la insistentele noastre in a-i educa dupa reguli, vor face tot ce-i posibil sa se indeparteze de noi. Priviti ce se intampla in scoala: aceeleasi concepte invechite pe care ii obligam sa le invete pt ca asa este programa scolara, in loc sa-i cosultam pe ei in aceasta privinta! Ba, mai mult, ar trebui ca profesorii sa se adapteze la noile cerinte ale vietii acestei lumi si apoi sa abordeze programa scolara si implicit elevii. Vedeti, dv, este inca o situatie in care se pune carul inaintea cailor, adica ne ocupam de EFECT ignorand elementul rational, in speta CAUZA!!!

   • Nu inteleg de ce se amesteca lucrurile…fiecare dintre noi trebuie sa delimiteze clar pt copil cand este vb de disciplina , reguli… si cu totul altfel, cand trebuie sa fie independent, creativ… De ce tarile dezvoltate pun accent pe disciplina, responsabilitate, lucru in echipa? Am impresia ca parerile sunt ca la fotbal…

  • E nevoie de reguli si de consecventa in a le respecta ! Am toata convingerea ca regulile , disciplina ii vor face pe copii sa se simta in siguranta in perioada copilariei , Altfel , se simt pierduti .
   Eu , mama a 2 copii si cadru didactic pensionar , am incheiat ” un contract atat cu copiii mei , cand au fost mici , cat si cu elevii mei , in calitate de diriginta . Am pus pe foaie asteptarile REALISTE ale mele si ale lor . Si le- am respectat cu sfiintenie . A fost un succes ! La ” disciplina ” educatie , nu am ramas nicioata corigenta .

  • Adica tot ce s-a facut mai inainte a fost GRESIT ???. Cu „noi” incepe adevarata educatie !!! Sa mai adaugam la drogurile „clasice” si ceva etnobotanice „contemporane ” ca sa ne explicam toate comportarile anormale ale unor tineri .. Pledoaria este aberanta mai ales ca vine din partea unei persoane care afacut parte din mediul didactic.

  • Au voie să comenteze părinții care au cel puțin doi copii. Ideal ar fi 10 . Ei acum poți sa aplici filozofia liberală cu succes. Întrebați părinții și eventual profesorii din școli.

 2. Articol de esenta, nimeni nu se naste invatat, de mic trebuie sa invete copilul ce este bine si ce nu, EDUCATORUL(fie parinte sau cadru didactic) se afla acolo dintr-o necesitate obiectiva. Educatia trebuie ghidata ca o regula de circulatie in viata altfel, se produce HAOS !

 3. Am fost cadru didactic si dirignte,sunt acum parinte si bunic.Nu putem da vina numai pe parinti,desi pentru copii lor sunt sunt principalii vinovati,fiind valabil dictonul cu: „cei sapte ani de acasa”.Scoala ca factor esential in educatie,nu a facut si stiu ca nu face destul,pentru elev,cand va fi el parinte.
  Foarte multi parinti,dar si educatori,nu educa copilul-elevul,consderandu-l un partener in formarea lui,act in care trebuie sa fie convinsi si educatorul si educatul de utilitatea pentru viata ce-l asteapta.
  Personal,corespondand cu unfost Mare Profesor universitar al meu,cand i-am comunicat ca mi-a aparut primul copil in proaspata familie mi-a scris: nici nu sti ce responsabilitate te asteapta.De acum va trebui sa fiti foarte atenti,amandoi,ce spuneti si mai ales ce faceti,cand copilul este langa voi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.