marți, octombrie 3, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

AI GEAMURI TERMOPAN? Instalatorii nu ți-au spus acest lucru esențial, legat de reglajul lor, în anotimpului rece. Video în articol

Fereastra se reglează în regim de vară sau de iarnă

Trendul geamurilor termopan este unul actual şi, se pare, într-o continuă extindere. Par a fi mai practice, mai sigure, asigură  izolaţie termică şi fonică. Pe măsura avantajelor acestor geamuri, exista şi interesul crescut pentru ceea ce ţine de îngrijire, curăţare şi reglare.

Durata de viaţă şi eficienţa ferestrelor termopan depind de cel puţin două lucruri importante.

În primul rând, feroneria trebuie unsă cel puţin o dată pe an. Feroneria reprezintă toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre şi care au rolul de a asigura etanşarea, susţinerea şi mobilitatea acesteia. Ungerea se poate face cu ulei pentru automobile.

În al doilea rând, odată cu schimbarea anotimpurilor, reglarea ferestrelor trebuie făcută în regim de iarnă sau de vară. De obicei, instalatorii nu dezvăluie aceste „secrete”, deoarece firmele care montează ferestrele doresc să asigure şi mentenanţa.

Cum se realizează reglajul?

Pe măsură ce trece timpul ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada. Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid ca și atunci când au fost montate și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate.

Poți să le reglezi singur. Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel vei regla presiunea. Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.

85_4-1

Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Pentru a efectua schimbarea, trebuie doar să reglaţi bulbii în regimul necesar, cu ajutorul instrumentelor speciale, pe rama de deschidere.

Foarte interesant și..  ANM a emis prognoza pe o lună. În iarna asta zăpada va veni,... poate la primăvară

Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede.

16_3

Dacă bulbii se află mereu în regim de iarnă, adică în presiune ridicată, atunci se creează o presiune prea mare pe cauciucul de izolare şi acesta se deteriorează mai repede. Presiunea se poate verifica foarte simplu: puneţi o foaie de hârtie  pe tocul geamului şi închideţi fereastra, prinzând astfel foaia între ele; trageţi de hârtie uşor, iar dacă aceasta iese de sub fereastră, aceasta este în regim de vară.

O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenții de aer  și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună.  În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.

Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate din când în când. S-ar putea să fie cazul!

Și balamalele au nevoie de întreținere. În comerț există uleiuri speciale cu care trebuie să le ungi.

Tot de la balamale poți regla ferestrele pe verticală și orizontală. Reglajul se face la balamale și e valabil și pentru ferestrele oscilobatante.

Surse: perfect-ask.com;  landia.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.