Acasă Din lume Prima gaură de vierme magnetică realizată în laborator de oamenii de ştiinţă...

Prima gaură de vierme magnetică realizată în laborator de oamenii de ştiinţă din Spania

0

Oamenii de ştiintă au creat un dispozitiv capabil să genereze prima gaură de vierme magnetică într-un laborator.

Cercetătorii de la Autonomous University din Barcelona, ​​Spania, au proiectat un dispozitiv sferic capabil să transfere un câmp magnetic între două puncte din spaţiu printr-un tunel invizibil. Echipa s-a inspirat din fundamentele teoretice ale lui Allan Greenleaf, profesor de matematică de la University of Rochester, New York.

Teoria prof. Greenleaf a avansat ideea unei găuri de vierme electromagnetice care ar putea transfera undele electromagnetice printr-un „tunel invizibil” între două puncte în spațiu.

Profesorul Alvaro Sanchez de la Departamentul de Fizică al Autonomous University of Barcelona şi colegii săi au folosit metamateriale și metasuprafețe pentru a construi, în mod experimental, o gaură de vierme, astfel încât câmpul magnetic de la o sursă, cum ar fi un magnet sau un electromagnet, apare la capătul opus al unei găuri de vierme ca un monopol magnetic izolat.

„O gaură de vierme magnetică este similară cu o gaură de vierme gravitaţională, deoarece aceasta modifică topologia spațiului, astfel încât zona interioară a acesteia este practic ștearsă din punct de vedere magnetic din spațiu”, a declarat profesorul Sanchez, autorul principal al unui document publicat în revista Scientific Reports.

Gaura de vierme din acest experiment este practic o sferă compusă din straturi diferite: un strat exterior având o suprafaţă feromagnetică, un strat interior, realizat dintr-un material superconductor și o foaie feromagnetică roluită sub formă de cilindru care traversează sfera de la un capăt la celălalt.

O reprezentare 3D pentru o gaură de vierme magnetică în care se arată cum liniile de câmp magnetic (roșu) ale unui magnet aflat în dreapta trec prin gaura de vierme. Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.
O reprezentare 3D pentru o gaură de vierme magnetică în care se arată cum liniile de câmp magnetic (roșu) ale unui magnet aflat în dreapta trec prin gaura de vierme. Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.

Sfera este realizată în așa fel încât să fie magnetic nedetectabilă, adică invizibilă din exterior din punctul de vedere al câmpului magnetic.

Foarte interesant și..  Creştem o generaţie de tineri cu mentalitate de victimă, hipersensibili şi obosiţi înainte de vreme, avertizează specialiştii

„Noi am evidenţiat experimental cum un câmp magnetic de la un capăt al găurii de vierme apare la celălalt capăt al acesteia ca un câmp magnetic monopolar izolat, ceea ce creează iluzia unui câmp magnetic care se propagă printr-un tunel în afara spațiului tridimensional”, a declarat profesorul Sanchez.

„Pe baza acestor rezultate se pot realiza diferite aplicații practice bazate pe magnetism, inclusiv în domeniul medical”.

Surse: The Independent

Stiinta Online


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentCitiţi codul ştampilat pe ouă atunci când le cumpăraţi? Semnificaţia primei cifre este foarte importantă!
Articolul următorUsturoiul este un aliment cu proprietăți terapeutice de necontestat. În combinație cu mierea vindecă numeroase boli