vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Prima inim─â ­čží artificial─â printat─â 3D care func╚Ťioneaz─â ca una real─â

Evolu╚Ťia tehnologiei uime┼čte din nou. O echip─â de cercet─âtori din Elve╚Ťia a creat prima inim─â artificial─â din materiale moi.

O echip─â de la ETH, condus─â de studentul doctorand Nicholas Cohrs, a realizat ceea ce ei spun c─â este prima inim─â artificial─â creat─â din materiale moi. Astfel, mecanismul de pompare func╚Ťioneaz─â datorit─â ventriculelor de silicon, care pompeaz─â exact precum cele ale unei inimi reale. Exist─â o diferen╚Ť─â: ├«ntre ventricule nu se afl─â un perete, ci o camer─â care se umfl─â ╚Öi se dezumfl─â pentru a crea ac╚Ťiunea de pompare.

Inima a fost creată cu ajutorul printării 3D, astfel că cercetătorii au putut crea o structură internă complexă chiar dacă s-au bazat pe materiale moi. Întreaga inimă este un monobloc, astfel că nu apar îngrijorări cu privire la modul în care diversele mecanisme s-ar îmbina.

├Än timpul testelor, inima a func╚Ťionat destul de bine, reu╚Öind s─â pompeze un fluid asem─ân─âtor cu s├óngele la presiuni similare cu cele din corp. Exist─â, totu╚Öi, un dar.

Inima este un concept ╚Öi nu a fost creat─â pentru un transplant real, astfel c─â materialele din care aceasta este produs─â nu rezist─â la mai mult de c├óteva mii de b─ât─âi. Asta ├«nseamn─â c─â inima nu ar rezista mai mult de 30-60 de minute ├«n corpul cuiva, dar planul cercet─âtorilor este s─â foloseasc─â materialele ╚Öi designul potrivit pentru ca inima s─â func╚Ťioneze mult mai mult.

ÔÇ×Ca inginer mecanic, nu mi-a╚Ö fi imaginat c─â voi ╚Ťine vreodat─â ├«n m├ón─â o inim─â artificial─â moaleÔÇŁ, spune Anastasios Petrou, student care a efectuat testele asupra inimii, citat de techcrunch.com.

Sursa: playtech.ro

Foarte interesant ╚Öi..  Rasa uman─â a ├«nceput s─â se schimbe. Terra va deveni o planet─â a superoamenilor

Articole asem─ân─âtoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.