sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Primărița din România care a făcut în 2 ani ce nu a făcut fostul primar în 16

In comuna Șpring din Alba o primăriță de 31 de ani a făcut în doi ani ce nu a reușit fostul primar în ultimii 16. Tânăra a lăsat Bucureștiul și s-a întors în satul natal, pentru a aduce schimbarea de care era nevoie, scrie ProTV.ro

Iulia Stănilă, primarul din Șpring, judeţul Alba, a observat un incendiu în timp ce dădea interviu jurnaliștilor. A fost prima care a intervenit când a văzut cum flăcările cuprind o gospodărie. I-a scos din curţi pe oameni şi a chemat pompierii.

A avut grijă ca toţi cei din jur să stea departe de incendiul care, în final, a cuprins alte două case. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Primarul de doar 31 de ani i-a întâmpinat pe ziariști cu o atitudine deschisă şi pantofi sport în picioare.

Este primar din 2020. Când a candidat, locuia în Bucureşti, unde acorda primarilor din toată ţara consultanță pentru fonduri europene. În timp ce îi ajută pe edili să-şi dezvolte comunităţile, când ajungea la părinţi, în Șpring, mergea prin noroi şi aduna frustrări. Se uita cu admiraţie peste gard, la vecinii din Ciugud, comună aflată la doar 20 de kilometri, care a crescut uimitor cu fonduri europene. A văzut că se poate şi a vrut să fie la fel şi în satul ei natal. A candidat şi a câştigat în fata primarului de atunci, aflat în funcţie de 16 ani.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring pentru stirileProTv: „Pot să zic că am o moştenire grea, am preluat comuna fără utilităţi, străzi neasfaltate, proiecte începute, unele în 2007, unele în 2017, finalizate în proporţie de 3%, avize expirate, documente, de reluat toate procedurile.”

Nicio stradă nu era reabilitată când a venit în Primărie. În doi ani de când e în funcţie, le-a asfaltat pe toate, din cele patru sate ale comunei, prin PNDL, programul naţional de investiţii.

30 de miliarde de euro avem la dispoziție de la Uniunea Europeană pentru administrațiile l, în perioada 2021-2027.

Foarte interesant și..  Mineral necunoscut până acum pe Terra descoperit în Israel

„Pot să zic că am o moştenire grea, am preluat comuna fără utilităţi, străzi neasfaltate, proiecte începute, unele în 2007, unele în 2017, finalizate în proporţie de 3%, avize expirate, documente, de reluat toate procedurile.”

Nicio stradă nu era reabilitată când a venit în Primărie. În doi ani de când e în funcţie, le-a asfaltat pe toate, din cele patru sate ale comunei, prin PNDL, programul naţional de investiţii.

A depus deja 15 proiecte pentru fonduri europene şi guvernamentale. Unele au fost deja aprobate, printre care cabinetul medical sau reabilitarea energetică a clădirii primăriei.

Iulia Stănilă, primarul comunei Șpring: „La momentul de faţă, câte oportunităţi de finanţare sunt, fondurile europene sunt salvarea. Dar din păcate, cred eu, şi costurile pe studii de fezabilitate, proiecte tehnice, documentaţiile aferente unui proiect pe fonduri, costă mult prea mult. Şi lucrările sunt supraevaluate în ţara noastră.”

Fondurile europene vor încălzi grădiniţa şi şcoala primară din comuna Șpring. Şi vechea administraţie a cumpărat o centrală termică, dar a lăsat-o în curte, în aer liber. A plouat pe ea până a ruginit şi nu mai putut fi folosită.

Sursa: stirileProTv.ro

 

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.