Embrionul hibrid oaie-om ar putea schimba radical peisajul în domeniul chirurgei de transplant, prin satisfacerea necesarului de organe de transplant pentru om. După ce, în anul 2017 a fost realizat un embrion hibrid de om şi porc, în 2018 a fost creat un altul, de om şi oaie.
Oamenii de știință au creat prima himeră oaie-om, introducând celule stem umane în embrionii de ovine, ce a rezultat într-o creatură hibridă.
Partea umană în embrionul creat în experiment – înainte de a fi distrus după 28 de zile – este extrem de mică, dar însuși faptul că el îndeobște există, generează controverse considerabile în acest domeniu de cercetare.
Cercetarea se bazează pe experimentele anterioare ale aceleiași echipe, ce a crescut în laborator celule umane într-un embrion de porc în stadiu incipient, creând astfel un hibrid porc-uman, pe care cercetătorii l-au descris ca inter-specie (interspecies).
Dacă în cazul experimentului din 2017, embrionii porcilor conţineau 0,001% celule umane, o cifră mult prea mică pentru un transplant de succes, noua procedură a înteţit numărul celulelor umane din embrionul oilor la 0,01%.
Considerate nişte „nebunii”, aceste experimente contradictorii ar putea să ofere „într-o bună zi”, o soluție unică pentru miile de oameni de pe listele de așteptare a organelor care să le salveze viaţa, ştiut fiind faptul că foarte mulţi pacienţi mor înainte de a reuşi să facă un transplant.
„Chiar şi astăzi cele mai potrivite organe, cu excepția cazului când provin din gemeni identici, nu țin prea mult, deoarece, cu timpul, sistemul imunitar le atacă”, spune un membru al echipei, biologul de reproducere Pablo Ross, de la Universitatea din California, Davis.
Deşi mai este mult până la aceasta, organele produse în inter-speciile de himeră ar putea fi o modalitate de a produce suficiente resurse pentru a satisface cererea – prin transplantarea, de exemplu, a unui pancreas hibrid de la oaie sau porc, unui pacient care are nevoie vitală.
Pentru ca transplantul să funcționeze, cercetătorii cred că cele puţin 1% dintre celulele embrionului trebuie să fie umane – ceea ce înseamnă că acești primi pași prezentați în experimentul cu oaia sunt încă foarte preliminari.
Dar, odată cu creșterea raportului uman în amestecul de himere, în mod inevitabil, sporesc controversele etice cu privire la acest gen de creaturi.
„Eu am aceleaşi îngrijorări”, explică Ross. „Să presupunem că, dacă rezultatele noastre indică faptul că celulele umane se îndreaptă spre creierul animalului, atunci nu vom mai putea continua acest lucru”.
Cert este faptul că există o nevoie permanentă de organe, iar cercetătorii lucrează la diferite căi prin care să îmbunătăţească situaţia medicală existentă, fie prin tehnica printării 3D sau cu ajutorul organelor artificiale, fie prin intermediul hibrizilor.
Sursa: inbors.com