vineri, martie 29, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Punctul Frăției neamului românesc, locul unic din România unde se întâlnesc cele trei mari regiuni istorice: Muntenia, Moldova și Transilvania

Un observator montan realizat de Romsilva marchează de astăzi un punct unic în România şi de o importanţă majoră în contextul Centenarului Marii Uniri. Autorităţi din trei judeţe inaugurează observatorul ”Frăţia neamului românesc”, pe Vârful Giurgiu, din Munţii Vrancei, locul în care se întâlnesc cele trei mari provincii ale ţării.

Un observator montan a fost amenajat de silvicultorii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, la cota 1.435, fix în punctul în care se întâlnesc cele trei provincii românești: Moldova, Muntenia şi Transilvania.   

Evenimentul este dedicat Centenarului Marii Uniri. Refugiul montan Frăţia neamului românesc, inaugurat în comuna buzoiană Gura Teghii, reprezintă punctul de intersecţie a celor trei mari provincii româneşti: Muntenia, Moldova şi Transilvania. Din observatorul montan poţi zări Moldova la nord şi nord-est, Transilvania, dacă întorci privirea către vest, şi Muntenia, spre sud.

Balada Miorița a plecat de la un fapt real. S-a transmis de la o generație la alta. Și totul s-ar fi petrecut chiar la locul de întâlnire al celor trei provincii.

În golul alpin, unde turmele de mioare poposesc de mii de ani pentru păscut nu a existat niciodată graniță între oamenii muntelui, ciobani și pădurari. Și-au împărțit dintotdeauna ciurul de mălai ori s-au încălzit la același foc. Hotarul era marcat cu câțiva țăruși bătuți în pământ, care marcau teritoriile celor trei țări românești.

Acum, locul va fi cunoscut și datorită acestui observator montan, înalt de 8 metri. Poate fi folosit și ca refugiu pentru turiștii care se aventurează în drumeții prin masivele muntoase din cele trei județe învecinate: Buzău, Vrancea și Covasna.

Pe laturile monumentului din piatră din interiorul observatorului sunt stemele celor trei provincii românești. El  este deschis publicului larg, iar accesul către acesta se poate face pe patru trasee marcate şi prezentate pe indicatoare amplasate în comuna Gura Teghii din judeţul Buzău.

Foarte interesant și..  Românii văzuţi prin ochii străinilor: habotnici, înapoiaţi, violenţi şi beţivi. „Ei n-au mai multă religie decât vitele lor“

Sub egida Ministerului Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva marchează Centenarul Marii Uniri din 1918 prin mai multe evenimente, de-a lungul acestui an. Astfel, silvicultori din România și Republica Moldova au plantat în aprilie, pe ambele maluri ale Prutului, ”Pădurea Centenar”, pentru a marca o sută de ani de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău de unire a Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României. De asemenea, la începutul acestei luni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inaugurat Expoziția Jubiliară ” 100 de ani de silvicultură în România”, găzduită de Muzeul Cinegetic al Carpaților ”Posada”, în care este prezentată, interactiv, în mai multe secțiuni, activitatea silvicultorilor de la Marea Unire din 1918 până în prezent.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de păduri proprietatea publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață de aproximativ 850 de mii de hectare.

Sursa: Adevarul.ro

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.