vineri, aprilie 19, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Raiul funcţionarilor! Concedii de MILIOANE DE EURO mascate în CURSURI DE PERFECŢIONARE. De la primari şi directori de şcoli şi până la contabili şi secretare, toţi se „perfecţionează” pe litoral şi la munte în lunile iulie şi august

Mii de angajaţi din instituţiile publice merg anual în stațiuni de pe litoral, la munte sau la băi, câte șapte zile, la hoteluri de trei și patru stele, însoțiți de familie și cu servicii all inclusive asigurate. Toate acestea, sub umbrela unor așa-zise cursuri de formare profesională care „uşurează” bugetele instituţiilor de câteva milioane de euro. O confirmă ofertele publicate pe portalul de licitaţii SEAP, dar şi fotografiile postate de „cursanţi” pe reţelele de socializare.

Recorder.ro, o importantă platformă de video-jurnalism, a publicat o anchetă prin care arată cum mii de funcţionari din România sunt  trimişi anual în staţiuni de pe litoral, la munte sau la băi, câte şapte zile, la hoteluri de trei şi patru stele, însoţiţi de familii şi cu servicii all-inclusive asigurate. Toate acestea, sub umbrela unor aşa-zise cursuri de formare profesională. Conform celor de la Recorder.ro, concediile respective au costat statul 5 milioane euro, în condiţiile în care cursurile sunt organizate de firme private. Cursurile se desfăşoară superficial sau nu au loc, iar Institutul Naţional de Administraţie – autoritatea de stat care ar trebui să le supravegheze – recunoaşte că fenomenul a scăpat de sub control şi că ele reprezintă, de fapt, concedii suportate din bani publici. Aceste practici au început în 2009, pe fondul unor reorganizări instituţionale haotice, şi au luat amploare în ultimii doi ani.

Cei de la Recorder.ro susţin: „După câteva săptămâni de «săpat» în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), am scos la lumină un tabel care conţine cifre uluitoare: numai în primele şapte luni ale acestui an, instituţiile publice din România au achiziţionat 5.583 servicii hoteliere (cele mai multe pentru 7 zile) pentru tot atâtea cursuri de formare profesională. Suma totală suportată de bugetele locale se ridică la 21.355.912 lei (aproape 5 milioane euro). De la primării, şcoli şi case de cultură până la Direcţia Naţională Anticorupţie (…), o proporţie covârşitoare din totalul instituţiilor finanţate din bani publici şi-au trimis angajaţii în concedii camuflate sub forma unor cursuri de formare profesională”.

Pe conturile de Facebook, funcționarii postează poze de pe malul mării, se tăguiesc pe plajă și fac comentarii în care cursurile sunt luate în bătaie de joc.

Sursa citată dă, printre multe alte exemple, comuna Pui (județul Hunedoara) care a cheltuit 9.363 de lei pentru cazarea primarului Victor Stoica, care a participat la un curs al cărui nume nu și-l mai amintește. Dialogul cu edilul comunei Pui a decurs în felul următor:

Recorder: Domnule Stoica, cum s-a numit cursul la care ați participat în această vară?

Victor Tiberiu Stoica: Nu mai știu, dracu’ știe, că nu țin minte toate… stați să mă uit, să văd cum…(câteva secunde de tăcere)… deci, „Rolul primarului în contextul noilor prevederi legislative“. Legile se schimbă în fiecare an și…

Un alt exemplu îl constituie primăria Hârseni (județul Brașov) unde s-au achiziționat, în această vară, 21 de cursuri, deși instituția are numai 15 angajați. Asta pentru că unii merg de două ori, iar printre cei dornici să aibă parte de un surplus de perfecționare se află chiar primarul Mihai Oltean. La început de august a fost la Mamaia, la început de septembrie se duce la Băile Felix. Întrebat de reporteri dacă nu e cam mult, a răspuns cu vocea stinsă: „Asta e, ne specializăm, ne formăm, ne documentăm…”. Citeşte mai multe AICI!

Foarte interesant și..  Tratează BOLILE DE FICAT și FIERE cu un BORȘ făcut în casă. Puteţi ţine acesta cură

Şi în instituţiile de învăţământ lucrurile stau la fel. Potrivit Gazetei de Sud, pregătirile pentru noul an școlar au cuprins în această vară pentru unele școli și achiziții de cursuri de formare profesională pentru directori și, în unele cazuri, și pentru contabili, secretari și chiar și administrator de patrimoniu, în stațiuni precum Mamaia, Jupiter, Călimănești-Căciulata, Predeal, Băile Felix sau Gura Humorului. Cele mai multe instituții de învățământ care au apelat la astfel de achiziții au fost din mediul rural. Citeşte mai multe AICI!

La prima vedere, achiziţionarea pe SEAP a acestor „sejururi” este legală, dar cum se face că pregătirile profesionale au loc numai pe litoral sau în staţiuni selecte de la munte şi sunt „organizate” în cele două luni de vârf ale sezonului estival, atunci când preţurile la cazare sunt cele mai ridicate?! Şi, culmea, sunt intermediate cam de aceleaşi fundaţii sau firme de turism.

Iar paguba nu se rezumă doar la câteva milioane de euro cheltuite în fiecare vară. În realitate, funcţionarii chiar au nevoie de cursuri de perfecţionare, însă de unele predate temeinic, nu de câteva ore de mântuială, la malul mării sau în staţiuni montane. Rezultatele acestui fenomen se văd: pe scurt, avem o administraţie slab pregătită şi ineficientă. Devine, astfel, explicabil de ce România are o absorbţie a fondurilor europene de 0,5%, la jumătatea exerciţiului financiar 2014-2020.

Sursa foto: Recorder.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.