Connect with us

INFO ȘTIRI

Angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tăcerea. „NICIODATĂ nu o să pun gura pe așa ceva”. Iată ce bagă în salam, parizer, mușchi, șuncă sau Kaizer. Răspândiți masiv!

Published

on

În reclame sunt promovate ca fiind o sursă sănătoasă de proteine şi sunt recomandate pentru a fi consumate de întreaga familie. În realitate însă, adevărul este departe de ceea ce se arată oamenilor.

Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, iar din păcate, din ce în ce mai mulţi români le cumpără – pentru că sunt ieftine şi pentru că satură foamea.
Am surprins în tren conversaţia dintre un angajat al unei fabrici de mezeluri şi un apropiat al acestuia: „Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi. Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau șunca, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit. Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense, iar pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”.

Deşi legislaţia privind normele de compoziţie există din 2006 şi este destul de clară, controalele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul reţeta. Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă e chiar cantitatea insuficientă a materiei prime – carnea, sau calitatea proastă a acesteia.

Un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arată că mai ales parizerul, crenvurştii şi salamurile de vară au un conţinut de proteine cu 2% mai mic faţă de prevederile legale, potrivit cărora mezelurile trebuie sa conţina carne în proportie de cel puţin 10-11%.

Din plin se găseşte însă carnea dezosată mecanic, adică o pastă obţinută din tendoane, oase, pieliţe, în care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasă pentru copii sau tineri, din cauza cantităţii ridicate de fosfor ce împiedica asimilarea calciului.

RETETA ORIGINALĂ

PASTRAMA DE PORC contine, la 100 kg carne de porc, cateva condimente: cate 2,5 kilograme de sare si usturoi, 350 de grame de piper, 600 de grame de boia si 150 de grame de zahar. Carnea de pe pulpe, atent aleasa (fara cartilagii sau grasime) se fasoneaza in bucati de 10 cm lungime si 4 grosime care se introduce 4 zile la frigider, in bait. Apoi se afuma cu fum cald (110 grade C) timp de 90 minute.

RETETA ACTUALA
Pastrama de porc din comertul de masa contine in primul rand carne injectata, care apoi se malaxeaza pe niste utilaje cu vid, ca sa se patrunda chimicalele in fibra, si abia dupa aceea se trateaza termic. Procesul de maturare in bait, timp de patru zile este inlocuit de injectare. Continutul de apa este cu atat mai mare cu cat pretul este mai mic.

RETETA ORIGINALA

PARIZERUL contine 70 kg de brandt calitatea I, 30 kg de slanina, cate 50 g de piper si boia dulce, 30 g nucsoara si 50 grame de usturoi. Slanina se toaca la 3 mm. Brandt-ul, maturat 2 zile la rece, se toaca impreuna cu slanina. In timpul amestecarii se adauga solzi de gheata, pentru a preintampina incalzirea pastei. Batoanele se zvanta in la 75 de grade, se afuma o ora si se fierb circa 3 ore.

RETETA ACTUALA Azi avem in parizer doar 50% carne de porc, aproape tot atat emulsie de sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare, condiment, stabilizator (difosfat), potentiator de aroma (glutamat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), carmin (colorant natural), dextroza, conservant (azotat de sodiu).
RETETA ORIGINALA

MUSCHIUL AFUMAT contine, dupa retetarul de acum 50 de ani, doar muschi de porc file, sare, azotat de sodiu si zahar. Acestea din urma vor deveni solutie pentru injectare, in proportie de 10%, dupa care carnea astfel preparata va sta in saramura 4 zile, apoi se va scurge 24 de ore. Urmeaza zvantarea (1 ora) si afanarea la rece, timp de 16 ore.

RETETA ACTUALA

Azi, industrial carnea poate fi injectata si aproape 100%, iar muschiul chiar se preteaza la o asemenea interventie. De obicei, la muschi, spun specialistii, se merge pe o injectare de 80% cu o saramura care contine diverse E-uri si substante menite sa retina apa in carne, cum ar fi amidonul si caragenanul.

RETETA ORIGINALA

SALAMUL VICTORIA ar trebui sa contina 70 kg de pulpa de porc si 30 kg de brandt de porc (carne macra dezosata, de prima calitate). La acestea se adauga 30 g nucsoara, 150 g piper, 150 g zahar. Carnea se amesteca in malaxor cu sare, apoi sta la frigorifer 48 de ore, dupa care brandt-ul astfel obtinut va fi amestecat cu pulpa curatata de grasime si taiata in bucati de 3-4 cm.

RETETA ACTUALA 

Azi, se foloseste carne de porc si slanina (ingredient care lipseste din reteta originala), asezonat cu condiment si arome. Carnea este “de lucru”, adica resturi, amestecata in aceeasi proportie cu slanina, apa, soia, amidon. Se adauga sare, condimente, stabilizatori, potentiator de aroma, antioxidant, agent de ingrosare, dextroza, colorant, conservant.

RETETA ORIGINALA

RECOMANDARE
Ce naste din pisica soareci mananca. Fiul Vioricai Dancila, mesaj agramat pe Facebook

KAIZERUL original contine exclusiv piept de porc, sare, foi de dafin si azotit de sodiu. Se sareaza uscat intre 6 si 8 zile. Apoi se transeaza bucatile si, dupa spalare in apa calda, ajung intr-o baie cu apa rece. Bucatile sunt zvantate, apoi se pun la afumat, o ora. Dupa afumare pieptul se fierbe la 70 de grade C, cu foi de dafin, apoi se raceste timp de 12 ore.


Citește și >> ȘEF de supermarket în România: ” Mi s-a cerut să vând CARNE EXPIRATĂ spălată cu detergent…”


RETETA ACTUALA Pieptul de porc intra direct dezosat in procesul de fabricatie. Carnea este injectata cu sare, condimente, stabilizator: polifosfat de sodiu. In reteta mai intra dextroza (adjuvant alimentar), niste caragenan, agent de ingrosare, pentru ca produsul respectiv sa aiba aspectul consacrat. Se mai pune ascorbat de sodiu, potentiator de aroma, monoglutamat de sodiu, conservant si colorant. Citeste mai multe pe antena3.ro

loading...

INFO ȘTIRI

Infractor în România, condamnat la 10 ani de inchisoare, preot în Statele Unite. Cum au ajuns enoriasii dintr-o parohie californiana sa se lase pacaliti timp de trei ani

Published

on

By

Credincioşii unei parohii româneşti din California, Statele Unite, au aflat cu stupoare că preotul care slujeşte de trei ani acolo este un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. Între timp, bărbatul a dispărut din nou.

Iulian Vasile Ilie (37 de ani) are o poveste de viaţă ieşită din comun

În România el a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. Gruparea era condusă de Teodor Coman, intitulat şi „regele mansardelor“, acesta din urmă fiind condamnat la 14 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au demonstrat că infractorii au păcălit 73 de persoane cu suma de 6,5 milioane de lei. Iulian Vasile Ilie era directorul de vânzări al firmei lui Coman, omul care făcea presiuni pe cumpărători să dea banii în avans, apoi se făcea nevăzut şi nu mai răspundea la telefoane. „Suma totală de 6.546.333,67 lei, provenită din contractele încheiate cu persoanele înşelate, a fost introdusă în circuitul financiar al firmelor constructoare pentru a fi utilizată ulterior în interes propriu, de către inculpaţi“, arătau procurorii DNA în rechizitoriu. După 5 ani de procese, pe 22 decembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat definitiv în acest dosar, toţi inculpaţii fiind condamnaţi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între 7 şi 14 ani. „Condamnă pe inculpatul Ilie (fost Carp) Iulian-Vasile la o pedeapsă de zece ani îde nchisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată“, aşa suna sentinţa dată de magistraţi. După acest moment, Ilie apare pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite“, anunţul fiind activ şi în acest moment.

Ilie Iulian Vasile este căutat în continuare de Poliţia Română

A plecat din ţară înainte de sentinţa finală

Imediat după condamnarea în prima instanţă la Tribunalul Iaşi (februarie 2015), Iulian Vasile Ilie pleacă în SUA unde, în luna iunie, este numit preot paroh la biserica românească din Palm Springs (California, Statele Unite ale Americii) de către Arhiepiscopul Nathaniel şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America. „Când a venit la noi a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi“, povesteşte un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Palm Springs. Oamenii spun că preotul nu era foarte apropiat de credincioşi, iar comportamentul lui semăna mai mult cu a unui călugăr decât cu a unui preot paroh. „Şi-a alcătuit un grup de oameni (consiliul) cu care dirija tot în biserică, în faţa cărora s-a impus şi care ascultau de el. Restul oamenilor prefereau să tacă, mulţi de frica unor blesteme pe care slujitorul le-ar putea face. Dacă ştiam de problemele lui nu l-am fi primit“, mai spune enoriaşul. Dispărut înainte de Crăciun Oamenii nu au bănuit că cel care a slujit mai bine de trei ani (2015-2018) este un infractor în ţara natală, iar primele suspiciuni că este ceva în neregulă au apărut în decembrie 2018, înainte de Crăciun, când preotul a dispărut pur şi simplu din parohie. Episcopia le-a scris enoriaşilor că Ilie ar avea ceva probleme cu cei de la Emigrări care nu vor să-i mai prelungească viza şi că trebuie să se întoarcă în România. „Am fost notificaţi de Serviciul Emigrări al SUA că părintele paroh Ilie Vasile are o situaţie neclarificată a imigrării, fapt ce presupune întoarcerea lui în România“, le-a transmis Arhiepiscopul. „A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii“, adaugă enoriaşul din Statele Unite, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Ilie Vasile, alături de Arhiepiscopul Nathanaiel (dreapta) FOTO: 10 noiembrie 2018-orthodocchurch.org

Arhiepiscopul Nathaniel preferă tăcerea Episcopia

Ortodoxă Română din America a fost înfiinţată în aprilie 1929, fiind recunoscută oficial (canonic) de către Biserica Ortodoxă Română (BOR) la 1 noiembrie 1930. După instalarea comuniştilor la putere în România, în anul 1947, Congresul Special al Episcopiei din America refuză numirea episcopului Antim Nica ca episcop în SUA, pe motivul studiilor la Moscova. Totodată, Congresul decide declararea autonomiei faţă de BOR. Astfel, Episcopia Ortodoxă Română din America nu aparţine de BOR, ci face parte din Biserica Ortodoxă din America, fosta Mitropolie Ortodoxă Rusă. Iniţial, Episcopia Ortodoxă din America a transmis reporterilor „Adevărul“ că o să pună la dispoziţie unele informaţii referitoare la preot, apoi, la câteva ore distanţă, Arhiepiscopul Nathaniel a transmis prin e-mail că nu oferă nicio informaţie legată de angajaţii lor. „Vă comunicăm că Episcopia Ortodoxă Română din America nu oferă informaţii cu privire la angajaţii săi, fie ei clerici sau mireni. Această procedură este consecventă cu legislaţia americană. Episcopia Ortodoxă Română din America face parte din Biserica Ortodoxă din America, ale cărei practici şi proceduri canonice şi legale le urmează“, a scris ierarhul.

Totuşi, în câteva ore de la primirea mesajului, pe site-ul episcopiei, la prezentarea preotului Ilie a fost trecută menţiunea că este „suspendat“. „Dacă l-au suspendat din serviciu înseamnă că a făcut ceva, problemele cu cei de la Emigrări nu erau de natură să fie suspendat din funcţie“, adaugă credincioşii parohiei americane. Oamenii mai spun că în anul 2015, tânărul preot s-a prezentat în faţa lor spunându-le că a slujit şi în România, la „mai multe parohii din Alexandria“. „Ilie Iulian Vasile a fost cleric în cadrul Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului pentru câteva luni (în parohia Crângu) după care a solicitat transferul la o parohie din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America. A primit toate aprobările legale şi în 2015 a ieşit de sub jurisdicţia Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului“, au explicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului. Poliţia Română îl caută în continuare Pe site-ul Poliţiei Române, la „Persoane urmărite“, apare şi fotografia lui Ilie Vasile Iulian. „Se sustrage de la executarea pedepsei de zece ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pe numele persoanei urmărite a fost emis Mandat European de Arestare“, scriu poliţiştii. După ce credincioşii au aflat că la biserica lor a slujit trei ani un preot urmărit de poliţie, un credincios a scris Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi pentru a-i anunţa că cel vizat este în California. „În situaţia în care deţineţi mai multe informaţii despre acesta sau aţi putea obţine informaţii suplimentare, vă sunt recunoscător dacă mi le puteţi pune la dispoziţie (o dată aproximativă de când se află acolo, dacă se mai află cineva din familia acestuia pe teritoriul SUA, persoane din anturaj, o posibilă adresă la care locuieşte, dacă a deţinut sau deţine documente legale de şedere sau de lucru pe teritoriul SUA, autoturisme deţinute, conturi pe reţele de socializare)“, a fost răspunsul primit de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi, conform enoriaşului. Jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat un punct de vedere Poliţiei Române, însă până la ora închiderii ediţiei acesta nu a sosit. De asemenea, preotul Iulian Vasile Ilie nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia în care se află. Pe aceeaşi temă:

RECOMANDARE
Cum și-a imaginat Isaac Asimov, in 1983, ca va fi lumea din 2019

Citeste mai mult: adev.ro/plc2fz

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***