Sub pretextul unei acţiuni voluntare, militarii au fost puşi să strângă gunoaie, să golească tomberoane şi să măture trotuare. Se întâmplă în România, unde armata curăţă mizeria de pe străzi şi parcuri, în timp ce firmele de salubrizare fac bani frumoşi din contractele publice, asistaţii social îşi fac veacul prin cârciumi, iar deţinuţii se odihnesc la umbră în închisori, scrie „Cuget Liber”.
„Respectul societăţii pentru militari. Asistaţii sociali trândăvesc în cârciumi, puşcăriaşi domnesc în închisori, militarii adună gunoaiele pe 700 lei salariu de încadrare… Mulţumiri statului român”, a fost unul dintre comentariile care însoțeau imaginile de la acțiunea de „voluntariat” a militarilor.
În urma acestor evenimente şi în urma sesizărilor primite de la militari din U.M.01551 Galați și U.M.01552 Galați, Asociaţia ADMAR – Apărarea Drepturilor Militari Activi şi în Rezervă a solicitat, în scris, lămuriri de la comandanții celor două unități militare, cu privire la activitățile de ecologizare desfășurate de efectivele din subordinea acestora. După primirea răspunsurilor, acestea vor fi publicate pe pagina proprie.
Vă rog să ne comunicați dacă activitatea respectivă a fost prevăzută în planul cu principalele activități, precum și gradul, numele și prenumele persoanei care a aprobat desfășurarea acesteia;
Vă rog să ne comunicați baza legală în temeiul căreia ați desfășurat activitatea de ecologizare a celor două zone;
Potrivit art.11 indice 1 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ,,orice autoritate contractantă (…) are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate (…) contractele de achiziţii publice”. În situația în care ați încheiat vreun contract cu Serviciul Public Ecosal Galați, contract al cărui obiect a fost ecologizarea celor două zone, vă rog să ne comunicați o copie a acestuia.
Militarii participanți la activitatea de ecologizare a celor două zone au fost instruiți din punct de vedere al sănătății și securității în muncă, așa cum prevăd dispozițiile Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006?
Prevederile art.205 alin.(1) din Regulamentului privind descrierea, compunerea şi portul pe timp de pace al uniformelor militare ale personalului din Ministerul Apărării Naţionale, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.72/2012, cu modificările și completările ulterioare, prevede că ,,Uniforma militară pentru instrucţie se poartă la şedinţe de instruire în teren, trageri, exerciţii, aplicaţii sau la ordin”. Ați ordonat dumneavoastră ca ținuta de instrucție să fie purtată de militari pe timpul colectării deșeurilor municipale?
Considerați că imaginea armatei a fost afectată?
În condițiile în care, exercitarea unor activități este condiționată de respectarea demnității, prestigiului și normelor ce decurg din calitatea de militar, iar încălcarea acestora poate atrage ,,răspunderea disciplinară, inclusiv trecerea în rezervă” (art.239 din M.105/2002), considerați că, purtând uniforma de instrucție pe timpul desfășurării activității de colectare a deșeurilor menajere a fost afectată demnitatea participanților?
Trebuie sa și câștige și ei banul cumva dacă nu lupta nu pleacă la război și pensia vine repede la 50 de ani 😂😂😂😂😂
Ce rusine!!! Rusine acestei tari!!
Sigur ca nu este o imagine frumoasa, dar decit sa omoare oameni nevinovati in alte tari…prefer sa-i vad in aceasta postura…