Florile de gălbenele sunt cunoscute din vechime pentru proprietăţile benefice, iar efectele constatate de medicina populară au fost confirmate de medicina ştiinţifică. Din gălbenele pot fi preparate ceaiuri, tincturi, unguente sau alifii.
Unguentul de gălbenele poate fi utilizat cu succes în diverse boli dermatologice sau pentru întreţinerea pielii şi poate fi preparat în casă, utilizând numai ingrediente naturale. Iată două reţete de preparare:
Crema de gălbenele făcută în casă:
7 linguri de unt;
3 linguri de flori proaspete de galbenele;
1 lingurita de miere zaharisita;
1 lingurita de ceara de albine.
Preparare: Se pune untul intr-un vas emailat pe foc cat mai mic. Se lasa pe foc pana cand untul devine lichid. Florile de galbenele se toaca marunt si se adauga peste untul topit, impreuna cu lingurita de miere zaharisita si cea de ceara de albine. Se mai lasa la fiert cam 10 minute. Se ia de pe foc si se lasa la racit in acelasi vas. Cand preparatul nu este prea fierbinte, se strecoara printr-o strecuratoare sterilizata si se toarna in borcanele mici de sticla, care se tin la frigider timp de 3-4 luni.
Alifia de gălbenele făcută în casă:
Principiile active din florile de galbenele stimuleaza circulatia la nivelul tesuturilor, iar oamenii din trecut stiau foarte bine acest lucru si preparau aceasta alifie. Prepararea ei este foarte simpla, caci florile proaspat tocate se pun peste osanza de porc fierbinte, alaturi de miere si ceara de albine. Asadar, se folosesc aceleasi ingrediente ca la crema, dar se inlocuieste untul cu osanza de porc. Impreuna cu produsele apicole din alifie, aceasta contine o multitudine de minerale, ca magneziu, potasiu, sulf, fier, clor, cupru, zinc, calciu, sodiu, dar si vitamine, precum cele din complexul B, B1, B2, B3 si B5. Alifia este foarte buna pentru mentinerea tineretii si frumusetii pielii, mai ales pentru ca se foloseste cu succes in tratarea alergiilor, acneei, urticariei si eczemelor.
Galbenelele infloresc din luna mai pana in septembrie. Florile se recolteaza fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara. Se usuca in straturi subtiri, la umbra.
Sursa: topremediinaturiste.ro