S-au întors în România să-şi deschidă o afacere, iar acum riscă să piardă toţi banii câştigaţi în străinătate - Infoalert.ro
Connect with us

Agricultura si economie

S-au întors în România să-şi deschidă o afacere, iar acum riscă să piardă toţi banii câştigaţi în străinătate

Published

on

RECOMANDARE
Astăzi, 14 ani de la Explozia de la Mihăilești din Județul Buzău. Video necenzurat

Numeroşi români au fost atraşi de promisiunile deşarte ale celor care s-au perindat la guvernare şi s-au întors în ţară pentru a-şi deschide afaceri cu fonduri europene. Acum, riscă să piardă toţi banii agonisiţi în străinătate.

Românii care s-au întors s-au întors în ţară au constatat că acum riscă să piardă toţi banii agonisiţi în Italia sau Spania, pentru că autorităţile, de această dată cele locale, le pun beţe-n roate atunci când vor să deschidă o afacere cu fonduri europene în comuna natală. Potrivit ziarului România liberă, ciobanii dintr-o localitate din Brașov, Șercaia, sunt şicanaţi de primarul PNL, care este la al patrulea mandat și l-ar vrea și pe al cincilea.

Nicu Bîgu a muncit 14 ani în Italia, dintre care șase a lucrat în construcţii, iar apoi și-a făcut propria firmă, tot de construcţii. „A fost foarte greu la început, România nu era în UE. Eu eram dispus să muncesc, dar m-am trezit acolo fără niciun sprijin. Nu știam încotro s-o iau, dar m-a ajutat un alt român, care m-a luat la el acasă și, încet-încet, am început să lucrez și să pun ban pe ban. Apoi, mi-am făcut propria firmă, pe care am închis-o, chiar dacă mergea bine, și am decis să mă întorc acasă, în comuna celei care între timp îmi devenise soţie, Șercaia”, povestește Nicu Bîgu.

În noiembrie anul trecut, a venit la Șercaia și a cumpărat 400 de oi. În total a investit peste 50.000 de euro. Avea planuri mari – să acceseze fonduri europene și să pună pe picioare o afacere care nu putea fi decât profitabilă, având în vedere că o dispoziţie legală (OUG 34/2013) îi obligă practic pe primari să le închirieze pășuni crescătorilor de animale. Numai că nu a luat în calcul faptul că primarul din Șercaia, Cristinel Paltin, are propria asociaţie agricolă, „Narcisa Sălbatică“. Edilul e omul din spate, căci oficial, în acte, apar ginerele său, Adrian Penciu, împreună cu alţi apropiaţi din comună.

Asociaţia a închiriat de la Primărie majoritatea terenurilor din comună, tot pentru pășunat, iar ceilalţi proprietari de oi, care nu fac parte din acest „cerc închis“, au rămas cu buza umflată, înghesuind animalele pe câteva hectare. Primăria Șercaia nu a organizat licitaţie pentru închirierea acestor terenuri, iar Consiliul Local votează în unanimitate – indiferent de coloratura politică, PNL sau PSD – tot ce propune primarul. Asociaţie agricolă are și viceprimarul, care a luat, la rândul său, „partea leului“ din suprafeţele pășunabile.

Mai mult, pentru a lua subvenţia de la APIA, ginerele primarului este acuzat de localnici că recurge și la un alt artificiu: vara trece, scriptic, animalele tuturor oierilor pe asociaţia sa, iar apoi le transferă înapoi, fără ca aceștia să primească vreun ban. Acest aspect este semnalat într-o plângere depusă la DNA împotriva primarului de oierii revoltaţi, care reclamă faptul că Paltin le-a cerut și șpagă, de până la 2.000 de euro.

Încercând să se apere, primarul Cristinel Paltin dă vina pe autorităţile de la București, care nu ar fi legiferat bine. „Da, banii din subvenţia de la APIA sunt în contul asociaţiei, dar nu știu cum să-i scot pentru a-i da oamenilor. Nu știu cum să procedez cu acești bani, mi-e pur și simplu frică. Poate îmi spuneţi dumneavoastră cum să-i scot“, a declarat Cristinel Paltin. Acesta nu a știut însă să răspundă la întrebarea ce suprafaţă de teren a închiriat de la primărie asociaţia „Narcisa Sălbatică“ a ginerelui său, chiar dacă el este primar.

Cât despre faptul că nu le închiriază pășuni celorlalţi oieri, primarul este zeflemitor: „Când au luat 300-400 de animale, nu s-au gândit că nu au niciun metru de pământ?“.

Primarul susţine că munceşte foarte mult şi face o declaraţie cel puţin hilară: „Eu sunt la Primărie de dimineaţă până când se gată programul. Şi sunt lucid. Nu sunt nici beat, nici treaz”.

Edilul nu recunoaște acuzaţia de cămătărie adusă ginerelui și încearcă să trea-că peste acest subiect cât mai repede. „S-a terminat procesul, s-a încheiat totul pe cale amiabilă“, a susţinut acesta.

Asupra ginerelui primarului, Adrian Penciu, planează și o altă acuzaţie, cea de cămătărie. O firmă agricolă din Șercaia, RSB Prod SRL, l-a dat în judecată pe acesta pentru a cere restituirea unui încărcător de tractor John Deer. Tractorul, se arată în întâmpinarea către instanţă, fusese deja pierdut în urma unui contract de împrumut cu ginerele primarului. „Valoarea utilajului denumit tractor la data dobândirii era de 40.241 euro, iar acel împrumut se ridica la 11.000-12.000 euro (…) împrumutul fiind cu dobândă (camătă) de 25% lunar“, se precizează în document. În final, instanţa a decis restituirea către proprietar a încărcătorului cu pricina.

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Agricultura si economie

De azi, adio ITP pe șpagă. Sancțiuni dure pentru șoferii români. Nici samsarii de mașini second hand nu sunt iertați

Published

on

RECOMANDARE
Primul "Titanic nuclear" din istorie a fost lansat la apă de ruși. Ce urmărește Moscova să facă cu astfel de nave - video

Şoferii care vor fi prinşi în trafic de poliţişti la volanul unor maşini cu ITP ul expirat vor rămâne fără talon şi fără plăcuţele de înmatriculare şi vor fi amendaţi, fără drept de circulaţie. Acelaşi lucru este valabil şi dacă maşina a fost cumpărată sau vândută, dar nu a fost trecută pe numele noului proprietar în termen de 90 de zile de la înstrăinare. Poliţiştii de la Serviciul Rutier îi avertizează pe şoferi să verifice valabilitatea inspecţiei tehnice a maşinii, pentru că din 20 mai vor fi sancţiuni mai aspre.

Ordonanța Guvernului nr. 14/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice a apărut în 2017 în Monitorul Oficial, însă prevederile referitoare la suspendarea înmatriculării se vor aplica efectiv abia de la data de 20 mai 2018.

Începând cu această dată, intră în vigoare o serie de prevederi care modifică şi completează legiislaţia rutieră. Una dintre măsuri prevede suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului pentru Inspecţia Tehnică Periodică expirată.

In situația în care inspecția tehnică periodică (ITP) a unei mașini va expira, înmatricularea acesteia va fi suspendată automat. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca atât o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil, cât și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei. In cazul expirării ITP-ului, un șofer care va folosi în continuare autoturismul va risca nu una, ci două amenzi între 1.305 și 2.900 de lei. Amenda cumulată va fi, practic, de minimum 2.610 și de maximum 5.800 de lei, scrie avocatnet.ro. 

Certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare se restituie proprietarului de către Poliţia Rutieră, la încetarea suspendării înmatriculării vehiculului.

In ordonanta mai sus amintită, se introduc reguli și pentru descurajarea eliberării ITP pe șpagă, altele decât cele prin care se prevede sancționarea stației care efectuează inspecția. Astfel, personalul RAR cu atribuții în verificarea inspecției poate modifica rezultatul ITP dacă constată că nu s-a respectat procedura stabilită sau poate anula un ITP emis de o stație. De asemenea, are atribuții de control în trafic pentru verificarea veridicității inspecției. Important de știut este că “Inspecţia Tehnică Periodică se efectuează cu ajutorul tehnicilor şi echipamentelor disponibile, fără demontarea sau îndepărtarea unor părţi ale vehiculului”. Service-urile care efectuează ITP vor putea și ele să fie supuse unor controale incognito din partea personalului RAR care ar putea utiliza automobile cu deficiențe cunoscute. Evident, controlul nu se va putea desfășura în condițiile clasice pentru că șpaga este exclusă din discuție, presiunile pentru obținerea ITP incluzând doar rugămințile falsului client.

Tot in textul ordonantei se stipulează faptul că RAR va furniza la fiecare ITP date cu privire la indicația odometrului la precedenta inspecție. Astfel, va putea fi descurajată frauda pe piața second hand, însă primele rezultate vor putea fi constatate abia începând cu 2019. Legea nu prevede, în forma actuală, ce fel de deficiență este aceea în care se constată ca s-a umblat la kilometraj și nici nu prevede sesizarea poliției în cazul în care s-a constatat o fraudă. De asemenea, RAR nu va putea certifica faptul că la prima inspecție la care se înregistrează indicația kilometrajului avem de-a face cu o indicație corectă.

In cazul vanzarii unei masini, noul posesor este cel care trebuie sa anunte autoritatile despre transmiterea dreptului de proprietate, scrie avocatnet.ro potrivit unui comunicat al Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Vechiul proprietar poate sa notifice vanzarea, dar acest lucru nu duce la o schimbare efectiva in baza de date. Clarificarea vine in contextul in care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a recomandat soferilor care-si vand masinile sa depuna notificari la autoritatile competente, pentru a evita sa primeasca amenzi pentru lipsa rovinietei.

Obligatia de a anunta transmiterea dreptului de proprietate asupra unui autoturism revine noului posesor al acestuia, conform unei clarificari facute, la solicitarea AvocatNet.ro, de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) din cadrul MAI.

„Inmatricularea vehiculelor este continua de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, iar obligatia transcrierii transmiterii dreptului de proprietate este in sarcina noului proprietar”, ne-a declarat Alina Dragomir, chestor de politie si director al DRPCIV.

RECOMANDARE
Colonel român: Românii au devenit „carne de tun în Afganistan" pentru interesele și afacerile SUA

Codul rutier prevede ca, la vanzarea unui autoturism, noul posesor al acestuia este obligat sa anunte transmiterea dreptului de proprietate in cel mult 30 de zile. In acest fel se pot modifica in baza de date informatiile referitoare la posesorul masinii si se poate emite un nou certificat de inmatriculare. Afla mai multe pe avocatnet.ro si jurnalul.ro

loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***