vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Robocop în carne si oase. Tipul ăsta și-a construit singur din fier vechi un braț bionic, perfect funcțional

Un bărbat dintr-un sat mic din Bali a susținut că a făcut singur acasă, un braț bionic funcțional din fier vechi și de atunci a devenit o senzație locală. Chiar dacă unii au pus la îndoială tehnologia din spatele acesteia, consătenii rămân captivați de aspectul mistic al poveștii sale.

Potrivit bbc.com IWayan Sumardana în vârstă de 31 de ani este de meserie sudor, dintr-un mic sat din Bali. Povestea lui este destul de impresionantă. Bărbatul a spus că s-a trezit într-o dimineață în urmă cu șase luni și a descoperit că și-a pierdut orice simț în brațul stâng.

„La început, am crezut că este o lovitură ușoară, dar doctorul meu nu a putut explica ce se întâmplă. Timp de două luni nu am putut lucra deloc. Eram stresat. Nu mai aveam bani. Atunci mi-a venit ideea să creez acest braț”, a spus domnul Sumardana.

Deși nu a fost niciodată la universitate, a urmat o școală secundară tehnică și spune că a fost obsedat de inginerie electrică încă de când era copil. Lucrează ca sudor și, de asemenea, reparator, reparând electronice de uz casnic, cum ar fi ventilatoare, televizoare și frigidere. El spune că a făcut „brațul bionic” din fier vechi, o baterie cu litiu, roți dințate, cabluri dinam și alte componente electronice. Atelierul său, în care locuiește împreună cu soția și cei trei fii, este plin de fier vechi în fiecare colț, grămezi de sticle de plastic, o canapea uzată și găini alergând în jur.

„Mâna bionică” părea să se miște și cu siguranță părea capabil să-și facă munca de zi cu zi cu acest instrument. Observându-i îndeaproape mișcările, este clar că în timp ce folosea brațul nu a putut să-și strângă pumnul – dar își putea mișca articulațiile cotului și umerilor. Fără „mâneca robotică” brațul îi atârnă moale de lângă el și are doar o mișcare parțială în trei dintre degete.

Foarte interesant și..  Mai țineți minte acest tip de autobuz. Ultimul a fost salvat de la fier vechi de un bucureștean

Sumardana spune că este greu să o faci să se miște și că o poate folosi doar patru ore o dată. După aceea, îl face să se simtă rău și amețit. Bărbatul explică cum funcționează, spunând că trimite un semnal de la creierul său și că acel mesaj este captat de mașină și acest lucru îi poate face brațul să se miște.

Experții pun la îndoială acest lucruri, dar totuși nu își pot explica cum brațul funcționează.

Balinezii au credințe spirituale și mistice profunde, iar povestea tânărului Sumardana i-a inspirat cu siguranță pe mulți din satul mic, care o văd ca o poveste a hotărârii unui om de a-și folosi cunoștințele tehnice în fața unei crize provocate de spirite.

Articole asemănătoare