Connect with us

INFO ȘTIRI

Romani de poveste. Un medic clujean a făcut o descoperire revoluționară la nivel mondial

Published

on

Un medic roman a ajuns o celebritate mondiala. Neurologia este matematica medicinei, asta crede un medic din Cluj. Îl cheamă Bogdan Florea. Și-a dedicat viaţa tratării epilepsiei şi scoaterii acestei afecţiuni de sub stigmatul ruşinii. A înfiinţat prima Reţea de Telemedicină în Epilepsie. A mers mai departe de domeniul neurologiei şi a creat și prima Clinică de Podiatrie din România, după ce tatăl său diabetic a murit din cauza unei leziuni netratate la picior. A descoperit o nouă stare a creierului şi a schimbat regulile jocului. El este unul din cele 100 de personaje de excepţie ale României pe care Digi24 vi le prezintă în prag de Centenar.

Bogdan Florea a ştiut că va deveni medic, şi nu pilot aşa cum îşi dorea, după ce a ajuns la doctor, cu o rană la genunchi. Avea 7 ani, iar medicul care s-a ocupat atunci l-a tratat expeditiv, rece şi cu indiferenţă. Acum, după ani de studiu crede că neurologul este un detectiv, care trebuie să cerceteze atent cu ce se confruntă un pacient.

-Epilepsia este de mai multe tipuri şi treaba medicului neurolog este să fie foarte precis în tipul de epilepsie, ca să ştie ce medicaţie alege sau ce cocktail de medicamente alege pentru forma respectivă de epilepsie.

Numărul oficial al celor care suferă de epilepsie este de aproape 130.000, însă în realitate sunt peste 350.000. Din păcate nu există un registru naţional al persoanelor cu epilepsie, deşi vorbim despre aproape 40 de tipuri ale acestei boli.

Bogdan Florea, medic neurolog: Epilepsia nu este doar o problemă de sănătate. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că este o problemă socială, pentru că epilepsia vine cu un rucsac în spate, de stigmă socială, de frică, de ce va spune lumea. Asta e o întrebare nedreaptă, care a tăiat aripile a zeci de generaţii. Ce va spune lumea? Persoanele cu epilepsie au o singură mare frică. Să facă criză în public. Să nu afle lumea.

În 2016, Bogdan Florea a pus bazele Reţelei de Telemedicină în Epilepsie, un proiect naţional, prin intermediul căruia s-au achiziţionat electroencefalografe de ultimă generaţie. Acum lucrează la înfiinţarea unui centru de sprijin psihologic pentru părinţii care află acest diagnostic pentru copiii lor, dar şi pentru adolescenţii care află că au epilepsie.

Bogdan Florea, medic neurolog: Succesul tratamentului sau cum ajustezi dozele, când decizi să întrerupi un tratament, când decizi să adaugi un alt medicament sau să creşti dozele, se face totul în funcţie de aspectul EEG. De aceea, o persoană cu epilepsie, cel puţin la început de drum, are nevoie de înregistrări succesive. La 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni. Şi, de aceea, drumurile alea lungi către centrele universitare mi se par o nedreptate, câtă vreme ele pot fi făcute acasă la tine sau aproape de casa ta şi medicul din oraşul acela poate să se consulte cu un medic dintr-un centru cu experienţă, din ţară sau din străinătate.

Doctorul Bogdan Florea nu este doar un simplu doctor. A pus bazele primei clinici din România pentru îngrijirea piciorului şi a înfiinţat Asociaţia de Podiatrie. Pentru că ţara noastră se află pe primul loc în Europa la amputaţii datorate diabetului zaharat.

Bogdan Florea, medic neurolog: Sunt, de pregătire, medic neurolog şi sunt foarte mulţumit că sunt într-o echipă de podiatrie, care lucrează în prima clinică de podiatrie inaugurată în România, aici, în Cluj. O echipă formată din medici de 8 specialităţi: chirurgie generală, chirurgie vasculară, ortopedie, dermatologie, neurologie, diabet, boli de nutriţie şi metabolism, reumatologie.

În România, au fost diagnosticate peste 1,8 milioane de persoane cu diabet, iar acestă boală afectează creierul, ochii, rinichii şi picioarele. Dintre acestea, piciorul diabetic le pune bolnavilor poate cea mai mare problemă.

Bogdan Florea, medic neurolog: Tatăl meu a avut diabet, nu insulino-dependent, ci, cumva, o formă uşoară, să-i spun, în care trebuia mai multă atenţie, mai multă grijă. La 62 de ani, a fost, practic, pacientul unei chirurgii de amputaţii a două degete de la un membru inferior. La 64 de ani, practic, a închis decontul.

În lumea medicală internaţională, Bogdan Florea a devenit cunoscut când a descoperit o nouă stare a creierului. În come foarte profunde, creierul funcţionează într-un fel de regim de avarie. Un lucru nedescoperit până în urmă cu cinci ani.

-Cum aţi făcut această descoperire şi ce impact a avut ea?

Bogdan Florea, medic neurolog: Muncind. Am făcut-o, să spun. Că am fost norocos din punctul de vedere al efortului pe care îl făceam în mod constant pe terapie intensivă. Există un protocol în terapie intensivă de declarare a morţii cerebrale în care este nevoie, în România încă, de înregistrare de EEG, 30 de minute, pauză, 24 de ore, pauză, 30 de minute şi, într-un caz cu totul special, nu reuşeam nicicum să înregistrez continuu aceste 30 de minute de linie izoelectrică.

Pentru toate aceste sacrificii, familia este cea care l-a sprijinit şi susţinut. Soţia, Loredana, dar şi cei doi copii îi înţeleg misiunea pe care şi-a asumat-o.

Loredana Florea: Cred că aplecarea lui faţă de oameni, faţă de probleme lor, empatia cu care priveşte, în general, problemele din jurul lui, îl fac ca şi în familie să fie un om extrem de cald, foarte atent cu noi şi cu nevoile noastre, un tată excepţional şi un soţ pe măsură.

Iasmina Florea, fiica medicului Bogdan Florea: Când mă gândesc la tata, sincer, mă pot gândi la învăţăturile şi la sfaturile pe care le-am primit de la el, în special să fiu recunoscătoare pentru viaţa mea şi pentru familie şi pentru tot ce am aici. Şi să creez valoare, să nu mă… într-un fel, să nu mă îndrept spre consumerism şi să fiu mai axată pe partea spirituală a lucrurilor.

Şi prietenii săi îl admiră pentru efortul şi timpul pe care şi-l dedică meseriei.

Florin Amzica, profesor de Neurofiziologie al Universităţii din Montreal: Este un om care ne-a dovedit, în timp, că are foarte multe iniţiative. Este un organizator, aş spune, desăvârşit, un om cu o iniţiativă şi o putere de dăruire extrem de bună. Şi, în acelaşi timp, este un medic dedicat meseriei sale.

RECOMANDARE
România fără gropi. Europarlamentarul șoferilor strânge semnături pentru drepturile conducătorilor auto și drumuri mai bune în toată țara

Crezul neurologului Bogdan Florea este că mândria şi trufia sunt marile păcate ale medicilor români. Iar viaţa, de cele mai multe ori îţi arată că trebuie să fii doar recunoscător.

Bogdan Florea, medic neurolog: Chiar cred în neamul ăsta. Încă sunt… M-am încăpăţânat să plec din ţară, vă mărturisesc, nu ştiu să vă zic. Trebuie să fii făcut într-un fel anume să pleci. Am luat-o ca pe-o lipsă de tenacitate dacă aş pleca. Cumva aş dezamăgi, cred că pe mine sau i-aş dezamăgi pe cei pe care îi iubesc.

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Stiinta si mister

În adâncurile Pământului trăiesc milioane de specii încă necunoscute de ştiinţă. Iata cateva dintre ele

Published

on

By

Viaţa pe Pământ ia miliarde de forme, însă cea mai mare parte a biosferei terestre este ascunsă privirilor, în adâncimile abisale ale oceanelor şi în subsol, oamenii de ştiinţă susţinând că ar putea fi vorba de milioane de noi specii de viaţă care aşteaptă să fie descoperite, informează Life Science, potrivit Agerpres.

În ultimii 10 ani, căutarea acestor forme de viaţă de sub pământ a fost preocuparea cercetătorilor din cadrul proiectului internaţional Deep Carbon Observatory (DCO). Compus din peste 1.000 de cercetători din 52 de ţări, proiectul DCO îşi propune să descopere şi să clasifice formele de viaţă din aşa-numita „biosferă din adâncuri” – un misterios angrenaj de ecosisteme vii care se succed între suprafaţa şi mantaua terestre.

Chiar şi această lume subterană, caracterizată de întuneric şi de presiune şi temperaturi în creştere, pe măsură ce coborâm spre centrul Pământului, există viaţă, iar conform cercetătorilor din cadrul DCO, ar fi vorba de milioane de specii microbiene care au apărut la puţin timp după formarea planetei şi, de miliarde de ani, aşteaptă să fie descoperite.

Într-un comunicat în care subsolul planetei este denumit „un Galapagos subteran” ce aşteaptă să fie studiat, cercetătorii din cadrul DCO estimează că biomasa formelor de viaţă pe bază de carbon care trăiesc sub picioarele noastre este incomparabil mai mare decât biomasa formelor de viaţă de la suprafaţa planetei.

„Chiar şi în întuneric şi în condiţii dificile, cu surse de energie limitate, ecosistemele intraterestre au evoluat în mod unic şi au rezistat de-a lungul milioanelor de ani”, a comentat Fumio Inagaki, geomicrobiolog din cadrul DCO. „Extinderea informaţiilor de care dispunem despre viaţa din adâncuri ne va ajuta să înţelegem cum şi de ce a apărut viaţa pe planeta noastră şi dacă viaţa poate exista şi în subsolul altor planete, aşa cum este Marte”, a adăugat el.

Oamenii de ştiinţă au forat la mari adâncimi în platourile marine şi au preluat mostre de microbiom din mine şi sisteme carstice din sute de locuri din întreaga lume. Datele obţinute astfel sugerează că biosfera din adâncuri are un volum de aproximativ 2,3 miliarde de kilometri cubi – aproximativ dublul volumului oceanului planetar – şi adăposteşte aproximativ 70% din bacteriile şi organismele unicelulare archaea care trăiesc pe Pământ.

Unele astfel de microorganisme extremofile reuşesc să populeze nişe de mediu aparent incredibil de ostile vieţii. Spre exemplu, organismul monocelular Geogemma barossii trăieşte în hornuri hidrotermale pe fundul mărilor şi oceanelor, proliferând la temperaturi de peste 120 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au găsit microorganisme la 5 kilometri adâncime în subteran şi până la 10,5 kilometri sub apă.

Descoperirea de noi forme de viaţă şi extinderea graniţelor între care este posibilă viaţa pe Terra le va oferi oamenilor de ştiinţă noi criterii după care să caute viaţa şi pe alte planete. Trăim pe o planetă care efectiv musteşte de viaţă, de la limita superioară a atmosferei până în adâncurile crustei terestre, iar studiile realizate până în prezent asupra biodiversităţii pe Pământ nu au făcut decât să risipească puţin praful de la suprafaţă.

RECOMANDARE
Liviu Dragnea, desfiintat de Mihai Tudose. "Un personaj nefrecventabil, paria Europei"

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***