Connect with us

INFO ȘTIRI

Romani de poveste. Un medic clujean a făcut o descoperire revoluționară la nivel mondial

Published

on

Un medic roman a ajuns o celebritate mondiala. Neurologia este matematica medicinei, asta crede un medic din Cluj. Îl cheamă Bogdan Florea. Și-a dedicat viaţa tratării epilepsiei şi scoaterii acestei afecţiuni de sub stigmatul ruşinii. A înfiinţat prima Reţea de Telemedicină în Epilepsie. A mers mai departe de domeniul neurologiei şi a creat și prima Clinică de Podiatrie din România, după ce tatăl său diabetic a murit din cauza unei leziuni netratate la picior. A descoperit o nouă stare a creierului şi a schimbat regulile jocului. El este unul din cele 100 de personaje de excepţie ale României pe care Digi24 vi le prezintă în prag de Centenar.

Bogdan Florea a ştiut că va deveni medic, şi nu pilot aşa cum îşi dorea, după ce a ajuns la doctor, cu o rană la genunchi. Avea 7 ani, iar medicul care s-a ocupat atunci l-a tratat expeditiv, rece şi cu indiferenţă. Acum, după ani de studiu crede că neurologul este un detectiv, care trebuie să cerceteze atent cu ce se confruntă un pacient.

-Epilepsia este de mai multe tipuri şi treaba medicului neurolog este să fie foarte precis în tipul de epilepsie, ca să ştie ce medicaţie alege sau ce cocktail de medicamente alege pentru forma respectivă de epilepsie.

Numărul oficial al celor care suferă de epilepsie este de aproape 130.000, însă în realitate sunt peste 350.000. Din păcate nu există un registru naţional al persoanelor cu epilepsie, deşi vorbim despre aproape 40 de tipuri ale acestei boli.

Bogdan Florea, medic neurolog: Epilepsia nu este doar o problemă de sănătate. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că este o problemă socială, pentru că epilepsia vine cu un rucsac în spate, de stigmă socială, de frică, de ce va spune lumea. Asta e o întrebare nedreaptă, care a tăiat aripile a zeci de generaţii. Ce va spune lumea? Persoanele cu epilepsie au o singură mare frică. Să facă criză în public. Să nu afle lumea.

În 2016, Bogdan Florea a pus bazele Reţelei de Telemedicină în Epilepsie, un proiect naţional, prin intermediul căruia s-au achiziţionat electroencefalografe de ultimă generaţie. Acum lucrează la înfiinţarea unui centru de sprijin psihologic pentru părinţii care află acest diagnostic pentru copiii lor, dar şi pentru adolescenţii care află că au epilepsie.

Bogdan Florea, medic neurolog: Succesul tratamentului sau cum ajustezi dozele, când decizi să întrerupi un tratament, când decizi să adaugi un alt medicament sau să creşti dozele, se face totul în funcţie de aspectul EEG. De aceea, o persoană cu epilepsie, cel puţin la început de drum, are nevoie de înregistrări succesive. La 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni. Şi, de aceea, drumurile alea lungi către centrele universitare mi se par o nedreptate, câtă vreme ele pot fi făcute acasă la tine sau aproape de casa ta şi medicul din oraşul acela poate să se consulte cu un medic dintr-un centru cu experienţă, din ţară sau din străinătate.

Doctorul Bogdan Florea nu este doar un simplu doctor. A pus bazele primei clinici din România pentru îngrijirea piciorului şi a înfiinţat Asociaţia de Podiatrie. Pentru că ţara noastră se află pe primul loc în Europa la amputaţii datorate diabetului zaharat.

Bogdan Florea, medic neurolog: Sunt, de pregătire, medic neurolog şi sunt foarte mulţumit că sunt într-o echipă de podiatrie, care lucrează în prima clinică de podiatrie inaugurată în România, aici, în Cluj. O echipă formată din medici de 8 specialităţi: chirurgie generală, chirurgie vasculară, ortopedie, dermatologie, neurologie, diabet, boli de nutriţie şi metabolism, reumatologie.

În România, au fost diagnosticate peste 1,8 milioane de persoane cu diabet, iar acestă boală afectează creierul, ochii, rinichii şi picioarele. Dintre acestea, piciorul diabetic le pune bolnavilor poate cea mai mare problemă.

Bogdan Florea, medic neurolog: Tatăl meu a avut diabet, nu insulino-dependent, ci, cumva, o formă uşoară, să-i spun, în care trebuia mai multă atenţie, mai multă grijă. La 62 de ani, a fost, practic, pacientul unei chirurgii de amputaţii a două degete de la un membru inferior. La 64 de ani, practic, a închis decontul.

În lumea medicală internaţională, Bogdan Florea a devenit cunoscut când a descoperit o nouă stare a creierului. În come foarte profunde, creierul funcţionează într-un fel de regim de avarie. Un lucru nedescoperit până în urmă cu cinci ani.

-Cum aţi făcut această descoperire şi ce impact a avut ea?

Bogdan Florea, medic neurolog: Muncind. Am făcut-o, să spun. Că am fost norocos din punctul de vedere al efortului pe care îl făceam în mod constant pe terapie intensivă. Există un protocol în terapie intensivă de declarare a morţii cerebrale în care este nevoie, în România încă, de înregistrare de EEG, 30 de minute, pauză, 24 de ore, pauză, 30 de minute şi, într-un caz cu totul special, nu reuşeam nicicum să înregistrez continuu aceste 30 de minute de linie izoelectrică.

Pentru toate aceste sacrificii, familia este cea care l-a sprijinit şi susţinut. Soţia, Loredana, dar şi cei doi copii îi înţeleg misiunea pe care şi-a asumat-o.

Loredana Florea: Cred că aplecarea lui faţă de oameni, faţă de probleme lor, empatia cu care priveşte, în general, problemele din jurul lui, îl fac ca şi în familie să fie un om extrem de cald, foarte atent cu noi şi cu nevoile noastre, un tată excepţional şi un soţ pe măsură.

Iasmina Florea, fiica medicului Bogdan Florea: Când mă gândesc la tata, sincer, mă pot gândi la învăţăturile şi la sfaturile pe care le-am primit de la el, în special să fiu recunoscătoare pentru viaţa mea şi pentru familie şi pentru tot ce am aici. Şi să creez valoare, să nu mă… într-un fel, să nu mă îndrept spre consumerism şi să fiu mai axată pe partea spirituală a lucrurilor.

Şi prietenii săi îl admiră pentru efortul şi timpul pe care şi-l dedică meseriei.

Florin Amzica, profesor de Neurofiziologie al Universităţii din Montreal: Este un om care ne-a dovedit, în timp, că are foarte multe iniţiative. Este un organizator, aş spune, desăvârşit, un om cu o iniţiativă şi o putere de dăruire extrem de bună. Şi, în acelaşi timp, este un medic dedicat meseriei sale.

RECOMANDARE
Idila secreta dintre Ion Dolanescu si Nadia Comaneci. Detaliile unei povesti de dragoste care a facut valva la vremea ei

Crezul neurologului Bogdan Florea este că mândria şi trufia sunt marile păcate ale medicilor români. Iar viaţa, de cele mai multe ori îţi arată că trebuie să fii doar recunoscător.

Bogdan Florea, medic neurolog: Chiar cred în neamul ăsta. Încă sunt… M-am încăpăţânat să plec din ţară, vă mărturisesc, nu ştiu să vă zic. Trebuie să fii făcut într-un fel anume să pleci. Am luat-o ca pe-o lipsă de tenacitate dacă aş pleca. Cumva aş dezamăgi, cred că pe mine sau i-aş dezamăgi pe cei pe care îi iubesc.

loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

INFO ȘTIRI

Varujan Vosganian viseaza si ni-l ofera pe Tariceanu presedinte. „Este un om elegant, civilizat si nu e ticalos”

Published

on

By

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a opinat că liderul partidului său, Călin Popescu Tăriceanu, este o variantă ideală pentru şefia statului român, pentru că e un om elegant, civilizat, nu a fost niciodată ticălos sau lacom şi nu încurajează clientela.

Vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a afirmat vineri seară, la Antena 3, că România „ar reintra în normalitate” dacă şeful său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, ar câştiga alegerile prezidenţiale din 2019.

„Să vă spun ce nu aş vrea să se întâmple. În 2014 circula o glumă proastă la care românii râdeau cu poftă pentru că avea un substrat real: ‘cine câştigă alegerile, cine rămâne liber’. Aş vrea ca aşa ceva să nu se mai întâmple şi aş vrea ca serviciile de informaţii, procuratura, reţelele externe ale diverselor sisteme de informaţii să nu se amestece”, a declarat Vosganian, citat de Mediafax.

Liderul ALDE a afirmat că nu vrea să aprecieze care ar fi cae mai bună varianta de prezidenţiabil a coaliţiei de guvernare, pentru a nu stârni posibile animozităţi în PSD, însă personal îl preferă pe Tăriceanu.

„Nu vreau să duc discuţia asta care este prematură, pentru că ar trebui să decidem înăuntrul coaliţiei pentru că a aduce argumente în favoarea unuia dintre candidaţi în dauna celuilalt, ar însemna că într-un fel minimalizezi rolul partidului celuilalt şi cei de la PSD s-ar putea simţi ofensaţi de argumentele mele. În legătură cu Călin Popescu Tăriceanu pot să vă spun, din punctul meu de vedere, că este un om elegant, civilizat. În viaţa lui nu a fost nici ticălos, nu a fost înclinat către arghirofilii, nu a fost lacom de bani, nu a mai încurajat clientela. Când nu a mai fost prim-ministru şi-a cărat singur geanta la Parlament. Este un om cu care România ar reintra în normalitate. De aceea eu îl susţin pe Călin Tăriceanu şi am acest argument că am fost împreună şi îl cunosc de aproape 30 de ani”, a menţionat Vosganian, citat de epochtimes.ro

RECOMANDARE
Informare meteo de vreme severă în toată țara. Urmează ninsori, viscol și polei
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***