Connect with us

Istorie

Romania are cele mai mari resurse de aur din Europa. Ce se exploata din Apuseni, reprezenta 25% din producția mondială a metalului prețios

Published

on

Datorită resurselor însemnate de aur, Transilvania și Munții Apuseni au fost 2.000 de ani locul de „aprovizionare” pentru marile imperii.

În antichitate, Traian jefuia Dacia lui Decebal, luând peste 500 de tone de aur și argint, dar, în cei 150 de exploatare a minelor de aur, romanii au extras de câteva ori mai mult.

Imperiul Habsburgic (și apoi austro-ungar) a scos din Apuseni mult mai mult aur decât Imperiul Roman. Dacă Viena și Budapesta au prosperat este și datorită aurului românesc. Se admiră la Viena și Budapesta operele arhitectonice însă aceste edificii au fost realizate prin exploatarea fără milă a românilor și a resurselor de subsol din Transilvania.

În anul 1912, conform statisticilor vremii, din totalul producției mondiale de aur, aproape 25% era asigurată de Apuseni(Conform lui JÉRÔME CARCOPINO, profesor la Universitatea din Paris).

Cu toate că s-a exploatat masiv aurul, Munții Apuseni au și astăzi cele mai mari rezerve de aur din Europa.

Bine ar fi ca aceste resurse sa fie exploatate de romani pentru romani. Minereurile auro-argentifere conțin, pe lângă cele doua metale prețioase, si alte resurse, care, dacă se prelucrează in străinătate, vor aduce câștiguri colosale companiilor de prelucrare.

Citește mai mult la: cunoastelumea.ro

loading...
Loading...

Din lume

Enigma vasului EDUARD BOHLEN! O navă lungă de 100 de metri îngropată în nisipul Deșertului Namib!

Published

on

By

Nava EDUARD BOHLEN este ambarcațiunea misterioasă  care a eșuat în Atlantic  și se află în prezent în deșert.Vasul ”Eduard Bohlen” a fost construit în anul 1891.

Era o navă rezistentă pentru acele vremuri, având un  tonaj (volumul spatiilor interioare ale navei exprimate în tone registru) de 2.300 și o lungime de 94 de metri. Naviga cu un echipaj de 43 de persoane la bord. 

După 20 de ani de activitate, la  5 septembrie 1909, sub pavilion german, urma să facă o deplasare din Swakopmund (Namibia) la Table Bay, Cape Town (Africa de Sud). Ceața densă de pe coastele Skeleton,a făcut ca  ambarcațiunea să  se ciocnească de stânci. ”Eduard Bohlen” s-a scufundat în Oceanul Atlantic, în Conception Bay.

De la acel eveniment nefast au trecut peste 100 de ani și, deoarece deșertul namibian a înaintat vertiginos în apele Oceanului Atlantic, vasul a ajuns între dunele de nisip, la o distanță de mai bine de 400 de metri de țărm. Astăzi ne  oferă imagini incredibile.

Sursa: a1.ro

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***