Datorită resurselor însemnate de aur, Transilvania și Munții Apuseni au fost 2.000 de ani locul de „aprovizionare” pentru marile imperii.
În antichitate, Traian jefuia Dacia lui Decebal, luând peste 500 de tone de aur și argint, dar, în cei 150 de exploatare a minelor de aur, romanii au extras de câteva ori mai mult.
Imperiul Habsburgic (și apoi austro-ungar) a scos din Apuseni mult mai mult aur decât Imperiul Roman. Dacă Viena și Budapesta au prosperat este și datorită aurului românesc. Se admiră la Viena și Budapesta operele arhitectonice însă aceste edificii au fost realizate prin exploatarea fără milă a românilor și a resurselor de subsol din Transilvania.
În anul 1912, conform statisticilor vremii, din totalul producției mondiale de aur, aproape 25% era asigurată de Apuseni(Conform lui JÉRÔME CARCOPINO, profesor la Universitatea din Paris).
Cu toate că s-a exploatat masiv aurul, Munții Apuseni au și astăzi cele mai mari rezerve de aur din Europa.
Bine ar fi ca aceste resurse sa fie exploatate de romani pentru romani. Minereurile auro-argentifere conțin, pe lângă cele doua metale prețioase, si alte resurse, care, dacă se prelucrează in străinătate, vor aduce câștiguri colosale companiilor de prelucrare.