Fiind prezentă în România pentru analiza brățărilor dacice din aur, Barbara Deppert Lippitz s-a arătat interesată de istoria veche a românilor.„Sunt unul dintre specialiștii cei mai cunoscuți, nu numai în Europa, ci în toată lumea, și spun adevărul. Civilizația dacică este magnifică, iar eu sunt mândră că mă lupt pentru daci, aici, în țara dumneavoastră. ”
Este surprinzător ca o persoană străină „să lupte” pentru daci în timp ce autoritățile științifice românești îi îngroapă. Să nu uităm că cetățile dacice sunt în paragină, iar manualele prezintă prea puțin despre istoria veche a românilor.
Într-un interviu acordat revistei Formula As, arheologul german povestește despre dovezile arheologice extraordinare găsite în România. Iată câteva extrase:
„Voi sunteți cu siguranță urmașii dacilor. Romanii au venit, au luat aurul, au stat o perioada si au plecat. Este adevărat ca au lăsat si câteva urme prin aceasta trecere temporara pe teritoriul dac.
Au lăsat putina latina, pentru ca latina era limba oficiala, au lăsat ceva monumente, expresie a recunoscutei culturi romane, si foarte puține obiceiuri, dar ei nu au putut sa schimbe structura poporului dac, pana la plecarea lor si nici după aceea.
Poporul român, care desigur a suferit si alte influente, se deosebește radical de cel italian. Este mult mai ospitalier, mai jovial, mai comunicativ.
Legătura românilor cu natura este mult mai profunda decât a celorlalte popoare europene. Si aceasta este cea mai importanta moștenire păstrata de la daci. Dacii erau una cu natura. Natura era viața lor, iar viața lor era natura.”
„Aveți peste 6000 de ani de istorie a aurului! Este istoria voastră si numai cine nu vrea nu o privește la adevărata ei valoare.
După părerea mea, sunteți singura tara din Europa care are istoria scrisa in propriul ei aur. Si asta este un lucru rar si excepțional, de care puteți sa fiți mândri.
Probabil ca numai in America de sud, la Bogota, in celebrul muzeu al aurului, putem vedea expus aurul indienilor, dar aceasta reprezintă doar o parte a istoriei lor si nu o întreagă istorie gravata in aur, așa cum aveți voi.
Nici la Luvru, nici la British Museum si nici in muzeele din Statele Unite nu găsim ce exista in muzeul dumneavoastră de istorie. (este vorba de Muzeul Național de Istorie din București – n.m.)
Sigur, au multe exponate de aur si aceste muzee, dar ele aparțin altor culturi decât ale tarilor respective. Este regretabil ca voi, romanii, nu ați profitat de aceasta istorie scrisa in aur, așa cum ați fi meritat. Si când spun “ați fi meritat”, mă gândesc la ceea ce istoria voastră a însemnat pentru Europa, la forța pe care aurul vostru a avut-o in construirea unei civilizații demne de marile civilizații ale lumii.
Aici, la voi, nu găsim aur cumpărat sau obținut prin cuceriri, ca in celelalte muzee ale lumii. Aici vorbim, in exclusivitate, de aur autohton.”
„Voi, poporul roman, puteți sa va mândriți cu originea voastră si sa va considerați cel puțin egalii celorlalte popoare care au rădăcini in bătrâna Europă”
Sursa: cunoastelumea.ro