Connect with us

INFO ȘTIRI

Romania nimanui. Satul în care mai trăiesc doar doi copii intr-o coliba

Published

on

Viață privată de informație, uneori de curent electric, căldură sau apă potabilă, dar și un destin dureros, acceptat în tăcere. Locuitorii unuia dintre cele mai izolate sate din țară sunt conștienți că nu au un viitor strălucit în față, pentru că acolo au mai rămas doar 2 copii. Mai mulți barcagii cu suflet mare au ajuns în coliba în care trăiesc cei doi băieți, care au aflat cum arată jucăriile prezentului și care vor mânca de Crăciun fructele preferate. Un reportaj realizat în exclusivitate de o echipă Digi24, în inima întunecată a Deltei.

După o oră și jumătate de mers cu șalupa rapidă, ajungem în Letea, sat cunoscut pentru pădurea devenită obiectiv turistic. De aici, mergem prin mijlocul pustietăţii, pe un drum de nisip.

30 de minute mai târziu ajungem în Sfiștofca. Un cătun uitat de lume, dar și de timp, unde doar 8 gospodării mai sunt locuite astăzi.

Reporter: Cum sunt zilele dumneavoastră, aici?

Femeie: Amare.

Reporter: De ce?

Femeie: De muncă nu este, ajutoare nu avem dreptul, sărăcie curată.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Suntem în izolare totală în Sfiștofca. Mai sunt doar câteva case împrăștiate pe sute de hectare. Aceasta, de exemplu, derăpănată, părăsită, a fost construită la 1935, an în care comunitatea era una înfloritoare.

Zenovia are 70 de ani și este șefa comunității de ruși lipoveni, etnici aflaţi în sat de peste 2 secole. Câţi au mai rămas dintre ei…

Zenovia: Tinerii ăștia oricum nu vin, pentru că nu sunt locuri de muncă.

În timp, satul va dispărea, spune cu amărăciune femeia. În Sfiștofca mai sunt doar doi copii: Filon și Marinel, de 8 și respectiv 9 ani.

Ion Petcu, tatăl vitreg al copiilor: Nici nu au aici cu cine să se joace, sunt sechestrați, singuri, sinistrați.

Reporter: Când veți fi mai mari, ce vreți să fiți?

Copil: Eu vreau să fiu pompier.

Reporter: Adică să te duci să stingi incendii, să salvezi oameni?

Copil: Da!

Reporter: Iar tu?

Copil: Eu vreau să fiu artist de pictat.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: După căderea comunismului, oamenii au început să plece în număr tot mai mare din localitate. Practic, nu mai erau aici copii care să umple sălile de clasă, așa ca școala s-a închis.

Adorel Stanciu, șoferul școlii din C.A. Rosetti: Pentru doi copii în fiecare zi mă duc la Sfiștofca, un drum foarte greu, foarte anevoios. Doi copii buni care sunt foarte cuminți.

Cum tatăl vitreg face cu greu rost de bani pentru a-i creşte, o asociație de barcagii din Tulcea s-a oferit să îi ajute.

RECOMANDARE
Decizie istorică luată de preoți. " Fără coroane la înmormântări. Mai bine un plic cu bani"

Stanca, președintele asociației de proprietari de bărci: Acum, de sărbători, am strâns ce am putut de unde am putut și am făcut un mic cadou.

Pentru oamenii care trăiesc în Sfiștofca, satul fără dispensar, şcoală sau magazine, dincolo de izolare, sărăcia rămâne la ordinea zilei

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

DE ACTUALITATE

„Adidas oferă 5000 pantofi și 900 de tricouri gratuit”. Cum sunt fraieriți românii în aceste zile, în numele celebrei companii

Published

on

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) atenţionează asupra unei noi campanii false care se propagă pe Internet şi are în prim plan o ofertă generoasă făcută de un important producător de încălțăminte sportivă. 

În mesaj se arată că Adidas ar oferi 5000 de pantofi (atenţie, nu 5.000 de perechi de pantofi, ci 5.000 de pantofi), pur şi simplu pentru că îşi „sărbătorește aniversarea a 93 de ani”. Cei care dau click sunt direcţionaţi către o pagina pe care trebuie să răspundă la trei întrebări, total agramate, dovadă clară pentru cei care nu sunt chiar 100% naivi, că e ceva în neregulă:

1/3:Ați cumpărat vreodată la un magazin adidas?

2/3: Preferi Adidas pentru că? ŞI, ca variante de răspuns: a)aspectul său; b)Este confort; c)Preț;

3/3: Care dintre produsele Adidas vă interesează? Variante de răspuns: a)adidași; b) Sîmbrăcăminte de port; C) Nu știu.

Ulterior, eşti anunțat că ai câștigat o pereche de „adidaşi” Adidas şi eşti rugat să dai share unei pagini. Deci o înșelătorie clasică, aşa cum a apare de nenumărate ori pe Facebook. Iar oameni creduli sunt destui…

RECOMANDARE
"Adidas oferă 5000 pantofi și 900 de tricouri gratuit". Cum sunt fraieriți românii în aceste zile, în numele celebrei companii

Daca ati primit si dvs. un astfel de mesaj in aceste zile mai ales prin intermediul aplicației WhatsAPP, răspundeți-le celor care v-au trimis mesajul, cu acest articol. Astfel veți contribui la stoparea acestei înșelătorii.

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***