vineri, martie 1, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Românii au creat o rachetă care revoluţionează zborul în spaţiu. NASA interesată de Haas 2CA: „Este cea mai rapidă din lume”

Racheta Haas 2CA, creată de compania românească ARCA Space Corporation, a atras atenția și aprecierea în Statele Unite ale Americii. Acest lansator orbital inovativ se plasează pe orbită alături de sarcina utilă și este un tip de vehicul denumit Single Stage to Orbit (SSTO). Racheta Haas 2CA este echipată cu un motor aerospike liniar, care consumă cu 30% mai puțin combustibil decât motoarele rachetă actuale.

Sarcina utilă pe care o poate plasa pe orbită este de 100 kg, la un cost de lansare de un milion de dolari, fiind cel mai scăzut cost pentru un lansator orbital. Racheta are o lungime de 16 metri, un diametru de 1,5 metri și o greutate de lansare de 16.290 kg. Forța maximă de tracțiune a motorului este de 33,5 tone în vid, acesta funcționând cu apă oxigenată concentrată la 90% și kerosen.

ARCA Space Corporation colaborează cu mai multe centre NASA, inclusiv Kennedy, Ames, Wallops, Marshall, Stennis și Johnson, în cadrul Cooperative Opportunity Program, care are ca scop pregătirea primului zbor al rachetei, programat pentru 2018 la Wallops Flight Facility din Virginia. Compania ARCA, deținută de românul Dumitru Popescu, a inițiat o ofertă publică pentru cei interesați să devină coproprietari ai companiei, iar capitalul urmează să fie investit în programul Haas 2CA.

Potrivit reprezentanților companiei, atunci când racheta Haas 2CA va fi lansată, va fi prima rachetă din istorie care se va plasa în totalitate pe orbită, fără a utiliza trepte intermediare. Acest lucru oferă posibilitatea scăderii semnificative a costurilor de producție și lansare a rachetei.

Haas 2CA poate fi lansată și de la centre de lansare din interiorul Statelor Unite, deoarece nu există trepte care să reintre în atmosferă după utilizarea lor. Rachetele în mai multe trepte, deși mai performante în ceea ce privește sarcina utilă, au fiabilitate mai scăzută și costuri mai mari, datorită numărului crescut de componente.

Foarte interesant și..  Mesajul transmis de părintele Calistrat mamelor care îşi lasă pruncii pe mâna bonelor: „Copilul ăla nu va mai avea niciodată mamă”

Tehnologia SSTO, odată implementată, va scădea timpul și costurile de lansare, lucru așteptat de industria aerospațială de foarte mult timp. De asemenea, această rachetă va fi cel mai rapid vehicul spațial, putând atinge orbita în mai puțin de 5 minute, conform declarațiilor președintelui ARCA Space Corporation, Dumitru Popescu.

Sursa: ziarulnational.md

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.