miercuri, iunie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Românii au scos pe șine prima locomotivă din lume ce merge cu ulei de bucătărie

Premieră în industria feroviară. La Craiova s-a lansat prima locomotivă din lume care funcţionează exclusiv cu biodiesel sau chiar cu ulei de bucătărie. Inginerii au folosit un motor Diesel de la o locomotivă clasică pe care l-au modificat pentru a funcţiona 100% ecologic. Astfel, costurile pentru combustibil au fost reduse la jumătate, iar gradul de poluare este extrem de scăzut.

Prima locomotivă ecologică din România este, deocamdată, în teste, noteaza digi24.ro. Inginerii de la RELOC Electroputere au folosit o locomotivă Diesel clasică de 2.100 de cai putere, al cărei motor la fost adaptat pentru a funcţiona cu biodiesel sau ulei vegetal.

În principal, s-au transformat instalaţiile de alimentare, dar şi instalaţia care asigură condiţiile de ardere ale acestui combustibil”, spune Petre Bitică, şef serviciu în cadrul RELOC Electroputere.

Reprezentanţii companiei au lucrat timp de un an la noua locomotivă, iar costurile proiectului se ridică la aproape un milion de euro.

Prima locomotivă ecologică din România are aceleaşi performanţe ca una Diesel clasică, însă există două mari avantaje. În primul rând, cele legate de mediu şi, în al doilea rând, cele legate de costuri. Combustibilul pentru o astfel de locomotivă costă la jumătate faţă de cel pentru o locomotivă Diesel clasică.

De exemplu, locomotiva consumă aproximativ 800 de kilograme de combustibil biodiesel la o 100 de kilometri, cu o încărcătură de 3.000 de tone. Motorină consumă 920 de kilograme pe aceeaşi distanţă, cu aceeaşi încărcătură. În plus, motorul nu mai poluează mediul înconjurător.

Foarte interesant și..  9 tone de aur, atât a fost evaluată averea celui mai bogat român din toate timpurile, olteanul Jean Mihail

Din punct de vedere al noxelor emanate în atmosferă, sunt reduse cu 50%. Uleiul bio sau biocombustibilul este total nepoluant, nu conţine sulf”, a spus Călin Graţian, vicepreşedinte al Grampet Group.

Articole asemănătoare

3 COMENTARII

  1. Da nu era buna aceasta locomotiva,ca mecanicii nu pot fura motorina,uleiul de gatit era de calitate inferioara si era plin de gunoaie .Asa ca s-a renuntat din motive”economi
    ce”!

  2. Cu bio diesel nu poate avea aceiași putere și aceiași consum.
    Și dacă nu mai livrează uleiul uzat Mc Donald’s cum se mai întoarce de la Constanța laTimisoara dacă nu avem
    stații de biodiesel.
    (Unde avem în România rafinării pentru prelucrarea biodiesel)?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.