Acasă Spiritual S-a demonstrat științific ca mersul la biserică prelungește viața și menține sănătatea...

S-a demonstrat științific ca mersul la biserică prelungește viața și menține sănătatea psihică a oamenilor

0

Un studiu al olandezilor confirmă o vorbă mai veche din popor referitoare la religie și la mersul la biserică care au o importanță socială incontestabilă. Studiul arată că mersul la biserică și participarea la activițățile religioase de orice fel are efectul unui antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani decât au activitățile sportive, educaționale sau politice, arată un studiu al Facultății de Medicină Erasmus din Rotterdam din Olanda.

La studiu au participat peste 9000 de oameni cu vârste de peste 50 de ani din toată Europa. Oamenii au fost urmăriți pe o perioadă de 4 ani de zile în care s-a dovedit că mersul la biserică este singura activitate perseverentă care le oferă oamenilor o stare de bine, eliminând stările de depresie prezente la alții. Indiferent că aceștia mergeau la biserici, moschee sau sinagoci, mersul în lăcașul de sfânt îi liniștea pe cei 9000 de participanți.

“Biserica pare să joace un rol social foarte important în scăderea frecvenței depresiei de vârstă a treia”, spune dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului și epidemiolog la The London School of Economics and Political Science (LSE). “Nu e clar dacă asta se datorează religiei în sine sau dacă e vorba mai degrabă de faptul că oamenii nu se simț izolați social aparținând de o comunitate”.

Mersul la biserică îți dă încredere 

Pe de altă parte, un studiu realizat recent de Universitatea Harvard sugerează că prezența regulată la slujbele bisericești poate ajuta la prelungirea speranței de viață. Investigatorii au analizat datele a aproximativ 75.000 de asistente medicale de vârstă medie din Statele Unite, ce au trebuit să completeze un chestionar cu diferite întrebări la fiecare patru ani. Acest studiu a cărui obiectiv era stadiul de sănătate al asistentelor medicale, ce a fost efectuat în perioada 1992 – 2016, pe lângă diversele aspecte ale vieții, a cuprins și întrebări legate de prezența la serviciile unei biserici.

Investigatorii au găsit că femeile ce au frecventat biserica mai mult de o dată pe săptămână, au prezentat un risc de 33 % mai mic de a muri în perioada efectuării studiului, în comparație cu celelalte ce au declarat că nu au frecventat biserica niciodată. Asistentele ce au declarat că au frecventat o dată pe săptămână, riscul era de 26 % mai mic, iar cele ce frecventau mai rar, prezentau un risc de 13 % mai mic, decât cele ce nu frecventau deloc.

Foarte interesant și..  Poveste din batrâni din Neamț. O tânără a deschis ochii în timp ce vroiau sa o bage în groapă, a rostit câteva cuvinte băgându-i în sperieți pe toți, apoi a închis ochii pe vecie

Religia și spiritualitatea pot să fie o sursă apreciabilă, pe care medicii o pot explora pe pacienții lor, după cum este cazul”, este părerea investigatorilor de la Harvard. „Frecventarea bisericii poate promova auto-disciplina, sentimentul de semnificație și rostul vieții și poate să favorizeze experiențe transcendente”, a spus Tyler J. VanderWeele, profesor de epidemiologie la Harvard, ce a publicat respectivul studiu în revista Archives of Internal Medicine.

Sursa: libertateapentrufemei.ro


Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentNici nu iti inchipui ce mananci in meniurile all inclusive! Dezvaluirile unui bucatar-sef la „5 stele”
Articolul următorSoții au voie să se împreuneze doar de două ori pe săptămâna, marțea și joia, dacă nu-i POST. Despre Post și contacte intime între soți conform învățăturilor bisericii