O comisie româno-rusă cercetează ce s-a întâmplat cu Tezaurul românesc adus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Comisia s-a reunit la Sinaia, după 10 ani de pauză, precizează M.A.E. A patra sesiune a comisiei reprezintă „un nou important pas” în direcția studierii problemelor care intră în competența sa.
„Părțile au continuat schimbul de opinii privind diferite aspecte referitoare la Tezaurul României, inclusiv la valorile Băncii Naționale a României depuse la Moscova in timpul Primului Război Mondial, precum si la restituirile din 1935 si din 1956 de către Uniunea Sovietica ale unor părți din valorile romanești”, informează MAE.
Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin Declarația comună a miniștrilor de externe, din 2003, s-a hotărât aprofundarea activității de identificare a documentelor în arhive, inițierea elaborării unor publicații comune si înființarea unor grupuri comune de experți pentru cercetarea documentelor de arhivă.
Următoarea sesiune a comisiei va fi în Federația Rusă, la Moscova, în anul 2017.
Tezaurul României cuprindea tezaurul BNR, valori aparținând băncilor private si societăților comerciale, colecții de tablouri, bijuterii si arhive. Aceste bunuri de valoare au fost trimise la Moscova în timpul Primului Război Mondial, pentru a fi adăpostite de armatele puterilor centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria), care ocupaseră Romania.
După preluarea puterii de către comuniști, sovieticii au refuzat sa returneze tezaurul României. Mai târziu, în 1935, 1956 si 2008, au fost restituite doar câteva obiecte de tezaur, printre care Cloșca cu Puii de Aur și tablouri semnate de Grigorescu. Marea parte a tezaurului, a rămas la Moscova.
Istoricii români precizează că între anii 1916-1917 ar fi ajuns din România la Moscova 93,4 de tone de aur, din care 91 de tone de monede aparținând persoanelor fizice, băncilor si companiilor, si 2,4 tone de lingouri de aur aparținând BNR, a căror valoare a fost estimata, in 2011, la 3,2 miliarde de euro. Romania a mai trimis la ruși acte, monede vechi, manuscrise, tablouri, cârti rare, obligațiuni si titluri de credit.
Sursa: stirileprotv.ro
Dupa ce ati pus scutul anti-racheta va mai da rusii multa muie inapoi