Doar 5 % din populaţie are grupa sanguină 0. Spre deosebire de celălalte grupe, cei care au grupa de sânge 0 sunt donatori universali (pot dona oricărei alte grupe), însă pot primi doar de la persoane care au aceaşi grupă ca ei.
Există, totuşi, grupuri şi mai restrânse de oameni care împărtăşesc o trăsătură specifică a sângelui pe care o posedă doar câteva zeci de oameni în toată lumea. Exista o categorie foarte mica de oameni care au o anumita grupa rara de sânge. Aceștia, prin intermediul sângelui lor au puterea de a salva mii de vieti. Este vorba despre o descoperire a ultimelor decenii care a atras atenţia comunității medicale, mai ales în ceea ce privește obţinerea unei mostre şi studierea sa îndeaproape.
In ultimii 50 de ani, cercetătorii au descoperit 43 de persoane in întreaga lume care au o particularitate a sângelui cu potențial uriaș de a salva vieti; de aceea a fost numit „sângele de aur”. Asa numitul „S\nge de aur” a fost identificat pentru prima data in 1961, la o femeie din Australia.
La vremea respectiva, medicii considerau ca un embrion cu acest tip de sânge nu ar fi avut nicio șansa de supraviețuire, cu atat mai putin șansa de a atinge vârsta adulta. Si totuși, pana in 2010, au fost descoperite 43 de persoane, pe tot globul, cu Rh nul. Cercetătorii au încă de deslușit multe mistere al acestui complex sistem Rh si donatorii sunt foarte căutați.
Până în anul 1961 nu a existat nicio dovadă a existenţei acestui grup sanguin care a fost identificat pentru prima dată la o femeie aborigenă din Australia. Conform unui articol publicat de revista „The Atlantic”, la momentul respectiv, medicina catalogase drept imposibilă supraviețuirea unui astfel de embrion, nemaiavându în calcul transformarea sa în adult.
În articol, suedezul Thomas – care face parte dintre cele 43 de persoane care, conform recensământului din anul 2010, au Rh-ul negativ – spune că viaţa sa nu este neapărat diferită sau complicată: „Nu am o problemă cum ar fi hemofilia care are impact asupra vieţii cotidiene. În acest sens am noroc. Mă bucur, de asemenea, de faptul că, deşi sângele meu este aşa, nu există probleme în ceea ce priveşte posibilitatea de a avea copii.”
Singura problemă de sănătate pe care o are este o uşoară anemie cauzată de faptul că donează sânge de patru ori pe an. Fără îndoială, în cazul unui accident sau în cazul unei operaţii care ar necesita o transfuzie de sânge, găsirea tipului său sanguin ar putea fi destul de dificilă. Din această cauză, atât Thomas cât şi părinţii săi, îşi iau măsuri serioase de siguranţă: nu a mers niciodată în tabără când era copil, iar ca adult evită să călătorească în ţări în care nu ar putea primi îngrijiri medicale corespunzătoare.
Are mereu asupra lui un card al Laboratorului Francez de Referinţă Imunohematologică care specifică grupa lui sanguină; o transfuzie cu orice altă grupă de sânge ar putea fi fatală.
Sângele cu Rh nul este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularități deosebite ale Rh-ului negativ, ceea ce face ca potențialul sau de a salva vieți sa fie unul urias. Totusi, medicii sunt încă rezervați in a efectua transfuzii cu acest sânge si o fac numai in cazuri extreme, când viata pacienților este in pericol, pentru ca o data administrat este foarte greu de găsit ulterior.
In situația inversa, in care o persoana cu Rh nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcuta doar cu sânge identic, ceea ce o face dependenta de ceilalți 43 de oameni de pe planeta in aceeași situație, aflați in Brazilia, China, Japonia, Statele Unite, Irlanda, iar trimiterea de sânge dintr-o tara in alta este un coșmar birocratic, cea mai sigura metoda este donarea periodica de sânge pentru propria nevoie.
Ce anume creează tipurile diferite de sânge
Astăzi știm ca aceasta substanța care sustine viata consta in:
– Celulele roșii din sânge (hemoglobina) – celule care transporta oxigen si elimina dioxidul de carbon din organism;
– Celulele albe din sânge (leucocite, de exemplu) – celulele imune care protejează organismul împotriva infecțiilor si a agenților straini;
– Trombocite – celule care elimina cheagurile de sânge;
– Plasma – un lichid care poarta săruri si enzime.
Fiecare componenta are rolul sau bine definit, insa doar celulele rosii din sânge sunt responsabile pentru diferitele noastre tipuri de sânge. Aceste celule au niste proteine numite antigene, iar prezenta sau absenta anumitor antigene determina tipul de sânge. Spre exemplu sângele de tip A are numai antigenele A, tipul B numai B, tipul AB ambele si tot asa. Celulele roșii din sânge mai au un antigen numit proteina RhD.
Cand aceasta este prezenta, se spune ca un tip de sânge este pozitiv, iar cand este absenta, negativ. Daca o persoana cu sânge de tip A primește o transfuzie de sânge de tip B, sistemul imunitar nu va recunoaște noua substanța ca fiind o buna si nu o va accepta, considerand ca organismul este atacat.
Celulele roşii ale sângelui uman, hematiile, transportă oxigenul la nivelul întregului organism. Dacă pierdem mult sânge în timpul unei operații sau într-un accident, avem nevoie rapidă de transfuzie. Ar fi uşor dacă toţi am avea același tip de sânge, dar nu este aşa. Pe suprafața hematiilor se regăsesc 342 de antigeni – molecule capabile să stimuleze producția de anticorpi. Prezența sau absenta anumitor antigeni stabilește grupa de sânge a unei persoane.
Circa 160 din cei 342 de antigeni ai unei grupe de sânge se regăsesc la majoritatea oamenilor. Daca iti lipsește un antigen pe care 99% dintre oameni il au, grupa ta e considerata rara, dar daca ai un antigen pe care 99% din oameni nu il au, atunci grupa ta este foarte rara.
Lipsa unui antigen foarte comun stabileste caracterul negativ al unei grupe de sange. Daca primesti sange de la un donator cu aceeasi grupa, dar cu Rh pozitiv, anticorpii tai vor reactiona la celulele incompatibile si transfuzia poate fi fatala. Exista persoane carora le lipsesc toti cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numita Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sange din lume si o descoperire fenomenala pentru hematologie.
Cum se gestionează sângele tuturor acestor persoane excepţionale?
Instituţia care se ocupă de acest lucru este IBGRL (International Blood Group Reference Laboratory) şi are sediul în Fristol, o mică localitate aproape de Brighton, în Anglia. Acolo se află baza de date a donatorilor de sânge rar. Scopul principal al acestei instituţii este să-i asigure pe cei care au nevoie de o donare de sânge împotriva discriminării, prejudicierii pe baza provenienţei; în acest sens, instituţia încearcă să facă un acord între ţara donatoare şi cea receptoare în aşa fel încât transferul sângelui să se facă la o temperatură minimă de patru grade, singura temperatură ce permite sângelui să îşi păstreze toate proprietăţile după transfuzie.
Surse oradesibiu.ro cunoastelumea.ro