300 de elevi care învaţă într-o şcoală din India sunt ambidextri. Statisticile arată că doar 1% din populația globală este ambidextră, dar fondatorul ambițios al școlii Veena Vandini, din Madhya Pradesh, susține că această cifră poate fi schimbată prin voință și muncă.
Acesta a declarat că a fost inspirat să se concentreze pe pregătirea ambidextră de primul președinte al Indiei, Rajendra Prasad (în funcție din 1950 până în 1962), scrie portalul Cunoaşte lumea.
„Am citit într-o revistă că dr. Rajendra Prasad, primul președinte al Indiei, obișnuia să scrie cu ambele mâini. Acest lucru a fost inspirație pentru mine. Mai târziu, când mi-am lansat școala în satul meu natal, am încercat să-i instruiesc pe elevi să facă același lucru. Avem noi tendința de a crede că putem scrie doar cu o anumită mână, însă nu este deloc așa. Am început formarea elevilor de la clasele mici.
Acum, elevii care se afla în ciclurile superioare de învățământ pot scrie cu aceeași viteză și exactitate cu ambele mâini. Mai mult, pot scrie simultan. Elevii cunosc, de asemenea, mai multe limbi, inclusiv Urdu.”, a declarat Sharma.
În fiecare clasă, din cele 45 de minute cât are o oră, 15 sunt dedicate practicii scrierii de mână, asigurându-se astfel că fiecare elev dezvoltă abilitatea de a scrie cu ambele mâini. Sharma crede, de asemenea, că abilitatea le permite elevilor să învețe mai multe limbi și le permite să scrie aceleași cuvinte în diferite limbi, în același timp.
Ambidextria este abilitatea unei persoane de a-și folosi ambele mâini cu aceeași ușurință. Persoana care are această abilitate se numește ambidextră. Situația în care persoanele posedă această abilitate în mod natural este foarte rară, și doar una din o sută de persoane este ambidextră în mod natural.
Cuvântul ambidextru provine de la cuvintele latine ambi, care înseamnă „ambele” și dext, care înseamnă „drept”. Împreună semnifică „ambele îndemânări”. Ambidextria este adesea încurajată în activitățile ce cer îndemânare și folosirea ambelor mâini, cum ar fi: tricotajul, tastatul, jonglatul, înotul, etc.