Acasă Diverse De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei ?

De ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei ?

Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recolte.

0

Grâul are valoare de simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Se folosește în multe ritualuri, începând de la naștere și până la înmormântare. Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea.

În ortodoxie, este văzut ca simbol dumnezeiesc al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet, cu credință și smerenie.

Este și motivul pentru care se folosește și cu scop predictiv, mai ales în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei. Reprezintă un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor. Tineri și bătrâni cred în puterea lui.

De ce se pune grâu la încolțit?

La miezul nopții din ziua precedentă celei a Sfântului Andrei, oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor.

Într-un ghiveci sau pe un strat de vată umedă, se pun la încolțit boabe de grâu. Se folosește câte un recipient pentru fiecare membru al familiei.

Se crede că aceluia al cărui grâu va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou,  îi va surâde norocul și va avea parte de împliniri și de belșug în anul ce începe.

Bătrânii spun că aspectul grâului pus de Sfântul Andrei spune ceva şi despre recoltele anului agricol ce urmează. Firele de grâu frumoase și stufoase înseamnă o recoltă bogată.

Se mai crede că firele de grâu încolțit, consumate în salată în Ajunul Bobotezei, aduc în vis chipul ursitului.

Sursa: ampress.ro

Foarte interesant și..  „Frumoasa și Bestia” au existat în realitate! Povestea din spatele celebrului basm

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos:

Articolul precedentUnicat în lume! Lacul Albastru din Romania își schimba culoarea. Cum s-a format?
Articolul următorAflă „antidotul” pentru 5 boli! O parte dintre afectiuni sunt boli de sezon. Valorificând efectele terapeutice ale unor plante, precum napii şi hreanul, putem scăpa de depresie, tuse sau sinuzită