duminică, aprilie 14, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Se face roșu în gât de la înghețată și băuturi reci? Iată ce spun medicii!

Părinţii se confundă adesea cu momente în care micuţii vor cu tot dinadinsul o îngheţată sau un suc rece. Aproape invariabil, răspunsul acestora este „Nu ai voie înghețată, faci roșu în gât!”. Părerea medicilor este însă diferită de cea a părinţilor.

Dr. Rodica Ciauș, medic primar pediatru la Medlife prin mâinile căreia au trecut mii de copii, a oferit lămuriri clare despre cele mai mari temeri venite odată cu anotimpul cald, scrie doctorulzilei.ro

„Nu ai voie înghețată, faci roșu în gât!”, e una dintre cele mai des auzite replici de către cei mici în sezonul cald. Adesea se lasă cu plânsete din partea copiilor, dar părinții rămân fermi și interzic acest mic deliciu. E o situație aparent banală, dar care devine din ce în ce mai frustrantă cu fiecare vizită la magazin sau la plimbările prin parc.

Din fericire, înghețata nu provoacă amigdalita simplă sau pultacee, denumite popular și generalist, „roșu în gât”.

„Înghețata și sucurile reci nu provoacă așa zisul roșu în gât. Dimpotrivă! Chiar e recomandat ca în această situație să i se dea copilului sucuri și alimente reci. De exemplu, atunci când ne ardem la deget, îl ținem sub apă rece pentru a calma durerea, nu-i așa? De aceea, atunci când micuții au gâtul roșu, reacție dată de o amigdalită, potrivit ar fi ca micuții să primească lichide reci! Amigdalita este de natură virală, deci se transmite de la un alt individ bolnav pe cale aeriană, ori bacteriană.

Se transmite prin contactul direct cu un individ bolnav sau prin contactul cu obiecte atinse de un individ bolnav”, ne explică dr. Rodica Ciauș. „E drept că micuții cu vârsta sub trei ani trebuie să fie ponderați în consumarea înghețatei, însă după vârsta aceasta sensibilitatea faringiană este mult mai redusă și ragușeala este rar un efect secundar”, a mai completat pediatrul.

Foarte interesant și..  Românii care au mașini second hand avertizați de pilotul Titi Aur cu privire la problemele pe care acestea le ascund

Lichide cât mai multe, dar nu sucuri!

Cu cât temperatura e mai ridicată, cu atât copiii trebuie să consume mai multe lichide. Dar ce facem când cei mici nu vor să bea apă? Mulți părinți apelează la sucuri din comerț: „Zahărul din aceste sucuri și aditivii nu sunt benefice unui copil, iar această informație este cunoscută de mai toți părinții.

În schimb, mulți nu știu că există alternative sănătoase: apă aromată cu suc de lămâie, suc de portocale, compot răcit, ceai rece, sucuri de fructe, toate făcute în casă, fără îndulcitori. În cazul copiilor mai pretențioși se poate adăuga puțină miere sau suc de agave”, spune pediatrul.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.