luni, aprilie 15, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Virusurile ne ataca mai ușor atunci când iarna este cald? Ce spun specialiștii

Sunt păreri conform cărora virusurile (virușii) ar ataca mai ușor organismul uman iarna, atunci când temperaturile sunt cu mult peste limitele normale.

Gerul nu omoară virusurile, este o legendă acest aspect. Iar cel mai bun argument împotriva acestei teorii este că sezoanele de gripă sunt iarna, adică şi în perioadele în care afară este ger. Pe cale de consecință, gerul nu omoară virusurile. Nu au cum să moară la temperaturi de minus 30 de grade, mai ales că sistemele de conservare din domeniul biologiei sunt la temperaturi de minus 80 de grade. Deci nu are nicio legătură gerul cu virusurile”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

O părere asemănătoare are si şi prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România.

„Nu mor virusurile de la ger. Problema mare în această perioadă este legată de variațiile mari de temperaturi, care solicită organismul, iar adaptarea devine mult mai dificilă. De aceea, trebuie să avem grijă să ne echipăm corespunzător şi să fim atenți la temperaturile din fiecare zi. Iar faptul că afară este mai cald decât este normal nu înseamnă că se răspândesc bolile”, apreciază profesorul Rafila.

Copiii sunt meteodependenţi şi sunt mult mai sensibili decât adulţii la fluctuaţiile mari de temperaturi. De aceea, ei trebuie pregătiţi înainte de începerea sezonului rece, iar un aspect important este alimentaţia, care trebuie să fie mai bogată în legume şi fructe. În ultimii ani, din cazua schimbărilor climatice, când iernile sunt mai blânde iar primăverile sunt foarte reci şi umede, vârfurile de afecţiuni respiratorii sunt spre sfârşitul iernii. Statistic vorbind, în anii când iernile sunt mai călduroase, numărul de viroze creşte în perioada primăverii, când apar şi oscilaţii mari de temperaturi de la o zi la alta. Pe de altă parte, când sunt geruri mai mari, mulţi oameni sunt mai atenţi la cum se îmbracă şi se protejează mai mult, ies mai rar din case, nu se îmbolnăvesc şi de aici şi vorba din popor că dispar viruşii când e ger”, a spus dr. Valeria Herdea, medic pediatru.

Foarte interesant și..  Indecența de acum mai bine de 100 de ani pe plajele din Mamaia

Sursa: gandul.info

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.