La ce trebuie să renunți definitiv? Acesta este alimentul la care ar trebui să renunţi definitiv – un medic oncolog trage un puternic semnal de alarmă…
Cancerul este o boală care afectează la nivel mondial milioane de oameni. Cunoscutul medic oncolog Cătălin Costovici ne atrage atenția asupra cărnii procesate.
„Carnea procesată trebuie să dispară din alimentaţia oricăruia dintre noi: salamurile, cârnaţii, crenvurştii, parizerul, mezelurile cu carnea mărunţită. Este cea mai nenorocită, e otravă, pentru că procesarea în sine înseamnă şi nişte stabilizatori, coloranţi, celebrele E-uri. Iar efectul lor e cumulativ în timp, sunt otravă pe pâine”.
Mai mult deâct atât, dr. Costovici susține că apariția celulelor canceroase și a cancerelor este în continuă creștere: „Vorbim totuși de peste 150.000 de cancere în prezent, ceea ce este foarte mult. Incidența cancerului este într-o creștere explozivă. Toată nebunia în care trăim, după ‘89 incoace, se observă și în incidența cancerului. A tuturor cancerelor și la orice vârstă, din păcate.”
Ce înseamnă, de fapt, carne procesată?
Dacă aveți nelămuriri cu privire la ce înseamnă carne procesată, trebuie să rețineți că orice produs obținut din carne, cu excepția cărnii macre sau a cărnii tocate de dvs., probabil se află în categoria de carne procesată.
Carnea poate fi procesată prin mai multe procedee precum afumarea, conservarea și adăugarea anumitor substanțe chimice. Cele mai populare produse procesate din carne sunt parizerul, șunca, salamul, pastrama, burgerii, cârnații, crenvurștii și alte tipuri de mezeluri.
Una dintre cele mai mari probleme referitoare la consumul de carne procesată este folosirea nitraților pe post de conservanți de către producători. În urma preparării termice, aceștia sunt convertiți în nitrozamine, substanțe puternic cancerigene.
Cantitatea de carne recomandată pentru consumul zilnic variază de la individ la individ, în funcție de profilul nutrițional al acestuia (greutate, vârstă, nivel zilnic de activitate și altele).
Deseori, nutriționiștii ne recomandă ca porția de carne pe care o consumăm la o masă să nu depășească dimensiunea unei palme și să fie însoțită de o salată. De asemenea, sunt extrem de importante modul de preparare al cărnii și locul de unde o cumpărăm – este recomandată carnea provenită de la animale crescute natural, fără hormoni și fără antibiotice, din surse locale.
În ceea ce privește gătitul, puteți prepara carnea la cuptor, pe grătar sau pe grill (fără a o arde) sau o puteți fierbe. Evitați prăjirea cărnii. Citește mai multe pe Evenimentul Zilei