Intoxicaţia cu mercur este extrem de periculoasă şi se poate manifesta în mai multe moduri. În trecut, intoxicaţia cu mercur purta denumirea de „boală a pălărierului nebun”. Acest element greu se găseşte în mod natural în natură, însă nu are ce căuta în corp deoarece produce o serie de transformări nedorite în organism.
Mercurul (numit şi „argint viu”) se absoarbe repede în organism şi pe toate căile: respiratorie (80% din vaporii de mercur sunt absorbiţi în alveole), cutanată (prin leziuni chiar minore, chiar prin piele intactă), digestivă (doar prin compusii organici ai mercurului). Ajuns în sânge se leagă de hematii sau se dizolvă în lipoizii sângelui şi este transportat la organe, mai ales cele bogate în lipide: creier, ficat, mucoasa tubului digestiv, glande salivare, rinichi, sistem nervos. Dintre organe, în rinichi se va găsi cea mai mare concentraţie.
Mercurul poate fi luat din mai multe surse: mercurul lichid poate pătrunde în corp în cazul spargerii unui termometru; sărurile anorganice de mercur, prezente în baterii, sunt şi ele periculoase pentru corp – niciodată să nu atingi cu limba capătul unei baterii deoarece rişti să te îmbolnăveşti; metilmercurul sau mercurul organic se găseşte mai ales în peşte contaminat ori fructe de mare.
Dacă ai spart din greşeală un termometru cu mercur şi mercurul ajuns în organismul tău, trebuie să ştii că poţi poţi avea aceste simptome:
– respiraţie îngreunată urmată de scurte episoade de asfixiere (mai ales în somn);
– dureri abdominale puternice (se simt ca nişte înţepături de ace);
– dureri de cap;
– probleme cu memoria (uiţi lucruri elementare, vizibile);
– tulburări de vedere şi auditive.
Ce trebuie să faci dacă ai spart un termometru cu mercur:
- Eliberează încăperea de persoane şi animale. Animalele pot fi purtătoare de mercur şi pot contamina oamenii. Acestea sunt atrase de strălucirea puternică a mercurului.
- Foloseşte mănuşi de cauciuc pentru a curăţa locul şi sticla de termometru şi cârpe vechi.
- Şterge suprafaţa pe care a stat mercurul cu o cârpă umedă. Nu folosi clor!
- Lasă camera să se aerisească 24 de ore. Ar fi bine să dormi în altă încăpere dacă mercurul a ieşit din termometru în dormitor;
- Dacă mercurul a atins hainele, nu le băga la maşina de spălat. Aruncă-le!
Analize pentru depistarea metalelor grele în organism
Analiza firului de păr (analiza minerala tisulară) este cea mai precisă modalitate de a afla concentraţia de metale grele din corp. Testele de sânge sau urină nu sunt întotdeauna relevante, pentru că metalele grele se depozitează în grăsimi, păr sau unghii.
Surse selective: sanatate.bzi.ro; tratamentnaturist.ro; teotrandafir.com