In județul Buzău, la Sărata Monteoru este o mina de petrol unică în Europa. Ea produce zilnic circa 5 tone de petrol. Mina se află în proprietatea grupului Petrom-OMV.
Producția pe care o realizează zilnic reprezintă doar 0,04% din totalul țițeiului produs în România, fiind a doua mină de acest fel din lume.
Această construcție este situata în sud-estul a Subcarpaților Curburii, intre Dealurile Istriței. Mina a fost inaugurată în perioada interbelica. Atunci era singura de acest fel de pe continent. Petrolul se extrage prin galerii subterane săpate la adâncimi de 240 – 320 de metri.
Accesul se face prin cele doua lifturi numite de muncitori „colivii” in care intră maxim patru persoane. Deşi petrolul a fost identificat in aceasta zona inca din 1840, aplicarea sistemului prin galerii a început in anul 1925. Atunci producția de petrol de la mina Sarata-Monteoru se ridica in 1870 la 5,12 tone şi reprezenta 44% din producția României.
Ca urmare a săpării unor noi sonde in 1932, producția era chiar şi de 20 de tone pe zi, dar a scăzut din cauza faptului că exploatarea ajunsese intr-o regiune aproape seacă. Extragerea petrolului se face prin sonde, folosind aerul comprimat.
Există un tub de doi țoli in interiorul căruia se afla un tub de un țol. Astfel, aerul este pompat prin tubul mai mic, iar țițeiul iese prin spațiul circular dintre cele doua tuburi. În prezent la mina Sărata-Monteoru lucrează 11 persoane care trebuie să respecte anumite reguli ( nu au voie să bea apă sau să mănânce in subteran , le este interzisă folosirea brichetelor, chibriturilor şi a altor obiecte personale).
În arealul comunei Sărata Monteoru se află pe lângă mina de petrol, şi staţiunea balneoclimaterică cu izvoare minerale sărate, bromurate, calcice, magneziene şi sulfuroase, dar şi cu nămoluri terapeutice. Aici se tratează afecţiuni ale aparatului locomotor, ginecologice, gastro-intestinale şi hepato-biliare. Tot aici există un izvor pe dealul Murătoarea cu apă pentru ochi, are apa mai putin sărată şi se folosește la tratarea infecțiilor oculare.
Surse: www.wall-street.ro; adevarul.ro