După Revoluție multe s-au distrus. N-au scăpat nici C.A.P.- urile. Deși au fost clădite cu munca celor angajați în agricultură, au fost prădate chiar de către săteni, lăsate în paragină sau vândute pe mai nimic.
La Arad, Combinatul Agroindustrial Curtici este o excepție. Cei care lucrează pământul nu au probleme cu seceta şi fac profit an după an, lăudându-se cu o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, informează EVZ .
Vara trecuta, când toată România se plângea de culturi compromise, agricultorii din Curtici aveau cea mai mare producţie de grâu la hectar.
Pe lângă calităţile solului, profitul se datorează, în mare parte, managementului. Inginerul Dimitrie Muscă ştie ce e mai bine să planteze miile de hectare de mai bine de 20 de ani, nu a dat greş niciodată.Pentru culturi folosește soiurile autohtone.
CAP-ul capitalist este un exemplu de afacere de succes. Asociații primesc anual câte 1.500 de kilograme de grâu la hectar – un record naţional – iar tractoriştii au ajuns să câştige şi 2.300 de euro pe lună în sezon.
În curtea sediului administrativ al holdingului, la oră fixă, sună în difuzoare „Noi suntem Români”. Se întâmplă de fix 24 de ori într-o zi, de 10 ani.
Directorul a deschis o mini-grădină zoologică, iar la una din locaţii cresc în libertate păuni. Dimitrie Muscă urmăreşte, în biroul său, patru plasme imense, pe care se transmit live imagini din ferme şi din cele 29 magazine în care se vând produsele din carne şi lactate produse la Curtici.
Povestea începe în 1987. Inginerul agronom Dimitrie Muscă a fost numit preşedinte şi inginer şef la CAP „Lumea Nouă” din Curtici. În 1989 cooperativa a trecut de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Bonus, Muscă a construit o brutărie în sat. După Revoluţie, inginerul s-a trezit în curtea CAP-ului cu majoritatea proaspeţilor proprietari de terenuri, foşti agricultori cooperatişti.
„E păcat să se desfiinţeze CAP-ul nostru. Cu ce o să ne alegem fiecare? Cu o cărămidă din grajd pe care s-o ducem acasă? Vrem să rămânem în continuare în asociaţie, iar tu să ne conduci pe mai departe, că ai făcut treabă bună până acum”, i-au zis oamenii.
Cooperativa Agroindustrială funcţionează acum în sistem de holding, asociind două societăţi cu producţie vegetală, CAI Curtici şi CAI Olari.
Sursa: stireazilei.com
Omul sfinteste locul.Acest inginer isi face treaba cu constiinciozitate si normal ca are si rezultate.Asa ar trebui sa faca si politicienii,sa administreze tara ca doar pentru aceasta sunt platiti cu ditamai salarii.Nu numai la Curtici s-a intamplat asa ceva,mai sunt si alte locuri,livada de mere de la Targu Trotus,unde a administrat inginerul SOS,fie-i tarana usoara,iar acum continua sotia,D-na Sos. Astfel de lucruri ar trebui sa reprezinte o normalitate,insa in Romania reprezinta exceptii.
aubureli bolsevice, nu este singurul cap, sunt altele care intradevar sunt facute cu suflet,
dar, acest individ a luat cu japca acel cap, a luat terenurile, a luat logistica a luat oameni, si sa facut sef, dar, sa fim seriosi, a distruns orice mic fermier in zona, este un excroc nu un adevarat feremier, sper ca sa ajunga sa spele geamuri la curtici la bariera … iar arogantu de fiusu la cersit in gara
Sunteti un român adevarat,plin de ura,invidie si …agramatism.
ei nu mai spune, cunos acest personaj, da asa este, un roman adevarat, hot mincinos, sper sa il vad la bariera la curtici sa spele parbrize, el a distruns zona,
Imprastiati doar venin.
Am vazut comentarii pro si contra,chiar jgnitoare pot spune,venite de la invidiosi,frustrati…Adevarul(parerea mea) este ca dl ing Musca este dovada ca se poate face ceva bun in tarisoara noastrasi ca mai am o speranta sa ma intorc in tara sa lucrez pe un salariu rezonabil
Că îl ascult la Radio, sau îl văd pe „sticlă”, acum se cheamă altfel…cred, ei bine, acest Domn inginer Dimitrie Muscă, dă adevărate lecții de agricultură de la arat, pregătirea pământului pentru însămânțare, tratarea solului și culturilor când și cu ce trebuie, irigare, erbicidat, termene și toate celelalte. Nu degeaba de la agricultură a ajuns la o Industrie agroalimentară dezvoltată…foarte ! A avut și piedici…bețe-n roate băgate…strâmbe…dar pe el nu l-a clintit nimic din drumul pe care cu bună-știință îl avea de parcurs. Să nu se mai umble…”cu cioara vopsită” împotriva lui, cu fofârlici și șopârlele pentru că acest OM vrea doar să – și vadă de treaba lui, să nu ia locul nimănui…cu toate că eu sunt convins…ar fi cel mai bun pentru a conduce Ministerul Agriculturii ! (și nu numai !)
Si in comuna petresti din judetul sata mare e aproape la fel .Aici e inginerul MOUZER F . Mai sunt exemple comuna Urziceni , Comuna Ciumesti Municipiul Carei …Conduse de oameni cu principii .
In Carei si-n jurul lui sunt mai multe exemple . Oamenii au actionat rational in acele momente tulburi .
Mai fac angajări?