sâmbătă, aprilie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Soferii români riscă amenzi uriașe în trafic pentru lucruri de care nu aveau habar

In caz ca nu stiati, condusul prea incet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu usile deschise constituie contraventii si se pedepsesc cu amenzi. Codul Rutier contine si alte prevederi curioase, care odata incalcate, aduc sanctiuni soferilor indisciplinati.

Ca viteza excesiva este pedespsita nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni.

Totusi, conform Codului Rutier si condusul cu o viteza prea mica iti poate aduce probleme. Astfel, conform reglementarilor legale, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv se pedepseste cu o amenda de 210 sau de 315 lei.

Spre exemplu, la autostrazi, limita minima de viteza nu poate fi inferioara valorii de 50 km/h. Asadar, orice vehicul care circula pe autostrada cu 40 de km/h sau mai putin de atat va fi amendat.

Una dintre primele lectii in viata oricarul viitor sofer este pozitia corecta a mainilor pe volan. Conform instructorilor auto, daca ne gandim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui ca pozitia mainilor sa fie, aproximativ, in dreptul orelor 9 si 3, aceasta pozitie fiind cea mai buna pentru manevre rapide, scrie avocatnet.ro, citat de onlinereport.ro..

Desi nu precizeaza cum ar trebui tinute mainile pe volan, Codul Rutier stipuleaza ca reprezinta contraventie lasarea libera in timpul conducerii a volanului autoturismului, aceasta fiind pedepsita cu amenda din clasa I de sanctiuni (2-3 puncte amenda). Deci, pentru lasarea libera a volanului in timpul conducerii, soferii risca o amenda de 210 sau de 315 lei.

Potrivit Codului Rutier, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu usile deschise, circulatia cu usile deschise ori deschiderea acestora in timpul mersului constituie contraventie si se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 630 si 840 de lei.

Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru deschiderea usilor autovehiculului atunci cand acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.

Foarte interesant și..  Lucruri extraordinare despre creierul uman

Politetea la volan nu pare sa fie o trasatura care sa caracterizeze peisajul rutier romanesc. Ne intalnim zilnic cu soferi agresivi: de la cei care fac uz de claxon sau de faruri oricand vor sa sanctioneze si cea mai mica ezitare la semafor si pana la cei care depasesc repetat, franeaza brusc si fac slalom printre celelalte masini.

Exista, insa, si alta categorie de soferi agresivi: cei care ii agreseaza verbal sau “gestual” pe ceilalti participanti la trafic.

Ei bine, trebuie sa stiti ca, potrivit Codului Rutier, acesti soferi sunt pasibili de amenda. Normele rutiere stabilesc ca savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic constituie contraventie si se pedepseste cu amenda din clasa a IV de sanctiuni, respectiv cu o suma cuprinsa intre 945 si 2100 de lei.

Codul Rutier interzice si patrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 945 si 2100 de lei.

O amenda de maxim 2100 de lei, dar nu mai mica de 940 de lei vor primi si cei care sunt surprinsi in trafic cu afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare.

Articole asemănătoare

7 COMENTARII

  1. Mă întreb ce înseamnă „estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa”?!? E vreo prevedere care să menționeze această limită?
    Așa știm noi să face prevederi legale: interpretabile 🙂

  2. As vrea sa vad politisti,mai ales cei din zona rurala, amendand utilajele agricole iesite de pe camp, in drumurile nationale,pline de noroi, carute ( care sant pline de namol,mai lasa si animalul ceva pe sosea, am vazut si fara roata, rupand pur si simplu asfaltul). Cate amenzi de genul asta au fost date in zona rurala ? Verifica cineva politia rurala ? Am vazut in trafic masina politiei (rurala) care trece pe langa masini parcate in sosea,in curba cu vizibilitate redusa,linie continu, fara macar sa se deranjeze sa opreasca masina sau sa sa dea un sunet de alarma ptr soferii cu tupeu. Asta e Romania ! Politia te amendeaza cand vrea ea , nu cand trebuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.