marți, aprilie 22, 2025

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Energie electrică aproape nelimitată pentru dispozitive mici precum telefoanele. Bateriile nucleare – soluția viitorului

Bateriile care înmagazinează materiale radioactive care generează electricitate au fost atent studiate de un secol. Deși sunt visate de mulți oameni de știință, bateriile nucleare sunt mai înspăimântătoare decât par.

Principala dilemă pe care o creează e că, în ciuda pericolului pe care-l emană, sunt atractive datorită cantității imense de energie pe care o pot produce pe o perioadă de timp foarte îndelungată.

O baterie nucleară este o nouă sursă de energie, care combină o structură nouă, formată dintr-un izotop de nichel care înmagazinează de zece ori mai multă putere decât o baterie electrochimică de aceeași mărime. Imaginează-ți o baterie de acest fel de mărimea celor actuale, integrată în telefonul mobil, capabilă să-i dea suficientă energie timp de ani de zile.

Sună tentant, dar oare suntem pregătiți pentru o astfel de baterie? Cu siguranță nu!

Dar o echipă de cercetători ruși nu se lasă intimidați și pun bazele unei tehnologie care ar putea revoluționa lumea energetică: bateria nucleară care creează un voltaj diferențiat, datorită utilizării dezintegrării beta a unui element radioactiv.

Performanțele medii ale unei baterii electrochimice folosește reactivitatea diferitelor materiale chimice pentru a produce voltaj diferențiat. Aceste baterii oferă putere suficientă într-un recipient cu un volum redus, mai ales când se folosește litiu. Dar, după cum știi, oricât de eficientă ar fi o baterie litiu-ion, aceasta are o viață și o autonomie limitate în timp. Mai devreme sau mai târziu, ele trebuie reîncărcate sau schimbate.

Durata de viață a unei baterii nucleare, însă, e mult mai mare pentru că nu se bazează pe reactivitate, ci pe dezintegrare radioactivă. În loc să fie măsurată în ore sau zile, durata de viață a unei baterii betavoltaice se raportează la decenii sau chiar secole. În anumite cazuri, nici măcar tu, ca om, nu poți trăi cât acea baterie.

O baterie care utilizează o astfel de tehnologie ar putea fi ideală pentru alimentarea unor dispozitive dificile din acest punct de vedere, cum ar fi stimulatoarele cardiace sau sateliții mici

Din păcate, termenul „radioactiv” a ajuns să nu mai fie prea popular și stârnește teamă, repulsie, așa că o astfel de baterie nu s-ar bucura de prea mult succes, ci mai degrabă de protest din partea consumatorilor.

Foarte interesant și..  Câte celule din organismul tău sunt, de fapt, umane?

Dar bateriile betavoltaice, care au fost create încă din 1913, nu sunt ca niște reactoare nucleare în miniatură. În loc să generreze căldură, se încarcă de la particulele beta emise de izotopul care ciocnește electronii întrei ai ai altui material. Procesul ei de funcționare e ai complex de atât, dar și mai greu de înțeles. Cert este că doar astfel de baterii te-ar putea scăpa de stresul reîncărcării.

Sursa: playtech.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.