Copiii sunt expuși razelor nocive ale soarelui de trei ori mai mult decât adulții, mai ales în perioada vacanței de vară, fapt care pune în pericol și sănătatea vederii. Fără protecția ochilor încă din copilărie, aceștia pot dezvolta deficiențe grave ale vederii pe parcursul vieții.
Cercetările au arătat că ochii celor cu vârsta fragedă sunt mult mai vulnerabili în fața razelor UV. Spre deosebire de ochii unui adult, lentilele oculare ale unui copil nu pot filtra efectiv razele UV, așa că radiația ajunge mult mai rapid în retină.
,,80% dintre leziunile vederii provocate de razele soarelui se produc în timpul copilăriei și adolescenței. Daunele se pot observa destul de repede, așa că părinții sunt cei care trebuie să ia măsuri de prevenție, prin alegerea unor ochelari de calitate pentru copii.”, a explicat Adrian Lungu, specialist Essilor.
Pentru mulți părinți, convingerea acestora de a purta ochelari de soare poate fi dificilă. De aceea, este important să își aleagă singuri un model de ramă favorit. Spre exemplu, lentilele Transitions sunt disponibile în culori vesele și atrăgătoare, ceea ce le poate influența atitudinea față de purtarea unor ochelari de protecție. Specialiștii atenționează că alegerea unor lentile colorate și ieftine nu oferă o protecție UV testată și pot avea defecte de lentilă, așa că devin incomode pentru vedere și o pot deteriora în timp.
Copiii sunt tot mai expuși dispozitivelor digitale, proces normal în evoluție, iar anumite tipuri de lentile s-au adaptat și reușesc să stopeze și riscul acestor radiații, cu cel puțin 85%.
Lentilele fotocromatice oferă protecție sporită în comparație cu alte lentile pentru copii, pentru că protejează ochii pe parcursul întregii zile, indiferent de activitățile desfășurate. Culorile și efectele moderne fac ca aceste lentile să fie pe placul tuturor, copii și adulți, indiferent de vârstă sau stil de viaţă.
Sursa: puterea.ro