joi, octombrie 5, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Cum se dezvoltă creierul copiilor crescuţi cu multă dragoste

Rezultatele unui studiu recent au dezvăluit informaţii importante despre dezvoltarea creierului copiilor. Concret, creierul copiilor care primesc afecţiunea necondiţionată, mai ales a mamei, creşte de două ori mai repede comparativ cu cel al copiilor neglijaţi.

Demonstrarea acestui fenomen a fost posibilă cu ajutorul rezonanţei magnetice, care a dovedit diferenţe de volum în regiunea hipocampului, zona responsabilă de învăţare, memorie, dar şi de controlul emoţiilor şi recompensei. Practic, tehnica imagistică pune în evidenţă gradul şi localizarea zonei cerebrale activate, adică o creştere a fluxului de sânge, informează Ziare.com.

Mamele au fost rugate să simuleze o situaţie reală de viaţă, executarea unei sarcini în timpul în care trebuia să oprească copilul să desfacă un cadou împachetat foarte colorat. Au fost evaluate înregistrările video ale interacţiunilor între mamă şi copil şi punctate îndeplinirea sarcinii executate, păstrarea calmului în momentul în care copilul îi distrage atenţia şi suportul emoţional oferit copilului frustrat că nu poate face ce-şi doreşte. Imagistica a arătat un volum dublu în cazul hipocampului copiilor ale căror mame au fost mai calme şi au reuşit să ofere suport emoţional copiilor, cu un scor peste medie.

Creierul uman este construit pentru dragoste

Exista cateva structuri speciale care sunt implicate in experimentarea afectiunii: hipotalamusul, glanda pituitara, amigdala si hipocampul, fiind dintre cele mai importante. Aceste zone speciale din creier se influenteaza una pe alta prin eliberarea de neuromediatori si hormoni, producand efecte diverse. Substantele cele mai importante implicate in aparitia afectiunii sunt dopamina si serotonina, oxitocina si vasopresina.

Un copil care se simte in siguranta si este „crescut cu dragoste” produce in hipotalamus dopamina si pe masura ce creste cantitatea de dopamina, cea de serotonina scade. Dopamina in cantitate mare creste placerea si motivarea si scadea tristetea.

Foarte interesant și..  Marile capcane ale produselor lactate ieftine care nu sunt ceea ce spun producătorii că sunt

Oxitocina si vasopresina sunt eliberate in circulatie de catre hipotalamusul mamei care alapteaza si prin laptele matern sunt transmise copilului. Oxitocina este responsabila de atasament crescut si incredere si scade frica, iar vasopresina creste atractia si scade anxietatea. Pe masura ce creste atasamentul este stimulata secretia de oxitocina.

Activarea zonelor responsabile de aparitia afectiunii se face in paralel cu dezactivarea amigdalei, care este responsabila de controlul fricii si stresului, iar rezultatul este scaderea gandirii critice si a standardelor pentru evaluarea celor din jur, scaderea fricii si stresului si un sentiment de comuniune intre persoane.

Copiii neglijaţi în perioada preşcolară nu pot recupera suficient

Un copil neglijat, expus stresului nu are o curba de crestere a hipocampului optima, pentru ca anatomia si functia acestei regiuni din creier este afectata. Creierul are o proprietate numita neuroplasticitate, care reprezinta abilitatea creierului de a se transforma pe tot parcursul vietii, adica reorganizarea prin formarea de noi conexiuni intre neuroni.

Neuroplasticitatea este insa maxima in perioada primilor 6 ani si de aceea experientele primilor ani influenteaza atat de mult dezvoltarea creierului. „Cresterea cu multa dragoste” este cea mai importanta variabila care asigura succesul si starea de bine a unui copil.

Sursa: ziare.com

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.