vineri, aprilie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Un control al Protecției Consumatorului a descoperit ce conține un suc vândut în rețeaua LIDL, pe care-l beau milioane de români

Dublul standard pare să nu fie doar o invenție a guvernelor populiste din estul Europei. Cel puțin așa arată un control efectuat recent de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Branduri celebre au un conținut în România și cu totul alt conținut în țări din vest, cum ar fi Franța.

Românii beau suc de portocale fără prea multe portocale. Sau, în orice caz, cu mai puține portocale decât aceleași sucuri, vândute în estul Europei. Este una dintre descoperirile ANPC, care spune că aproape 23% dintre produsele controlate la ultima inspecție nu sunt diferite față de cele din alte țari ale UE.

„Am verificat în funcție de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferențe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale.

Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferențe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, arată un studiu prezentat de Paul Anghel, director ANPC, citat de Agerpres.

El a precizat că ANPC nu dorește sau nu poate să spună în mod clar dacă există sau nu dublul standard.

Printre produsele la care s-au identificat diferențe, Paul Anghel a menționat printre altele Freeway, Fanta şi Milka.

Astfel, în România sucul Freeway vândut in rețeaua LIDL, conține 3% suc de portocale, iar în Spania ajunge la 8% şi în Franţa la 10%, iar în Italia la 20%. În cazul sucului Fanta, în România conținutul de suc de portocale este de 5%, iar în Spania de 8%, Franţa 10% şi în Italia de 12%.

Foarte interesant și..  Aceasta este boala ascunsă pe care o au majoritatea bărbaților din România. Foarte mulți o ignoră, iar la scurt timp rezultatul este CANCER

La ciocolata Milka s-a descoperit o cantitate de alune de 17% în România, iar în Franţa este de 22%.

În cazul cubului Knorr, în România extractul din carne de pui conținut este în proporţie de 0,1 la sută pe când în Franţa, Danemarca, Cipru carnea de pui este în proporţie de 1 la sută.

Conținutul de lapte din prăjitura Kinder este în ţara noastră de 21 la sută, pe când în Danemarca, Finlanda, Franţa ajunge la 24 la sută. De asemenea, conţinutul de proteine la aceeaşi prăjitură este în România şi în Bulgaria de 5,3 la sută, iar în Danemarca, Finlanda, Franţa – 7 la sută.

Comisarii ANPC au analizat şi iaurtul Danone Activia Nature. Produsul din România are un conţinut de proteine de 3,5 la sută, iar în alte ţări ajunge şi la 5 la sută, iar conţinutul de calciu (exprimat în procent din Valoarea Nutriţională de Referinţă) este 121 la sută în ţara noastră, în Polonia de 148 la sută, iar în Finlanda – 168 la sută.

Vezi mai multe pe euractiv.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.