miercuri, iunie 12, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Suedia se transformă. Cum a ajuns orașul Malmo un fel de Bagdad al Europei nordice

Multă vreme, Suedia a fost considerată o ţară unde domnesc liniştea şi ordinea. Însa, în al treilea cel mai mare oraş al ţării, Malmo, infracţionalitatea a depăşit graniţe inimaginabile. Ce se întâmplă acolo?

În unele momente, Malmo pare că are mai multe în comun cu Bagdad decât cu alte oraşe europene. De la începutul anului până la finalul lunii octombrie, în acest oraş suedez cu 317.000 de locuitori, au fost înregistrate 29 de explozii pe străzi şi 50 de episoade care au implicat schimburi de focuri. Toate acestea se întâmplă într-un stat în care obţinerea unui permis de portarmă este aproape imposibilă, noteaza Deutsche Welle

Malmo este un fost oraş industrial, renumit pentru şantierele sale navale, care s-a transformat semnificativ după deschiderea, în anul 2000, a podului Oressund, care îl leagă de capitala daneză, Copenhaga. Cu universitatea sa care atrage studenţi din întreaga lume, cu sediile unor mari companii din industria jocurilor video, al treilea cel mai mare oraş al Suediei s-a transformat într-un centru al inovaţiei şi ştiinţei. În plus, Malmo este cel mai cosmopolit oraş din ţară: aproape fiecare al treilea locuitor are rădăcini de imigrant. Dincolo de toate acestea, oraşul pare sufocat de infracţionalitate.

Localnicii s-au obişnuit cu ştirile despre criminalitate. Aproape că nu trece nicio zi fără să fie anunţată o infracţiune cu impact public. De curând, televiziunea de stat SVT a anunţat că membrii unei bande locale l-au forţat pe proprietarul unui magazin alimentar să le permită să ascundă droguri într-unul dintre depozitele acestuia. Poliţia încearcă să ţină sub control violenţele, legate, în principal, de bande organizate care se ocupă cu traficul de droguri.
La începutul lui noiembrie, într-un schimb de focuri, a fost ucis un copil de 15 ani, iar altul a fost rănit grav. După acest incident, în cadrul poliţiei locale s-a creat un departament special operativ pentru prevenirea unor astfel de incidente. Reporterul criminalist local, Federico Moreno spune că era şi timpul să se ia măsuri. Trebuie să reacţionăm când sunt omorâţi copii. Este important ca poliţia şi statul să reacţioneze adecvat şi să transmită un semnal clar, spune jurnalistul.

Foarte interesant și..  Victor Rebengiuc, replica taioasa pentru guvernarea PSD: "Au făcut doi golani un program de guvernare și, iacătă, falimentul e aici"

Adesea, violenţele iau vieţile nevinovate ale trecătorilor, un exemplu în acest sens fiind al unei femei de 31 de ani, de profesie medic, aceasta fiind împuşcată în miezul zilei, pe stradă, în timp ce îşi ţinea copilul în braţe. Petra Metz, care predă limba suedeză imigranţilor adulţi în cartierul problematic Fosie, este îngrijorată privitor la ceea ce se întâmplă cu oraşul său.

Ea recunoaşte că îi este teamă să se întoarcă acasă pe întuneric, dar, cel mai mult, îşi face griji în privinţa siguranţei celor trei copii ai săi cu vârste între 13-18 ani, mai ales după ce, în 2018, trei tineri au fost ucişi în urma unor schimburi de focuri la un internet cafe. Dacă se întâmpla cu o săptămână mai devreme, acolo ar f putut fi fiul meu, spune aceasta, copilul său petrecând destul de mult timp în acel loc.

Mulţi oameni se gândesc să părăsească oraşul din cauza acestor întâmplări nefericite. Statistica arată că infracţionalitatea a scăzut, comparativ cu 2018, când, în oraş, au fost înregistrate 58 de explozii stradale şi 81de episoade care au implicat schimburi de focuri. Va trece însă mult timp până când Malmo va scăpa de reputaţia de oraş cu un grad mare de infracţionalitate. Într-o anumită măsură, Malmo este o catastrofă, dar, în acelaşi timp este şi un oraş viu, frumos, care, într-adevăr, este diferit de celelalte oraşe suedeze.

Articole asemănătoare

1 COMENTARIU

  1. Este o consecinta a islamizarii europene, fiind stiut ca, Suedia este una dintre tarile europene cu cea mai permisiva legislatie in materie de imimigratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.