miercuri, aprilie 10, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Sunt șoferi care încă nu cunosc semnificația semaforului intermitent de dreapta. Tupeiștii claxonează degeaba!

Putem să pătrundem în intersecţie numai dacă nu stânjenim traficul.

Traficul rutier este deseori îngreunat de şoferii care nu ştiu să conducă. Nu cunosc semnificația semaforului intermitent de dreapta. Cei care nu știu legislația, mai mult încurcă. Tupeiştii aflați totdeauna în criză timp nu au răbdare şi nici înţelegere faţă de cei care circulă regulamentar.

Mulţi conducători auto nu ştiu ce trebuie să facă atunci când văd semaforul intermitent de dreapta. Acest mijloc vizual de semnalizare  le dă dreptul să intre în intersecţie, cu toate că semaforul principal arată culoarea roşie. Cu condiţia însă ca banda să fie liberă.

Deseori, cei care se opresc în faţa semaforului intermitent, aşteptând verde pentru a se deplasa înainte, sunt claxonaţi, înjuraţi, atenţionaţi de cei din spate.    Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş, pensionar, membru în comisia de examinare a celor care dau examene pentru permis auto, explica ce rol are acest semafor intermitent şi cum se circulă corect.

„Semaforul intermitent, care este montat în intersecţii, reprezentat printr-o săgeată şi o lumină de culoare verde, este un semafor adiţional. Semaforizarea de bază este compusă din semaforul care are culorile roşu, galben şi verde. Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. Normal, în acest caz traficul este oprit.

În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, nu este aglomerat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie. Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta.

Când ne deplasăm în direcţia înainte avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar,  avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte!

Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde. Nu este interzis să ne postăm pe banda 1 de circulaţie, cu excepţia în care avem marcajul pe carosabil care ne obligă să virăm la dreapta! Doar în acest caz nu putem să ocupăm aceasta bandă decât atunci când facem la dreapta”, declara Nicolae Istrat.

Foarte interesant și..  Cât trebuie să dormi ca să-ti iasă alcoolul din sânge, iar alcoolemia să fie 0?

Tot el vorbea și despre agresivitatea şoferilor grăbiți care nu cunoșteau legislația. „Eram pe banda 1 şi aşteptam culoarea verde să merg înainte. A venit unu şi a bătut în geam. Culmea, eram chiar îmbrăcat în uniformă de poliţist.

Când am dat geamul jos, acesta mi-a spus ceva pe un ton răstit. Eu i-am răspuns. Din păcate unii şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent, iar alţii, cu îndrăzneală şi tupeu, le cer celor din faţa lor să se dea la o parte, pentru că ei se grăbesc.

Am spus, virajul la dreapta pe semafor intermitent se poate face doar dacă traficul ne permite. Dar şi atunci ne intersectăm cu vehiculele sau cu pietonii care circulă pe culoarea verde. Putem să pătrundem în intersecţie numai dacă nu stânjenim traficul.

Trebuie să permitem maşinilor şi pietonilor care au acest drept să treacă. Acel semafor intermitent de dreapta nu ne dă dreptul să nu acordăm prioritate pietonilor”, afirma Nicolae Istrat.

Codul rutier, precizează faptul  că benzile de circulaţie se ocupă începând cu prima bandă de circulație.

„Banda 1 trebuie să fie cea mai aglomerată bandă. Banda 2 se foloseşte atunci când efectuăm o depăşire a autovehiculelor care circulă cu o viteză mai mică. Ca pe autostradă.

Dacă şi banda 2 e ocupată, putem circula pe banda 3, dar numai dacă circulăm mai tare şi când depăşim autovehiculele care sunt pe banda 2. Dacă banda 2 e liberă, suntem obligaţi să revenim pe această bandă. Iar dacă banda 1 e liberă, suntem obligaţi să revenim pe banda 1.

Gradul de ocuparea a benzilor de circulaţie trebuie să scadă, pornind de la bordură, axul drumului, şi nu invers, cum din păcate întâlnim de multe ori în traficul nostru”, arăta Nicolae Istrat.

Sursa: adevarul.ro

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.