miercuri, noiembrie 29, 2023

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Suntem datori vânduți occidentului, iar România stă pe zăcăminte de sute de miliarde de euro. Putem plăti datoria externă de 7 ori

Datoria externă a României, în februarie 2015, era de 93,6 miliarde euro. Pare mult, dacă ne întrebăm unde s-au dus banii. Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România, apărută pe piață in urma cu aproape 1 an, arată că situația resurselor naturale ale ţării este absolut strălucitoare.

Conform libertatea.ro, la pagina 28 a Enciclopediei este prezentat un tabel cu principalele rezerve de resurse minerale, pe cantități. Astfel, avem rezerve de 2.800 de milioane de tone de lignit, care, la prețul actual de 50 de euro pe tonă, ar însemna un “potențial național” de 140 de miliarde de euro. Avem, de asemenea, 900 de milioane de tone de huilă, care, la prețul actual de 53 de euro pe tonă, dau 47,7 miliarde de euro.

Zăcămintele de cupru sunt estimate şi ele la 900 de milioane de tone, la o concentrație de minimum 16% cupru curat; la prețul de 400 de euro pe tonă, ar reprezenta 51,7 miliarde de euro.

Ne-am putea plăti datoria externă… de șapte ori!

Sarea, în cantitate de 4.000 de milioane de tone, la preţul de 1 leu/25 de kilograme, dă 35,6 miliarde de euro. Zăcămintele de aur, despre care Libertatea a mai scris, se ridică la aproximativ 146 de miliarde de euro, iar argintul, la 6,8 miliarde de euro.

Minereurile polimetalice sunt şi ele foarte bogate. Într-o tonă de minereu polimetalic se găsesc 10 grame de molibden, câte 30 de grame de nichel şi de cobalt, 50 de grame de crom, 300 de grame de galiu, 1.000 de grame de titan, 2.500 de grame de vanadiu şi 5.000 de grame de arseniu. Conform Enciclopediei Resurselor Minerale, în România există 90 de milioane de tone de minereuri polimetalice. Preţul mediu al acestor metale este 38 de euro kilogramul. Făcând înmulţirile de rigoare, putem afla că există 900 de tone de molibden în zăcământ, de exemplu, la preţul total actualizat de 34.335.000 de euro.
Alt exemplu: avem 450.000 de tone de arseniu în zăcământ, la valoarea de 17.167.500.000 de euro – desigur, preţul mediu al pieţei. În fine, preţul total la polimetale se ridică la 30,6 miliarde de euro. La capitolul petrol şi gaze, estimările sunt relative, ţinând cont de faptul că nu ştim cu exactitate ce conţine platforma continentală a Mării Negre. Oricum, estimările făcute în primavara anului 2015 arată că încă am avea rezerve de petrol în valoare de 179,7 miliarde de euro şi rezerve de gaz metan ce s-ar ridica la aproximativ 28,7 miliarde de euro.

Aşadar, în total, valoarea zăcămintelor minerale în România s-ar ridica la peste 666 miliarde de euro. Menţionăm că de aici lipsesc unele zăcăminte mai “sensibile”, cum sunt cele de uraniu, care nu pot fi divulgate. Concluzia este că avem bunuri subterane prin care ne putem plăti datoria externă actuală de șapte ori. Se pune însă întrebarea: de ce am mai făcut această datorie, dacă avem asemenea valori în ţară?

Actuala Lege a Petrolului dezavantajează România

Enciclopedia Economiei Resurselor Minerale din România (foto) atrage atenţia asupra faptului că Legea Petrolului 238/2004, comparativ cu legile anterioare din 1924, 1029, 1937, 1942, “nu împlineşte o serie de deziderate”, printre care:
Legea nu face nici o menţiune privind obligaţia la o exploatare raţională a zăcămintelor de petrol şi gaze

Foarte interesant și..  De ce oamenii deștepți eşuează şi proştii reuşesc în viaţă?

Nu desemnează un Institut de Cercetări românesc care să verifice şi să avizeze documentaţiile elaborate de concesionari, tehnologiile şi soluţiile tehnice aplicate
Nu există un organism de monitorizare şi control (similar fostei poliţii miniere) a producţiei extrase, a operaţiunilor petroliere executate pe zăcământ, de verificare a exactităţii datelor înscrise în cadastrul petrolier şi în cartea petrolieră.

Condiţiile de ocupare a suprafeţelor aparţinând terţilor încalcă dreptul de folosinţă şi de dispoziţie a proprietarilor privaţi în folosul concesionarilor.
Legea Petrolului nu este în acord cu legislaţia financiară, iar în privinţa comercializării produselor petroliere, care reprezintă un monopol, nu există nici o lege sau reglementare legală menită să limiteze creşterea nejustificată a preţurilor sau comercializarea produselor petroliere neconforme ori contrafăcute.

Legea minelor spune că avem şi zăcăminte de diamante

În 1998, în Legea minelor din România a fost introdusă discret, pe lângă categoriile de zăcăminte cunoscute – petrol, gaze naturale, cupru, aur etc. -, şi o categorie despre care, până atunci, se susţinea că nu există în ţara noastră: “pietre preţioase”. Este vorba despre diamante. Despre acest subiect, Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) ne-a spus: “Această sintagmă (“pietre preţioase” – n.r.) a fost introdusă prin Legea Minelor nr. 61/1998 datorită faptului că, la momentul elaborării acestui act normativ, s-a apreciat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca în formaţiunile geologice din fundamentul platformei moldoveneşti, zona Iaşi- Botoşani, să existe roci potenţial purtătoare de asemenea mineralizaţii”. Mai pe înţelesul nostru: avem zăcăminte de diamante în zona Iaşi-Botoşani.

Germania are o datorie de 19 miliarde € faţă de Romania

Zăcămintele nu sunt singurele bunuri de care ar putea să se bucure România. Radu Golban, doctor în economie, plecat din ţară în 1988, a găsit într-o documentaţie din Elveţia o informaţie uluitoare: Germania are o datorie de 19 miliarde de euro faţă de ţara noastră, conform unui contract economic semnat înainte de cel de-al Doilea Război Mondial şi care nu are nici o legătură cu acest război.

Ruşii ne-au furat două tezaure, adică 285,2 tone de aur

Primul tezaur este celebru. Este cel al Băncii Naţionale a României, luat în custodie de Rusia Ţaristă în 1917 – în contextul zbuciumat al Primului Război Mondial – şi confiscat de Uniunea Sovietică, după 1918, până în ziua de azi.
Conform documentelor, autorităţile Rusiei au preluat spre păstrare, în timpul Primului Război Mondial, 93,4 tone aur fin, dar şi alte valori, inclusiv culturale, aparţinând Băncii Centrale, Academiei Române, Casei de Economii şi Consemnaţiuni, Casei Regale şi altor instituţii. Teoretic, România luptă şi astăzi pentru recuperarea acelui tezaur.

Citește mai mult pe libertatea.ro

Articole asemănătoare

3 COMENTARII

 1. Nu sute de miliarde ci mii de miliarde. mai precis 6300 de miliarde numai zacamintele de la Rosia Montana. dar restul- GAZ, PETROL , LEMN etc etc ?!! De ce avem asa conducatori de ragat ? Pentru ca noi suntem indolenti si cretini delasatori.

 2. Cea mai mare prostie e să plătim datoriile altora.
  Numai dobitocii cred că un minereu este mai valoros decît un teren acoperit de vegetație: păduri, pășuni ori culturi agricole.
  Minereu odată expoatat dispare, dar terenul vegetal produce în fiecare an și distrugerea terenului viu este cea mai mare crimă pe care o poți face.
  #StopCianurării
  #StopFracturăriiHidraulice

 3. Dacă lăsăm ceva şi urmaşilor noştri ce are? Dacă Dacii ar fi scos deja tot, ce ne făceam? Cu actuala corupţie, oricum s-ar fura tot. Că doar s-a furat deja tot atât şi până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.