Connect with us

Din lume

Supravieţuirea miraculoasă a unui pilot de avion pulverizat prin geam, răstignit pe fuselaj la 5.300 metri și -17 grade, cu picioarele prinse în manșă

Published

on

Deşi pare ficţională, povestea incredibilă a supravieţuirii pilotului Tim Lancaster este cât se poate de reală. Pe 10 iunie 1990, unul dintre geamurile cabinei avionului „British Airways 5390” s-a pulverizat, iar comandantul navei a fost tras afară, rămânând răstignit pe fuselaj, cu picioarele prinse în manșă. Unul dintre ofițeri l-a prins, în timp ce secundul Alastair Atchinson a reuşit să aducă aeronava, cu bine, la sol. Toată lumea a supravieţuit, inclusiv comandantul, care a stat la -17 grade mai bine de 22 de minute.

Pe 10 iunie 1990 avionul „British Airways 5390” a decolat din Birmingham cu destinaţia Malaga, Spania. La manşă se afla Tim Lancaster, în vârstă de 42 de ani, având o experienţă de peste 11.050 de ore de zbor. Secundul său, Alastair Atchinson, în vârstă de 39 de ani, avea 7.500 de ore de zbor. Lista echipajului mai includea patru stewarzi şi încă doi membri.

Iată scenariul incredibilei întâmplări, relatat de a1.ro:

Pasărea de foc se desprinde pe pistă normal, nu-s incidente. Pe la 07.33, ora locală, personalul navigant se pune pe pregătit micul dejun. Nava e la 5.300 de metri, deasupa Didcot-ului, Oxfordshire. E momentul în care unul dintre geamurile din stânga ale cabinei de pilotaj începe să tremure. Zbufffff!, un zgomot uriaș și bucata de plexiglas se pulverizează! Lancaster tocmai și-a desfăcut, de trei minute, centura de siguranță. Habitaclul se depresurizează, Tim este tras, pur și simplu, afară, de forța aerului. Picioarele îi rămân în manșă, blocate. Este răstignit, la propriu, pe fuselaj, la -17 grade Celsius. Nigel Ogden, unul dintre băieții din echipaj, sare și prinde, efectiv, cu brațele, trupul comandantului.

Afară, din cauza șocului și al frigului, Lancaster leșină. Vântul suflă cu putere. Atchinson nu se pierde și începe procedurile de aterizare forțată, dar manșa blocată îl încurcă. Trebuie să coboare repede: deși pare greu de crezut, avionul nu dispune de suficiente măști de oxigen, așa că nu toți pasagerii le pot utiliza! Copilotul comunică extrem de greu cu cei de la sol, datorită zgomotului infernal existent în cabină. De aceea, procedurile de urgență ale British Airways demarează foarte greu. Ogden nu-l mai poate ține pe Lancaster: e ars pe față, obosit, terminat. Toți cred că Tim e decedat! Atchinson urlă să nu i se dea drumul, pentru că al său corp ar putea ajunge la unul dintre motoare. Sunt momente de o tensiune incredibilă!

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/1614901712083942/videos/vb.1614901712083942/1806889489551829/?type=2&theater” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Toată lumea scapă teafără!

Finalmente, copilotul poate înțelege ce i se comunică. Urmează să aterizeze pe aeroportul din Southampton, unde totul este pregătit. La 07.55 procedurile sunt demarate. Atchinson reușește să parcheze aeronava, în bune condițiuni, pe Pista 2, cu Tim Lancaster ”sudat” de fuselaj. În afara lui și a lui Ogden, toți scapă fără nicio rană. Căpitanul e dus la spital, în cinci luni de la accident e refăcut complet, se reapucă de pilotaj. Se pensionează de la ”British” la 55 de ani. Prin 2005 devine pilot la ”easyJet”.

Atchinson e declarat erou. Atât el, cât și doi membri ai echipajului sunt decorați de către Regină. Inexplicabil, Ogden e uitat.

Ancheta a stabilit că geamul fusese schimbat doar cu 27 de ore înaintea decolării. Din cauza grabei, nu era fixat cum trebuie. Niciun șurub din cele 90 cu care fusese ”prins” nu prezenta siguranță: fie prea mic în diametru, fie prea scurt! Din acel moment, toate sistemele de prindere au trecut în interiorul navei, pentru a putea fi controlate!

loading...
Loading...
Adaugă un comentariu

Lasă un răspuns

Din lume

Mesaje amuzante și nu numai pentru Noul An! Dacă ești în pană de inspirație intra aici

Published

on

By

O publicație online redă mai multe urări pentru Noul An, dintre care le-am selectat pe cele din rândurile de mai jos:

“Viaţa mea ar fi goală fără tine, iar contul meu bancar ar fi plin. Un an nou fericit!”;

“Multă sănătate şi La Mulţi Ani, să ai mai mulţi fani decât duşmani!”;

„Căţeluş cu părul creţ
Să ai jeep-ul în coteţ
Să ai vilă cu piscină
Pe Madonna ca vecină
O lopată pentru bani
La anul şi la mulţi ani!”;

„Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă veselia în casă, bani în buzunar şi poate un Merţan!”;

”Fie-vă verde dolarul,
Şi de whisky plin paharul,
Şi încă unul cu vin,
Pentr-un 2017 plin!”;

„Fără fiţe, fără poante, la mulţi ani cu sănătate! Criza vine, criza trece, noi mereu vom petrece!”;

”Ieri e istorie, mâine e mister, azi este un dar. Un dar de împărţit cu cei dragi. La mulţi ani şi un an nou fericit!”;

”Bate-n uşă. Bate-n geam. Cine este? Noul an!”;

”Înainte să mă îmbăt şi să încep să dansez pe mese, permite-mi să-ţi urez La Mulţi Ani!”;

”Prietenilor mei le urez pace, sănătate şi multă dragoste. Glumesc, le urez cât mai puţină muncă şi mulţi bani. La mulţi ani!”;

Lovite-ar trenul fericirii / Trăsni-te-ar fulgerul iubirii / Sa-ti cada in cap un sac cu bani /Şi un bilet cu La mulți ani!

”Angelina Jolie, Brad Pitt, Kim Kardashian, Beyoncé, George Clooney şi EU! Oamenii celebri îţi urează La Mulţi Ani!”;

”Fie ca toate rezoluţiile de Anul Nou să dureze la fel de mult ca necazurile! La mulţi ani!”;

”Într-adevăr vei fi mai bătrân, mai plinuţ, dar nu îţi vei pierde din înţelepciune! La mulţi ani!”.
Dintre cele serioase puteți alege:

 “E cumpăna dintre ani! Sa privim înapoi cu iertare, înainte cu speranță, in jos cu înțelegere si in sus cu recunoștință! Speranța ta va deschide poarta spre un An Nou plin de bucurii si împliniri. La mulți ani!”

Îți urez, ție si familiei tale, multa sănătate, fericire si MULT NOROC in viitor! LA MULTI ANI! Sper ca aceasta sărbătoare sa va aducă numai fericire in casa si familie!

„Un an mai bogat in împliniri, mai înalt in aspirații si plin de succese. La mulți ani!”

„Gânduri bune fug spre voi, sănătate si noroc! Sărbători fericite si un An Nou de poveste! La mulți ani!”

„Gândiți-vă la trecerea dintre ani ca la o poarta. Puteți sa treceți prin aceasta poarta in noul an si sa luați cu voi doar lucrurile si gândurile bune. LA MULTI ANI!”

„Pentru anul ce vine iți doresc: pace in suflet, bucurie fără margini, sănătate cat cuprinde, credința in bine si săruturi o mie!”

loading...
Loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***