Connect with us

INFO ȘTIRI

Tot ce trebuie să ştii despre Legea salarizării unitare. Explicaţii concrete privind efectele noii legi

Published

on

Legea salarizării unitare a intrat în vigoare la 1 iulie 2017, dar efectele reale se vor simți de abia de la începutul anului viitor. Toate majorările se vor face etapizat până în 2022, adică, promisiuni pe 4 ani înainte.

Nemulțumirea dascălilor care au tot amenințat cu greva în ultima perioadă este justificată de cuantumul majorărilor pe care le aduce legea salarizării promulgată azi. Conform prevederilor, profesorii primeasc majorări salariale de până la 20%, în timp ce angajaţii primăriilor, până la 50 %, în condițiile în care primii au pe mână viitorul copiilor noștri, iar ceilalți fondurile europene…

Așadar, începând cu 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor primi o majorare de 25% față de nivelul indemnizațiilor din decembrie 2017. Prin excepție, salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali ar crește de la 1 martie 2018 la nivelul stabilit pentru 2022, adică la nivelul maxim, iar cele din învățământ s-ar majora cu 20% față de nivelul acordat pentru februarie 2018, tot până în martie 2018 (inițial, procentul de creștere era de 50% față de nivelul lunii decembrie a acestui an).

Asta înseamnă că se reduce și diferența dintre cel mai mic salariu de la bugetari și cel mai mare salariu. Dacă până acum, cel mai mare salariu avea o valoarea de 15 salarii, după intrarea în vigoare a legii, raportul se reduce la 12 la 1. „În sectorul bugetar, raportul dintre cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază, soldă de funcţie/salariu de funcţie, indemnizaţie de încadrare, indemnizaţie lunară este de 1 la 12”, se arată în articolul 5 al legii.

Și pentru că existau și bugetari care câștigau mai mult decât Președintele României, care este cel mai bine plătit bugetar, prin sporuri și indemnizații, odată cu noua lege, toate acestea vor fi limitate la 30% la nivel individual. „Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”, se arată la articolul 25 din lege.

Mai mult, pentru că aceste salarii vor fi suportate de la buget, presiunea pe acesta va fi una și mai mare, astfel că dacă acum este de 8% din PIB, din 2018, valoarea va crește la 8,6% din PIB.

Majorări pe sectoare începând cu 1 ianuarie 2018

Educație. Dascălii care predau în localități izolate vor primi o majorare de până la 20% din salariul de bază, 15% dacă predau în învățământul special și 25% personalul didactic și auxiliar din bibliotecile central-universitare, începând cu 1 ianuarie 2018.

Profesorii care asigură predare simultană la cel mult 5 clase primesc în plus 7% din salariul de bază (2 clase) și 20% (5 clase). Diriginții vor primi 10% în plus. Profesorii din penitenciare vor avea o majorare de 15% din salariul de bază, de la începutul anului viitor.

Sănătate. Tot de la 1 ianuarie 2018, personalul din sănătate care lucrează la 12/24 și în 3 schimburi vor primi 15% la salariul de bază, în locul sporului de noapte. Iar cei care lucrează în weekend beneficiază de spor 100%. Cei care efectuează gărzi vor avea și ei spor de 75% din tariful orar al salariului de bază dacă garda este în timpul săptămânii și 100% pentru cele din weekend.

Cei care efectuează activitate în condiții de stres sau condiții grele de muncă vor avea sporuri de până 15%. Cei care lucrează în condiții deosebit de periculoase au sporuri de 45% până la 85%, iar cei din asistență socială care sunt în mediul periculos, sporurile sunt până la 75%.

Administrație publică locală. Cei care lucrează cu fonduri europene sunt ceva mai avantajaţi. „Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect şi se acordă numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene”, se arată în articolul 16 al legii.

Totodată, indemnizaţiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor/viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%.

Justiție. Aici vechimea în câmpul muncii își spune cuvântul, cel puțin pentru judecători și procurori. Dar cele mai mari creșteri salariale sunt de 13% pentru președinții Curții Supreme și Curții Constituționale,și pentru procurorul general. Judecătorii președinți de secție vor avea majorări de 10%.

Interne și Apărare. Polițiștii, militarii, cei din administrația penitenciarelor cu statut special și personalul civil care lucrează în mediu periculos vor avea creșteri salariale de până la 50%.

De asemenea, sporurile vor fi de 15% pentru cei care au condiții periculoase de muncă și până la 30% din salariul de bază pentru cei cu grad ridicat de risc.

Preoți. Cei de la varf vor primi o creștere salarială de 65% și asta pentru că funcțiile lor sunt asimilate funcțiilor înalte de demnitate publică.

RECOMANDARE
PSD se destrama. Inca trei parlamentari au parasit partidul

Pentru a vedea salariile efective pe funcții, dați clic AICI și urmăriți de la pagina 32!

Sursa: libertatea.ro

loading...

INFO ȘTIRI

S-a trezit Arsinel: „Lasati-ma sa fiu mamaligar! Cred ca UE pofteste la ce are Romania”

Published

on

By

Actorul Alexandru Arşinel (79 de ani) a declarat, într-un interviu la Digi24, că nu înţelege protestele din Piaţa Victoriei, iar Uniunea Europeană ar „pofti“ la multe lucruri pe care le are România şi „încearcă să ne calce pe grumaz ca să cedăm“.

Invitat la emisiunea „În faţa ta“, difuzată de Digi24, Alexandru Arşinel a vorbit despre situaţia politică şi socială din România şi despre dorinţa oamenilor de a rămâne în Europa. Actorul a declarat că nu înţelege de ce protestează oamenii în Piaţa Victoriei, el considerând că, de fapt, nu cer ceva concret. Când a venit vorba de oamenii care cer rămânerea în Uniunea Europeană şi respectarea valorilor acesteia, aceasta fiind şi tema unui protest anunţat pentru duminică în faţa Guvernului, directorul Teatrului de Revistă a mărturisit:

„Cred că lucrul acesta îl dorim cu toţii, cred că uneori această intrare în Europa nu ţine numai de ce vrem noi. Uneori ţine şi de ceea ce ni se strecoară uneori că ar trebui să cerem sau ceea ce cerem nu se poate admite, pentru că am călcat strâmb într-o anumită direcţie (…) Nu, eu vreau să mănânc mămăligă dimineaţa, nu spune tu că trebuie să mănânc pâine prăjită. Nu vreau, eu sunt mămăligar“. „Niciodată nu am înţeles exact dacă cei care se adună toţi la un loc protestează pentru acelaşi lucru. Individual, fiecare protestează pentru problema lui. Nu am văzut încă acele pancarte în care să spună: vrem autostradă, vrem cutare.

Fiecare se duce acolo pentru câte ceva. Mereu altceva, cred că nu ne fixăm suficient de bine anumite obiective când facem aceste adunări să cerem ceva concret. Cum acum se închide metroul“, a spus Alexandru Arşinel. „Se fură în toată Europa. Cred că poftesc la multe lucruri pe care le are România şi cred că poftesc în aşa fel încât încearcă să ne calce pe grumaz ca să cedăm. Ţara asta ar trebui să fie fericită, oamenii din ţara asta ar trebui să se bucure de aurul de la Roşia Montană, de gaze, de petrol, de pădurile care se pleacă aşa, trenuri întregi. Le-a mai crescut nivelul de trai, dar nu se bucură într-adevăr. Nu cred că ne privesc cu foarte multă dragoste cei din jur şi nu de acuma, dintotdeauna. Nu uitaţi că se discută şi apar uneori informări că încă din Primul Război Mondial sunt ţări care ne sunt datoare miliarde, ca să nu mai spun din Al Doilea Război Mondial“, a mai spus Arşinel.

Citeste mai mult: adev.ro

RECOMANDARE
Boala secreta de care suferea marele Gheorghe Dinica. Dupa moartea actorului, s-a aflat despre ce era vorba
loading...
Citește mai departe>>

Ultimele articole

Alte recomandari

Loading...

Facebook

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***