duminică, martie 3, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Tot mai mulţi oameni au devenit rezistenţi la antibiotice. Care sunt cauzele şi cum putem reseta organismul?

Rezistenţa la antibiotice este în prezent una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică. Consumul abuziv şi nejustificat de antibiotice duce la creşterea rezistenţei microorganismelor, necesitând ulterior mărirea dozelor sau înlocuirea cu alte antibiotice, de clasă superioră. Bacteriile care în trecut răspundeau la tratamente au devenit tot mai rezistente.

Un sondaj realizat de Comisia Europeană, Eurobarometru, relevă că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni, iar 16% dintre aceştia nu au avut o prescripţie medicală. Astfel, ei dau buzna în farmacii cumpărând la întâmplare medicamente care, în loc să le amelioreze starea, de fapt complică şi mai mult afecţiunile.

Antibioticele luate fără sfatul medicului şi înainte să li se testeze rezistenţa la bacterii, pot face bacteriile şi mai puternice. În plus, un antibiotic nepotrivit riscă să distrugă flora bacteriană care ajută la digestie şi poate duce la înmulţirea stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.

Pe lângă efectele benefice, antibioticele au un nivel crescut de toxicitate, cum sunt aminoglucozidele şi flucitozina, tratamentul complicându-se în cazul copiilor, vârstnicilor sau persoanelor obeze.

Pentru rezistența mare la antibiotic pe care o manifestăm în prezent de vină nu este numai consumul mare ca urmare a autoadministrării, ci și injectarea masivă a animalelor din ferme. Afirmaţia aparţine specialistului în fitoterapie și homeopatie Sorin Mărgineanu, care a acordat un interviu pentru Aqui Ahora.

Întrebat de ce au devenit oamenii rezistenți la antibiotice, specialistul a explicat:

Să știi că toți înghit medicamente de capul lor și le iau cu pumnul, iar lichidul care este utilizat la înghițirea pastilelor este tot un cocktail de medicamente! Ce este un anti….biotic? Este, de fapt, o substanță care ucide viața. Viața unei bacterii și uneori viața unei celule care îți apară organismul.

Antibioticele sunt peste tot, iar rezistența oamenilor la acestea a survenit în urma consumului în masă datorat atât auto-medicației cât mai ales injectării animalelor, pe scară largă. Carnea unde creşte? În nici un caz în copac. Creşte în ferme de animale. O să te întreb câţi porci mor, la ţară, în gospodăriile oamenilor? Sub 2%. În ferme mor peste 15%. Când animalele din ferme prind un microb sunt injectate la greu.

Indiferent că e carne de porc, pui, curcan sau vită, dacă este din ferme poate să conţină şi antibiotic, deşi arareori se depăşesc dozele prescrise. Punctez însă faptul că antibioticele umane sunt nişte ”silfide” în comparaţie cu antibioticele pentru animalele de consum.

În interviul acordat, Sorin Mărgineanu a explicat cauzele care îi determină pe români să îşi administreze medicamente după capul lor şi nu se mai duc la medic, cum se întâmplă în alte ţări civilizate:

Foarte interesant și..  Sfatul poliţiştilor: cum evitaţi producerea unui accident de circulaţie pe vreme rea

Sincer şi la obiect. Câţi pacienţi are un medic de familie? Cam în jur de 2000… Dacă într-o săptămâna se îmbolnăvesc 50 dintre ei, aşa cum este cazul la început de şcoală, înseamnă că în fiecare dintre cele 5 zile ale săptămânii sunt 10 pacienţi.

Fără antibiogramă este tot medicaţie după ureche. Ce faci? Antibiogramă – alt timp pierdut – sau antibiotic de ultimă generaţie? Ultima generaţie plus un antifungic, ca să nu faci ciuperci. Ai reţeta, te duci la farmacie şi cumperi.

De fapt, chestia cu reţeta este o metodă de umplut medicul de treabă, ca şi cum n-ar avea o groază de hârtii de făcut. Ţările civilizate au alt sistem. Pacientul sună medicul, acesta spune că îi dă medicamentul x, îl bagă în sistem, iar pacientul se duce să ridice medicamentul de la farmacia cea mai apropiată, cu un simplu card.

Intervievatul a oferit şi o soluţie pentru „resetarea” organismului care a făcut abuz de medicamente:

În principal, organismul se resetează cu antioxidanţi. Marea problemă este că nu se ştie doza exactă care dă un nou start pentru fiecare. Până când o să se descifreze mecanismul producerii cancerului, omenirii o să-i mai trebuiască încă vreo 80-100 de ani, în opinia mea. La ora actuală sunt identificate abia câteva zeci de procese şi toate sunt dependente de reacţii enzimatice. O enzimă participă la cel puţin două tipuri de reacţii şi uneori un simplu pahar de apă modifică întregul lanţ de reacţii.

Suplimentele alimentare corect făcute, avizate şi omologate ca la carte, pot fi nişte aliaţi serioşi în resetarea organismului, dar nu numai. Apa, aerul de bună calitate, controlarea emoţiilor, hrana preparată acasă din carne şi legume de la ţărani   sunt tot atâtea elemente care pot ajuta la resetarea organismului cu succes.

Citeşte întregul interviu AICI.

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.