Oamenii de știința au reușit, in premiera, sa transforme dioxidul de carbon înapoi in cărbune, din stare gazoasa înapoi in stare solida. Descoperirea ar putea contribui la eliminarea gazelor cu efect de sera din atmosfera.
Cercetătorii de la RMIT University of Melbourne au dezvoltat o tehnologie care oferă o nouă metodă prin care dioxidul de carbon este îndepărtat din atmosferă Noua tehnică dezvoltată de australieni este relativ rapidă și nu necesită o cantitate uriașă de presiune sau reacții chimice complexe pentru a transforma dioxidul de carbon din nou în formă solidă.
In rezultatele cercetarii, publicate in revista Nature Communications, autorii notează ca aceasta tehnologie reprezinta o alternativa pentru eliminarea in condiții de siguranta a CO2 din atmosfera. Din noua tehnica rezulta fulgi solizi de carbon, asemănători cărbunelui, care pot fi mai usor de depozitat, in condiții de siguranta.
Pentru a converti dioxidul de carbon, cercetatorii au proiectat un catalizator metalic lichid cu proprietăți specifice de suprafața, pe care l-au facut extrem de eficient la conducerea de energie electrica in timp ce, simultan, activează chimic suprafața. Dioxidul de carbon este dizolvat intr-un pahar plin cu un lichid electrolitic, împreuna cu o cantitate mica de metal lichid, care este apoi încărcat cu curent electric. Dioxidul de carbon este convertit astfel in fulgi solizi, care sunt detasati in mod natural de suprafața metalului lichid, permițând producția continua.
Dr. Torben Daeneke, unul dintre cercetători, a declarat: „Desi sunt necesare mai multe cercetări, este un prim pas crucial pentru o furnizare solidă de carbon”.
Găsirea unei modalități prin care să readucă gazele cu efect de seră înapoi în pământ este visul pe care oamenii de știință îl au încă de când au descoperit amenințarea încălzirii globale. Aceată metodă ar putea transforma suficient dioxid de carbon în stare solidă pentru a face o diferență în ceea ce privește mediul înconjurător. De asemenea, dioxidul de carbon extras din atmosferă și transformat în stare solidă ar putea fi folosit și ca electrod, deci ar putea fi utilizat chiar în componența unor viitoare vehicule, potrivit autorilor studiului.
Surse: ziare.com; playtech.ro
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: