Varicele sunt vene noduroase şi dilatate ce apar la nivelul membrelor inferioare. Orice venă poate fi varicoasă, însă poziţia verticală şi presiunea mai mare a sângelui favorizează apariţia acestora pe picioare. Pentru multe persoane, venele varicoase şi venele sub forma unei „pânze de păianjen” sunt doar o problemă estetică, însă ele cauzează durere şi disconfort. Uneori varicele sunt semnul unei probleme circulatorii de mare risc.
Principalii factori care favorizează apariţia afecţiunilor varicoase sunt ereditatea, hormonii sexuali feminini, forţa gravitaţionala şi forţele dinamicii musculare. Factorul genetic este, poate, cel mai important factor predispozant de apariţie a varicelor.
Varicele apar atât la femei cât şi la bărbaţi. Statisticile arată că varicele apar între 30 şi 70 de ani şi afectează una din două persoane peste 50 de ani. În cazul femeilor, ele apar cel mai frecvent în perioada sarcinii, de obicei în primul trimestru, cand secreţia de progesteron este crescută.
Metode medicale de tratare a varicelor
Tipurile severe de varice se tratează chirurgical, aceasta fiind singura modalitate care înlătură venele varicoase în totalitate.
Cea mai modernă metodă este chirurgia fără stripping, în care vena nu este smulsă. Operaţia nu necesită recuperare, nici internare îndelungată.
Alte metode sunt:
Scleroterapia. Se injectează în vene o soluţie care le închide şi le cicatrizează. În câteva săptămâni, varicele se estompează. Venele pot necesita mai multe injectări, însă scleroterapia este eficientă dacă se realizează corect.
Intervenţia chirugicală cu laser. Această metodă nu implică ace sau incizii; o explozie puternică de lumină deasupra venei afectate face ca aceasta să se estompeze şi să dispară.
Chirurgia endoscopică se realizează în cazuri avansate ale ulcerelor picioarelor. Cu ajutorul unei mici camere video inserate în picior, chirurgul vizualizează şi închide venele varicoase, apoi le elimină prin incizii.
Remedii naturiste pentru varice
Extractul de gălbenele sub formă de cremă. Galbenelele stimulează sistemul circulator, previn umflarea picioarelor supuse unei presiuni mari pentru un timp îndelungat, situaţie ce determina apariţia varicelor.
Varza proaspătă. Frunzele de varză se zdrobesc cu o sticlă apoi se aplică pe zonele cu varice. Varza are acţiune decongestionantă şi elimină senzaţia de gambe grele. Se pun 2-3 straturi de frunze şi se ţin sub comprese toată noaptea. Se leagă fără a se strânge prea tare.
Argila. Se amestecă cu apă până se obţine o pastă moale şi se aplică pe zonele afectate timp de trei ore. Se îndepartează dacă apare senzaţia de frig sau durere.
Ceaiurile. Un tratament excelent pentru varice este următorul decoct: frunze şi fructe de păducel, frunze şi fructe de afin, frunze de urzică, păpădie, scoarţă de salcie, flori de sulfină şi talpa gâştei. Din acest ceai se beau 1-2 litri pe zi. Este, de asemenea, bun, ceaiul de salvie sau de păpădie, care se prepara din 2 linguriţe de plantă la 250ml apă clocotită şi se bea după mesele principale, câte 2-3 căni.
Apiterapia. Este foarte eficient un preparat din 600 ml suc de ceapă roşie cu 300 grame miere de salcâm. Se stoarce ceapa marunţită şi se strecoară prin tifon. Se adaugă mierea şi se amesteca bine. Se pastrează la frigider. Se iau câte 50 grame, înainte sau după mesele principale, timp de o lună. Dupa o pauză de o lună, tratamentul se poate repeta, până la dispariţia varicelor. Preparatul este contraindicat în gastritele hiperacide şi ulcerele de stomac si duoden.
Compresele. Sucul de lămâie face minuni în cazul varicelor atât pe cale internă, cât şi sub formă de comprese, dimineaţa şi seara. Compresele pot fi şi cu ulei de măsline cald sau cu dovleac. Pentru varice şi flebite, un vechi leac recomandă să se aplice timp de 21 de zile cataplasme cu mălai şi hrean ras. Dacă apar iritaţii, se renunţă la tratament. Se pot face şi băi locale cu cu decoct de castane sălbatice zdrobite sau frecţii cu tinctură de spânz, urmate de masarea picioarelor.
Cum prevenim formarea varicelor?
– nu staţi prea mult timp în picioare, mai ales în poziţii fixeș de asemenea, nu ţineţi mult timp genunchii îndoiţi sau picioarele încrucişate;
– evitaţi pantalonii strâmţi pe corp şi şosetele cu elastic strâmt;
– purtaţi îmbrăcăminte lejeră, încălţaminte comodă, cu tocurile de maximum 5 cm, evitându-se cizmele strânse pe picior;
– staţi 10 minute pe zi cu picioarele mai sus decât capul;
– masaţi-vă tălpile şi picioarele în sensul circulaţiei de întoarcere a sângelui;
– zilnic, faceti duşuri uşoare reci şi mergeţi câteva minute în vârful degetelor;
– renunţaţi la lift, urcaţi pe scări;
– înalţaţi puţin patul în dreptul picioarelor, pe durata nopţii, sau puneţi o pernă sub picioare;
– acordaţi o mare atenţie greutăţii corporale, pentru a nu supune picioarele unui efort de susţinere prea mare;
– renunţaţi la ţigări deoarece niciun tratament nu va avea efect dacă fumaţi.
Surse: Sfatul medicului.ro; Leacuri din plante