România se confruntă cu provocări majore în cadrul tranziției energetice, în special în scenariul unei treceri complete la energie electrică.
Un studiu recent al Asociației Energia Inteligentă scoate în evidență costurile semnificative și impactul economic al acestei tranziții asupra cetățenilor și municipalităților.
Costurile Prohibitiv de Mari ale Energiei Electrice Complete
Conform studiului, adoptarea unui model full-electric într-un oraș din România ar genera cele mai mari costuri, ajungând la 656 milioane de euro pentru municipalitate și până la 15.000 de euro pe gospodărie. Această opțiune este cea mai costisitoare, ducând la creșterea cu 78% a costurilor cu energia și având cel mai mare impact asupra bugetului familiilor, cu un procent de 21% din venit, față de 14% cât este în prezent.
Alte scenarii luate în calcul
Studiul a comparat mai multe scenarii de tranziție energetică:
- Scenariul 1 – Mix Energetic fără Termoficare: Acesta presupune reabilitarea termoenergetică a clădirilor la nivelul clasei energetice A și utilizarea panourilor fotovoltaice și termosolare pentru a acoperi o parte din necesarul de energie, cu costuri totale estimate între 340 și 440 milioane de euro pentru municipalitate.
- Scenariul 3 –…
Continuarea articolului pe playtech.ro