Connect with us

Agricultura si economie

Tu ești de acord? Se interzice exportul lemnului din România. Parlamentul urmează sa voteze această lege

Published

on

RECOMANDARE
Dacă ai această buruiană în curte eşti bun de plată! Legea propusă de parlamentari împotriva unei buruieni banale

O propunere legislativă care interzice exportul de lemne de foc a fost pusă în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgență. Noua lege, inițiată de peste 30 de parlamentari de la PNL, are doar două articole, prin care se introduce această măsură pentru o perioadă maximă de 3 ani, a doua prevedere fiind legată de reglementarea normelor de punere în aplicare.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că prețul pentru un metru cub de lemn de foc s-a dublat din 2015 în 2016. Având în vedere că peste 60% din populație realizează încălzirea locuinței cu lemne de foc, aprovizionarea a devenit “o problemă socială gravă”:

“Profitând de această scădere a ofertei de piață, operatorii economici au mărit prețul, astfel că în sudul țării, metrul cub de lemn de foc a ajuns să coste 400-450 lei, în mediul rural, deși Romsilva vinde lemnul cu 153 lei/mc”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului.

În plus, în alte state europene tăierile și exporturile de lemn s-au interzis sau sunt mult mai strict reglementate, așa că și România ar trebui să se alinieze acestora și să nu mai fie atât de permisivă în privința legislației privind domeniul silvic.

Lege pentru interzicerea temporară a exportului de lemne de foc.

„Art. 1. Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Art. 2. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului apelor și pădurilor, se va reglementa procedura de stabilire a pretului/metru cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.”

Propunerea legislativă va trebui să treacă mai întâi de votul din Senat, apoi de plenul Camerei deputaților pentru a fi adoptată, scrie legestart.ro. 

loading...

Agricultura si economie

Olandezii câștigă bani cultivând soiuri de cânepă din România. Marfa românească – afaceri europene

Published

on

By

RECOMANDARE
Nebunie totală. Urs pe motocicletă în Rusia

Cânepa reprezenta o cultură a cărei producție situa țara noastră înainte de Revoluție, pe locuri fruntașe în lume. Astăzi este valorificată din nou într-un județ din Transilvania. Olandezii de la HempFlax investesc 5 milioane de euro în culturile de cânepă.

Prima fabrică de prelucrare s-a deschis în județul Alba în luna octombrie 2015. Reprezentanții companiei olandeze nu au investit doar în facilități de prelucrare industrială a cânepei, ci au și cultivat această plantă tehnică pe circa 500 ha, în arealul Sebeș, Pianu și Petrești.

Ei doresc o creștere a suprafeței cu circa 300 ha în fiecare an. Fabrica poate procesa 4 tone de tulpini pe oră.
Compania olandeză anunță că achiziționează materia primă și de la fermierii români(sub formă de baloți).

„Prin viziunea și vigoarea inovatoare a companiei, HempFlax își aduce aportul la conceptul de agrification în România. Punând la dispoziție resurse regenerabile, fibrele sintetice fabricate din resurse fosile – precum nailonul, fibra de sticlă și materialele plastice – pot fi înlocuite de fibrele din aceste resurse naturale, precum cânepa”, declara Oana Suciu, director general. Înainte de anul 1989, România ocupa locul 4 la exportul de cânepă în lume, dar treptat, producția a scăzut. Cu investițiile olandeze se așteaptă o revigorare a culturii acestei plante textile.
Din cânepă sunt folosite fibrele pentru obținerea hârtiei. Cânepa mai folosește la izolațiilor și fabricarea profilelor de uși în industria auto.

Lemnul de cânepă este utilizat în industria construcțiilor în amestec cu var hidratat pentru obținerea unei zidării izolante potrivită atât pentru case, cât și pentru clădiri industriale, fiind înlocuitorul cărămizii tradiționale și al betonului.

Semințele de cânepă au și ele o mare valoare nutritivă.
Sursa: ziarulunirea

loading...
Citește mai departe>>

Facebook

Alte recomandări

Loading...

Cele mai citite articole din ultima săptămână

*** Infoalert.ro este un site ce cuprinde articole de presă preluate din diverse surse interne și externe. Majoritatea articolelor conțin link-uri către sursa lor originală, diverse site-uri informative din Romania sau de peste hotare.*** ***


Vă stăm oricând la dispoziție cu întrebări și sugestii la contact@infoalert.ro sau lăsându-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook
Copyright © 2018 *INFOALERT.RO * Unele drepturi rezervate***