joi, iunie 13, 2024

INFORMAȚIA înseamnă PUTERE

Turkmenistan a ridicat o statuie uriașă în memoria poetului național

Turkmenistan, un stat izolat din Asia Centrală, a ridicat în onoarea poetul național o statuie de 80 de metri, una dintre cele mai înalte din lume.  Cu vaste resurse în petrol și gaze naturale, țara asiatică a construit în ultimii ani mai multe edificii în onoarea figurilor marcante ale țării. Printre care regăsim eroi naționali și membrii din familia conducătoare.

Turkmenistan a construit o statuie gigant în memoria poetului național

Opoziția președintelui Serdar Berdymukhamedov acuză faptul că, de fapt, monumentele au fost construite în spiritului cultului personalității. Statuia poetului Magtymguly Pyragy a fost ridicată la sud de capitala Ashgabat, Turkmenistan și a fost prezidată vineri, 17 mai, de întâiul om al țării.

Declarat poet național în Turkmenistan, Magtymguly Pyragy  s-a născut în urmă cu trei veacuri. Numele lui este folosit adesea de autorități pentru a promova indentitata națională, adânc înrădăcinată în istoria continentului Asiatic.

Statuia lui Magtymguly Pyragy. Sursă foto: Gulf Today

Statuia poetului are o înălțime de 80 de metri

„Am vrut să întruchipez măreția unui umanist și poet al cărui nume figurează printre scriitorii eminenți din est.”, a declarat sculptorul Saragt Babayev pentru AFP.

De-a lungul celor peste două veacuri istorice, Asia Centrală nu a fost delimitată de granițe fixe. Construite pe criterii naționale sau etnice, la bază, regiunea asiatică a fost populată de triburile locale nomade.

A fost cucerită de imperiul rus și a rămas parte a Uniunii Sovietice până la prăbușirea URSS-ului din decembrie 1991. Actualul președinte și liderul precedent Gurbanguly Berdymukhamedov au promovat cultul personalității și-au aruncat țara în izolaționism.

Statuie poet național Turkmenistan, Sursa foto: Gulf Todya

Turkmenistan, un stat izolat de restul lumii

La cei 80 de metri, statuia poetului național din Turkmenistan a depășit-o…

Foarte interesant și..  Gîndac „metallic” misterios, găsit în chihlimbar

Articolul complet îl puteti citi AICI

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.