Ceaușescu punea în practică un EXPERIMENT DEMENT, cu puţin timp înainte de Revoluţie, iar românii nu știau ce-i așteaptă. Totul a fi început în luna noiembrie a anului 1969, când s-a înființat „Comisia Centrală pentru Sistematizarea Satelor”.
Publicația fermierulargesean.ro, specifică faptul că rolul acesteia a fost acela de a elabora un plan prin care comunele cu doar 5.000 de locuitori să fie demolate. Oamenii acelor aşezări trebuiau să fie mutaţi în „centre civice”, plasate cât mai aproape de marile zone urbane. Erau numite oraşe agroindustriale.
Se dorea practicarea agriculturii pe fiecare metru de pământ, astfel urmărindu-se depășirea planurilor de producţie. Proiectele Casa Poporului sau Canalul Dunăre – Marea Neagră au dus la amânarea acestui plan dement, care putea forţa românii să îşi schimbe radical stilul de viaţă.
Pe data de 3 martie 1988, Ceauşescu a făcut publică lista ce viza dispariţia a 900 de comune din cele 2.705, ceea ce însemna o reducere a numărului satelor româneşti de la 13.123 la 6.000, până în anul 2000. Judeţele Argeş, Alba, Bacău, Vâlcea, Prahova, Vaslui şi Iaşi erau cele mai afectate de experiment.
Publicația menționată arăta că în judeţul Argeş șefii comunişti doreau o creştere a producţiei în agricultură, fără precedent, între anii 1990 – 1995; la cereale se urmărea o producţie de 35 – 40 milioane de tone anual. Legat de sistematizarea satelor argeşene, satul Buzoeşti trebuia să devină oraş, iar ţăranii ar fi locuit în ghetouri de câte două etaje, cu WC şi fântână în faţa blocului. Masa acestora ar fi fost servită de trei ori pe zi, în cantine special amenajate.
Revolta din decembrie 1989 a stopat planul nebunesc al lui Nicolae Ceauşescu. Astfel, multe sate din România au fost cruţate de buldozere.
Sursa: m.evz.ro
Dictatorul Ceausescu a facut mult bine populatiei si tarii in comparatie cu borfasii care coduc tara de 26 de ani.
Nu pot sa cred unele comentarii. Cui i-i pare rau nu a trait in timpul lui. El a facut mai mult rau decit bine Sa se odihneasca acolo unde e!